Kristína vedie ikonické bistro: Na začiatku som údila 25 kíl mäsa. Za 3 dni sa vypredalo

  • Bonjour a káva s vôňou Paríža – aj takto môže začať deň v bistre St. Germain
  • Do Bratislavy prinieslo atmosféru umeleckej štvrte 20. rokov
Bistro St. Germain
Ilustračná fotografia AI, St. Germain
  • Bonjour a káva s vôňou Paríža – aj takto môže začať deň v bistre St. Germain
  • Do Bratislavy prinieslo atmosféru umeleckej štvrte 20. rokov

Bonjour, to je slovo, ktoré sa žiada povedať pri vstupe do bistra St. Germain. Hneď vo dverách však viacerí môžu byť na pochybách. Na jednej strane je jasné, že si v Bratislave, na druhej strane pri pohľade na interiér cítiť atmosféru Paríža dvadsiatych a tridsiatych rokov, píšu Kávičkári.sk.

Luxusnú francúzsku štvrť, kde sa dodnes stretávajú intelektuáli, spisovatelia a umelci, vystihujú na tomto mieste originálne obrazy na stenách i plná knižnica. Vitaj na adrese, kde chcú ohúriť vlastnou pekárňou, cukrárňou, talianskou kávou a poctivými jedlami.

Bistro St. Germain na novej adrese

St. Germain nie je žiaden nový podnik. Dvaja spoločníci Kristína Zajacová a Miroslav Masiarčin ho otvorili zhruba pred 17 rokmi. No od leta minulého roka má novú adresu na námestí areálu Zwirn v Bratislave.

„Tu už ostaneme hádam navždy, lebo konečne sme vo svojich priestoroch. Začínali sme s 25 miestami v jednom z dvorov na Obchodnej ulici. Po vyše troch rokoch sa nám skončila zmluva, preto sme sa posunuli ďalej. Na Rajskej sa nám podarilo navýšiť kapacitu na 75 miest, no stále to bol prenájom. Fungovali sme tam 10 rokov,“ objasňuje dôvody toľkého sťahovania Kristína, ktorá sa venuje vedeniu podniku a zároveň nám poodhalila pozadie bistra St. Germain.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro St. Germain (@bistrost.germain)

Na knižky vyhlásili zbierku

Vyštudovaná historička a etnologička o sebe otvorene tvrdí, že je kaviarenský typ. Keď sa po mnohých rokoch v korporácii chcela posunúť ďalej, gastrobiznis jej nebol vzdialený. Rada varí a rovnako rada konzumuje dobré jedlo.

Navyše miluje dizajn interiérov, má vzťah k umeniu a kultúre, a tak to všetko túžila skĺbiť na jednom mieste.

„Celý interiér St. Germain som navrhovala sama. Kreslila som nábytok, drevený bar, vešiaky na kabáty a všetko nám stolár vyrobil na mieru. Hostia sedia na tonetkách, čiže ikonických stoličkách, ktoré ešte v 19. storočí začali vyrábať vďaka unikátnej technike ohýbania dreva, s ktorou prišiel Michael Thonet,“ opisuje spolumajiteľka podniku, v ktorom je 75 miest vnútri a ďalších zhruba 30 miest na terase.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro St. Germain (@bistrost.germain)

Od začiatku bolo jasné, že súčasťou prevádzky bude knižnica. Nie jedna, dokonca hneď dve. Knižky získali tak, že ešte kedysi dávno vyhlásili zbierku nepotrebných kníh. Tie ľudia nosia doteraz. Z väčšej knižnice, ktorá je situovaná cestou na toaletu, si čitatelia môžu knižku zobrať aj domov a priniesť na výmenu inú.

Publikácie, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa obrazu Andreja Dúbravského, si možno čítať len počas návštevy St. Germain. Keď už je reč aj o výtvarnom diele, Kristína Zajacová priznáva, že si splnila sen. Jednu stenu totiž vyčlenila pre obrazy známych i menej známych umelcov. Chce tak sprístupniť vzácne diela pre tých, ktorí ich doma z rôznych dôvodov nemôžu mať, a predsa majú k umeniu blízko.

V bistre St. Germain odlož mobil

Živý kvet vo váze alebo v črepníku nielenže zútulni priestor, ale zároveň prečistí vzduch. Kristína to veľmi dobre vie, a tak ich do bistra St. Germain dala niekoľko. Nielen rezaných, ale aj črepníkových. Dokonca milované hortenzie si sama nasušila a v zimnom období, keď nie sú tie čerstvé v predaji, vypĺňajú priestor na bare i toalete.

