Koniec vyhadzovaniu. České reťazce musia od januára darovať nepredané jedlo charite
- Problém s masívnym plytvaním potravín sa dotýka všetkých krajín vyspelého sveta, výnimkou nie je ani Slovensko či Česko
- Kým doteraz museli české obchody s potravinami jedlo vyhadzovať do smetí, v novom roku ho budú musieť odovzdať neziskovým organizáciám
- Neskazené jedlo tak bude môcť poslúžiť ďalšiemu účelu a nakŕmiť tisíce ľudí
- Problém s masívnym plytvaním potravín sa dotýka všetkých krajín vyspelého sveta, výnimkou nie je ani Slovensko či Česko
- Kým doteraz museli české obchody s potravinami jedlo vyhadzovať do smetí, v novom roku ho budú musieť odovzdať neziskovým organizáciám
- Neskazené jedlo tak bude môcť poslúžiť ďalšiemu účelu a nakŕmiť tisíce ľudí
Vo všeobecnosti sa v našej spoločnosti produkuje enormný nadbytok jedla, ktorý obchody nestíhajú predávať. Nežijeme už predsa v socializme, kde je každý banán či kvalitný kus mäsa vážený zlatom. Väčšina nepredaného jedla, ktoré je pred alebo po záruke spotreby či má poškodený obal, sa tak doteraz v Česku, rovnako ako na Slovensku, vyhadzovala.
Tony stále „jedlých“ potravín pritom dokážu pomôcť mnohým ľuďom na okraji spoločnosti, ktorí si dostatok potravy nevedia zabezpečiť. U nás sme sa zatiaľ lepšej legislatívy nedočkali, v Česku však zaznamenali veľký pokrok.
Podľa novely zákona o potravinách musia od 1. januára 2018 všetky veľké obchody (s rozlohou nad 400 metrov štvorcových) odovzdať nepredané jedlo charitám. Nebudú ho tak už vyhadzovať, ale poputuje potravinovým bankám, ktoré ho následne prostredníctvom ďalších organizácií zadarmo prerozdelia ľuďom v núdzi. Práve tieto inštitúcie sa tak tešia na veľkú zmenu a veria, že objem darovaných potravín sa zvýši aj 5-násobne. Informoval o tom portál aktuality.cz. Podľa neho sa vlani vďaka týmto organizáciám rozdalo odhadom 1900 ton jedla, v budúcom roku očakávajú nárast až na 10-tisíc ton jedla.
Obchody budú musieť darovať výrobky, ktoré sú „bezpečné“, no nie je ich už možné podľa zákona predávať. Ide o také, ktorým končí dátum spotreby, sú po uplynutí minimálnej trvanlivosti či majú poškodený obal. Odporúča sa však darovať najmä suché a trvanlivé potraviny – pečivo, konzervy, cestoviny, ryža či sušienky. Už menej vhodné je darovať mrazené potraviny, ktoré musia ľudia skladovať v správnych podmienkach.
Najmenej sa odporúča darovať napríklad hotové jedlá, chladené mliečne či lahôdkové výrobky, ktoré si vyžadujú rýchlu manipuláciu a doručenie spotrebiteľom do niekoľkých minút či hodín, ovocie a zelenina musia byť odovzdané spotrebiteľom ešte v deň, kedy ich potravinová banka získala.
Darcovstvo potravín však nie je v Česku žiadnou novinkou, doteraz sa v dobročinnosti angažovali mnohé supermarkety, najmä Tesco či Lidl. Podobná je iniciatíva týchto reťazcov aj na Slovensku, kde majú z darovania tú výhodu, že si tovar môžu odpísať z daní. Práve tieto obchody sú na novú českú legislatívu najlepšie pripravené, postupne nabiehajú aj ostatné.
Ťažké to však budú mať najmä potravinové banky, ktoré môžu zostať zaskočené náhlym nárastom objemu darovaného jedla a nedostatkom pracovnej sily. Napriek tomu ide o skvelý krok, ktorý umožní pomoc väčšiemu množstvu ľudí a prispeje k znižovaniu plytvania jedlom. Veríme, že podobnej zmeny sa dočkáme aj na Slovensku, kde je zatiaľ darovanie dobrovoľné. Máme sa čím inšpirovať!
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy