„Kričanie žalúdka“ počas hladu dobre poznáš. Zvuky brucha majú svoje vysvetlenie
- Všetci poznáme ten pocit, keď sa z brucha ozve hlad, a to poriadne nahlas
- Tieto špecifické zvuky majú svoje opodstatnenie a môžu znamenať rôzne veci
- Všetci poznáme ten pocit, keď sa z brucha ozve hlad, a to poriadne nahlas
- Tieto špecifické zvuky majú svoje opodstatnenie a môžu znamenať rôzne veci
Keď máme hlad, naše brucho nám to častokrát dá vedieť hlasným škvŕkaním. Tieto zvuky určite každý pozná, a niekedy neprichádzajú práve v najvhodnejšiu chvíľu. Čo sa presne v bruchu deje, keď sa s nami začne „rozprávať“?
Dôvod, prečo naše brucho „kričí“ od hladu, spočíva v kombinácii niekoľkých faktorov, hlavne hormonálnych signálov a pohybov našich tráviacich svalov. Nejde o náhodné zvuky, existuje pre ne vedecké vysvetlenie a dokonca majú svoje vlastné meno – borborygmus, odvodené od gréckeho slova pre škvŕkanie.
Ako to teda funguje?
Jedným z dôvodov, prečo je škvŕkanie žalúdka intenzívnejšie, keď sme hladní, je fakt, že v tomto čase je náš žalúdok zvyčajne prázdny. Jedlo funguje ako zvukový tlmič, a preto keď ostane žalúdok bez jedla, prirodzená svalová aktivita sa stáva hlasnejšou, aj keď sa v skutočnosti veľmi nelíši od normálu.
Naše tráviace trubice sú obložené hladkými svalmi, ktoré sa zhlukujú do zväzkov. Tieto svaly sa striedajú v stiahnutí a uvoľnení, aby pomohli potrave pohybovať sa správnym smerom.
Môžeme si to predstaviť tak, akoby sme mali v tele rúrky a na posúvanie vecí v nich potrebujeme stláčacie pohyby. Tento rytmický stláčací pohyb sa volá peristaltika a je dôležitý pre posun jedla tráviacim traktom.
Peristaltika nie je obmedzená len na pohyb jedla. Pomáha aj pri presúvaní plynu a tekutín. Keď sa tieto činnosti spoja, vznikajú charakteristické zvuky. Tieto zvuky však nevznikajú iba v žalúdku, často pochádzajú z nižších častí čriev.
Úlohu v tom zohrávajú aj hormóny
Hormóny zohrávajú dôležitú úlohu pri odovzdávaní signálov tela, kedy potrebujeme jedlo. Dva kľúčové hormóny sú ghrelín a leptín. Ghrelín nám hovorí, že sme hladní, zatiaľ čo leptín signalizuje nasýtenie.
Predpokladá sa, že keď cítime hlad, hladina ghrelínu stúpa, čo potenciálne zvyšuje pohyby svalov, ktoré vedú k škvŕkaniu. Toto je však komplexný aspekt našej fyziológie, ktorý zahŕňa viacero hormónov.
Kedy je správny čas najesť sa?
Správny čas na jedlo závisí od individuálnych preferencií a životného štýlu. Treba udržiavať rovnováhu medzi počúvaním signálov hladu a vyhýbaním sa extrémnemu hladu.
Ideálne je jesť, keď začneš cítiť prvé známky hladu, ako jemný pocit prázdnoty v žalúdku. Jesť, keď si stredne hladný, ti pomôže urobiť rozumnejší výber potravín a predísť prejedaniu sa.
Čakať, kým ti žalúdok začne škvŕkať alebo pocítiš extrémny hlad, nie je zdravá voľba. Keď už „kričí“, tvoj organizmus naliehavo potrebuje energiu a to môže viesť k impulzívnym výberom jedla a prejedaniu sa. Je lepšie jesť skôr, aby si podporil lepšie plánovanie jedál a kontrolu veľkosti porcií.
Skús si tiež stanoviť pravidelný časový harmonogram jedál, ktorý sa hodí k tvojim denným aktivitám. Pokús sa jesť v intervaloch, ktoré ti vyhovujú, napríklad tri hlavné jedlá a prípadne nejaký ten zdravý „snack“ medzi nimi. Tým podporíš stabilitu hladiny cukru v krvi a zdravé trávenie.
Okrem toho hlad vysoko ovplyvňuje aj náladu a emočný stav. Keď sme hladní, náš organizmus môže produkovať stresové hormóny, ako napríklad kortizol, čo môže zvýšiť podráždenosť a nervozitu. Nízka hladina cukru v krvi, ktorá môže nastať pri dlhšom hladovaní, môže tiež spôsobiť úzkosť a nervozitu.
Hlad dokáže znížiť schopnosť sústrediť sa a myslieť jasne, čo môže ovplyvniť tvoju produktivitu a výkonnosť. Niektorí ľudia môžu pri hladovaní dokonca prežívať náhle zmeny nálad, ktoré môžu zahŕňať smútok, frustráciu alebo dokonca plač.
Zdroje: IFL Science, NLH, AI