„Kráľovná húb“ vylieči tie najťažšie choroby, no nesie riziko: Toto je tajomstvo zázračnej potraviny
- Huba reishi sa považuje za kráľovnú húb
- Spájajú sa s ňou mnohé „čarovné“ schopnosti aj riziká
- Huba reishi sa považuje za kráľovnú húb
- Spájajú sa s ňou mnohé „čarovné“ schopnosti aj riziká
Vo svete existuje množstvo špeciálnych potravín, ktoré nás podľa vedcov chránia od najrôznejších ťažkostí a chorôb. Najnovšie sa odhalila konkrétna diéta, ktorá človeku pomôže v prevencii proti demencii, informovali sme. No čo také konkrétne zázračné potraviny? Pozrime sa na jednu z nich – reč je o hube reishi.
Ako píše Healthline, mainstreamové a medializované reishi môžu prospieť našej imunite a celkovému zdraviu. Ich veľký benefit sa však nesie aj s rizikom vedľajších účinkov na trávenie. A pre niektorých môžu byť potenciálne nebezpečné.
Huba rastie na horúcich a vlhkých miestach v Ázii. Prezýva sa aj pojmami „huba duší“ či „kráľovná húb“. Má celý rad potenciálnych zdravotných výhod.
WebMD podotýka, že reishi sa v poslednom období používa pri liečbe pľúcnych chorôb a rakoviny. V Japonsku a Číne patria medzi schválené doplnky už viac ako 30 rokov. Majú rozsiahlu klinickú históriu bezpečného používania ako samostatné látky alebo v kombinácii s chemoterapiou.
Pri čom všetkom môže pomôcť?
Huba reishi sa používa na posilnenie imunitného systému, zníženie stresu, zlepšenie spánku a zníženie únavy. Ľudia ju berú pri zdravotných problémoch, ako napríklad:
- vysoký krvný tlak,
- vysoký cholesterol,
- kardiovaskulárne ochorenie,
- ochorenie pečene alebo obličiek,
- ochorenia dýchacích ciest (ako je astma),
- vírusové infekcie (ako je chrípka),
- HIV/AIDS,
- rakovina a podpora počas chemoterapie,
- bolesť počas a po prepuknutí pásového oparu,
- budovanie sily a vytrvalosti,
- únava.
O účinnosti reishi existujú vedecké dôkazy. Potvrdzujú ju laboratórne výskumy a niekoľko štúdií na ľuďoch. Výskumníci sa preto začínajú zaoberať chemickým zložením tejto huby a snažia sa lepšie pochopiť, ako a či skutočne funguje.
Odporúčania
Na rozdiel od niektorých potravín alebo doplnkov sa dávka reishi môže líšiť v závislosti od použitého druhu. Bežne sa používa jej sušený extrakt. V týchto prípadoch je dávka približne 10-krát menšia ako pri konzumácii samotnej huby.
Napríklad 50 gramov samotnej reishi môže byť porovnateľných s približne 5 g jej extraktu. Dávky extraktu sa líšia, ale zvyčajne sa pohybujú od približne 1,5 do 9 gramov denne.
Niektoré dostupné doplnky používajú iba určité časti extraktu. V týchto prípadoch môžu byť odporúčané dávky oveľa nižšie ako vyššie uvedené hodnoty.
Riziká
Napriek veľkej popularite reishi sa nájdu aj experti, ktorí ju spochybňujú. V niektorých výskumoch sa totiž zistilo, že po požívaní huby po dobu 4 mesiacov mali osoby takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu menších vedľajších účinkov.
Zatiaľ či významný výskum tvrdí, že užívanie extraktu nevyvoláva žiadne škodlivé účinky na pečeň, vo viacerých prípadových štúdiách sa presne tieto komplikácie objavili. V súčasnosti sa dá len ťažko určiť, čo ich presne vyvolalo – či šlo o následky užívania samotnej huby alebo niečoho iného.
Reishi by sa však s istotou mali vyhnúť ľudia užívajúci lieky ako antikoagulanciá alebo imunosupresíva.
Zdroje: Healthline, WebMD