Aby ľudia nezabudli, ako vyzerajú klasické noviny, k dispozícii je denná tlač. Navyše dvojice alebo celé partie nemusia celý čas držať mobily v rukách, ako je to často zvykom. Môžu si zahrať komunikačnú hru Človečina, ktorá je na každom stole. Kto má chuť sa trošku vrátiť do detstva a rozdať si to v stolových hrách, nech sa páči. Pravidelne ich dokupujú a obmieňajú.

Po americkom mäse sa len tak zaprášilo

Otvárame ponukový lístok. Ako to už v dobrých lokáloch býva, ponuka nie je široká, ale zato kvalitná. Sezónne ju obmieňajú. Vraj ťažko hovoriť o tom, čo je v bistre St. Germain najviac žiadané.

„Ku každému jedlu viem povedať dlhší alebo kratší príbeh, kým sa dostalo do jedálnička. Napríklad v pastrami sendviči sú tenké plátky jemne zaúdeného hovädzieho amerického brisketu. Kupujeme mäso, ktoré na tri týždne naložíme do korenia, spracujeme a narežeme. Pečivo je z našej pekárne. Začiatky boli také, že som najskôr kúpila 25 kíl mäsa a údila som ho na chalupe. Keď sa za tri dni vypredalo, vedela som, že to je správna cesta,“ pokračuje Kristína.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro St. Germain (@bistrost.germain)

Kto chce ochutnať flambované palacinky podľa legendárnej americkej kuchárky Julie Child, je na správnej adrese. V bistre St. Germain ich ponúkajú na pomarančovo-mandľovom masle s kvapkou pomarančového likéru.

Novinkou je raňajkové menu. Na výber je napríklad zapečený croissant v anglickom kréme, jablkový loaf s karamelom, kačacia nátierka či kozí syr. Majiteľka vraví, že Slováci nie sú zvyknutí raňajkovať v kaviarni, preto ponuku v najbližšom čase rozšíria o viac druhov sladkého pečiva a vajíčka. Možno ich príde viac.

Vitrína plná domácich zákuskov

Kristína Zajacová je gurmánka, preto rada listuje v starých kuchárskych knihách. Nepreferuje žiadnu kuchyňu. Keď ju recept zaujme, nezáleží na tom, či je z francúzskej, newyorskej, maďarskej či zo slovenskej kuchyne. A buď pochúťka dostane modernú podobu, alebo sa čo najviac snažia priblížiť tej pôvodnej.

Už pri vchodových dverách bistra St. Germain z vonkajšej strany bije do očí veľké okno. Ktokoľvek ide okolo, môže doslova pozerať na prsty pekárkam a cukrárkam. Majú na starosti všetky slané i sladké dobroty z jedálneho lístka. Zákusky sú tiež v samostatnej vitríne, ktorú denne obmieňajú. Vlajkovou loďou je čokoládový obláčik. Ide o našľahanú čokoládu s vajíčkami a so šľahačkou. Bez gramu múky.

V bistre St. Germain je najžiadanejšie kapučíno

Každá maškrta určite chutí ešte lepšie s dobrou kávou. V St. Germain stavili na taliansku značku Pascucci. Ide o svetlo praženú kávu sladšej orieškovej chuti. Najskôr si však vybrali kávovar. Ten je za barom neprehliadnuteľný. Ide doslova o dizajnový retro kúsok v mosadzno-medenom predvedení.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro St. Germain (@bistrost.germain)

A keďže ku kávovaru značky Elektra dodávateľ ponúkal iba túto kávu, riskli to. V ich prípade možno hovoriť o risku a zároveň zisku. Mnohí k nim chodia cez pol mesta iba na kapučíno. Nechýba ani alko ponuka vrátane francúzskych likérov, remeselných pív a slovenských vín z malokarpatskej oblasti.

Podnikateľka s umeleckým cítením mala od začiatku podnikania jasno v tom, že sa chce zamerať najmä na domáceho zákazníka. Samozrejme, turistov nikto nepošle preč. Rovnako prívetivo ich obslúžia. Ale cieľom je, aby čašníčky už od dverí vedeli, že tento hosť chodí pravidelne na ristretto, ďalší zas na pohár koňaku.

„Nesnažíme sa kopírovať presné receptúry jedál, zákuskov, prípadne drinkov. V prvom rade chceme vytvárať atmosféru, ktorá bola typická v parížskych kaviarňach v dvadsiatych a tridsiatych rokoch, keď sa tam stretávali umelci zo všetkých oblastí a preberali spoločenské veci,“ dodáva Kristína Zajacová, ktorej miesto nie je len kdesi v kancelárii, ale pomáha kolegom. Stále si však chce udržať pozíciu takzvanej sivej eminencie, preto s ospravedlnením odmietla i fotenie.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Trendové videá