Kontrolóri bijú na poplach, poľské mäso v problémoch: Ak si si kúpil tieto výrobky, ihneď ich vyhoď

  • Kontrolóri odhalili u viacerých druhov mäsa nebezpečné baktérie, ktoré spôsobujú salmonelózu alebo listeriózu
  • Ak ich máš doma, vyhoď ich
Muž vyťahuje výrobok z regálu mäsových výrobkov v potravinách.
TASR/František Iván
  • Kontrolóri odhalili u viacerých druhov mäsa nebezpečné baktérie, ktoré spôsobujú salmonelózu alebo listeriózu
  • Ak ich máš doma, vyhoď ich

Po niekoľkých škandáloch s kvalitou mäsa, prichádza Poľsko opäť do problémov. Naši českí susedia hlásia, že mäso bolo u niekoľkých výrobcov napadnuté nebezpečnými baktériami. Informuje o tom portál Tn.cz

Kontrola Štátnej veterinárnej správy tu odhalila niekoľko výrobcov, ktorý mali mäso a mäsové výrobky napadnuté nebezpečnými baktériami, napríklad Salmonella typhimurium v morčacích stehnách spodných z distribútora Tešínské bitúnky v Českom Tešíne. Toto mäso pochádzalo z Poľska, problém sa týkal šarže R59665 s minimálnou trvanlivosťou do 21. októbra 2024.

Prejavy salmonelózy

Ak by si dostal salmonelózu, mal by si akútne bakteriálne hnačkové ochorenie. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR sú prameňom nákazy hlavne sliepky a iná hydina. Môžeš to dostať tak, že zješ produkt týchto zvierat. Napríklad vajíčka alebo kuracie mäso. Prejavy nákazy sa zvyčajne dostavia rýchlo, trvá to 6 až 72 hodín od konzumácie potravín. 

vajcia
zdroj: Freepik/@freepik

Salmonelózu môžeš dostať aj z cukrárskych výrobkov, kde pridali nedostatočne tepelné spracované vajcia. A to býva väčšinou bod zlomu. Takisto ako nedostatočne tepelne upravené vajce, ti vie uškodiť aj nedostatočne uvarené mäso. Medzi príznaky salmonelózy patrí nevoľnosť, zvracanie, horúčka či kŕče v oblasti brucha. Spoznáš to aj podľa farby stolice, ktorá býva často zelenkastej farby.

Ako sa vyvarovať tomuto ochoreniu? 

Podľa ÚVZSR ide o ochorenia s najvyššou chorobnosťou v SR. Ak sa chceš salmonele definitívne vyhnúť, dodržiavaj hygienu. Mikroorganizmy sa totiž prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami.

Dôkladne umývaj aj dosky na krájanie, pretože aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k takýmto ochoreniam. Mal by si si teda umývať ruky pred manipuláciou s potravinami a pravidelne aj počas prípravy jedla, umývať si ich tiež po použití toalety, poriadne čistiť náradie na prípravu jedla, oddeľovať surové a uvarené jedlo.

Dbaj na to, aby si potraviny ako mäso dostatočne uvaril. Uvarené jedlo tiež nenechávaj viac ako 2 hodiny pri izbovej teplote, pretože hrozí množenie mikroorganizmov. Nenachádzajú sa len v mäse, ale úplne všade. Preto nezabudni okrem rúk umyť aj zeleninu a ovocie, ktoré si priniesol z obchodu. 

Okrem salmonelózy ti hrozí aj listerióza 

Baktériu Listeria monocytogenes našli v tlačenie aj v klobáse. Tá môže spôsobiť závažné ochorenie zvané listerióza. Podľa ÚVZSR postihuje najmä tehotné ženy, novorodencov alebo ľudí s oslabeným imunitným systémom. 

Klobása
zdroj: Unsplash/Like Meat

Infekcia sa na človeka môže preniesť podobne ako salmonelóza, no tu sa na teba nalepí aj vtedy, ak inhaluješ kontaminovaný prach, pri kúpaní vo vodách znečistených výkalmi alebo pri styku s chorým zvieraťom. Infekciu vie preniesť aj matka na dieťa pri pôrode. Mala by sa preto vyhýbať styku s domácimi hospodárskymi zvieratami.

Slováci a listerióza

Listerióza sa vyskytuje všade po svete, väčšinou v malých epidémiách. Slováci väčšinou „schytajú“ ľahkú formu. Ochoreniu sa môžeš vyvarovať tak, že budeš dodržiavať hygienické predpisy a používať ochranné pomôcky. Mäso je vždy potrebné poriadne uvariť, nie len vtedy, keď sa chceš vyhnúť salmonele alebo listerióze. 

Táto baktéria, ktorú našli v mäse, bola napríklad v hovädzom mäse od výrobcu Kryzanova farma na Jindřichohradecku. Nebol to však jediný prípad. Podobný problém mala aj obľúbená tlačenka šarže 14. 8. 2024 od Milana Franca z Hustopečia na Břeclavsku.

V zásade platí, že ak si dostatočne tepelne upravíš potraviny a budeš dodržiavať hygienu, nemal by si byť v ohrození. Avšak v takýchto prípadoch, ako sa stalo teraz v Česku, môžeš robiť čokoľvek a tieto infekcie ťa jednoducho neminú. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: tn.cz, ÚVZSR, Potraviny na pranýři

Najnovšie videá

Trendové videá