Ku káve dostaneš pár gramov hliny. Petra otvorila v Bratislave podnik pre kreatívne duše
- Petra otvorila v centre Bratislavy kreatívnu kaviareň
- Okrem kávy tu môžeš dostať aj pár gramov hliny

- Petra otvorila v centre Bratislavy kreatívnu kaviareň
- Okrem kávy tu môžeš dostať aj pár gramov hliny
V januári sa v Bratislave na Dobrovičovej 13 otvoril nový koncept kaviarne, ktorý láka najmä kreatívne duše. Majiteľka Petra túžila v živote po zmene, a keď sa jej naskytla možnosť, otvorila si vlastnú kaviareň s kurzami keramiky.
Interiér kaviarne si zariadila sama. Zaujímavosťou sú 2 veľké stoly, ktoré vyhotovila s majstrami. Majú 5 nôh a vlnky, vďaka ktorým do seba zapadnú a môžu sa spojiť. „Chcela som niečo, čo nebude obyčajné,“ doplnila.
V kaviarni nájdeš šálky jej vlastnej výroby
Lásku ku keramike objavila náhodne, jedného dňa sa odhodlala navštíviť kurz a vedela, že ju to bude napĺňať. Takýto obraz by chcela ukázať aj novým záujemcom: „Doba je trochu šialená, človek si potrebuje oddýchnuť, zrelaxovať. Keď som objavila keramiku, videla som v tom potenciál.“
V apríli môžeš navštíviť 2 kurzy, ktoré ťa dokopy na osobu vyjdú na 95 eur. „Na prvom sedení sa modeluje a na druhom sedení sa glazúruje,“ dodala. Medzi sedeniami máš 2 týždne voľno, aby mal tvoj výrobok šancu schnúť, vysvetlila majiteľka kaviarne a zároveň dodala, že používa kvalitnú hlinu, ktorú dováža zo zahraničia, a vysokokvalitné glazúry, ktoré sú netoxické.
Jej vlastnoručne vyrobené šálky môžeš prísť otestovať. Podáva v nich napríklad cappuccino za 2,90 eura, no sama priznáva, že ich je ešte málo: „Šálky sú prvá vec, ktorú som sem vyrobila. Časom však chcem, aby táto kaviareň dýchala keramikou, ešte to nie je veľmi cítiť.“
Ponuka a ceny
12 rokov žila v Londýne, no odkedy sa pred piatimi rokmi vrátila na Slovensko, zistila, že je čas vykonávať niečo, čo ju napĺňa. Vždy snívala o vlastnej kaviarni, ktorú nakoniec otvorila 8. januára tohto roku. V kaviarni si okrem výberovej kávy, matche, vína, sypaných čajov a vlčích sirupov môžeš vychutnať aj rôzne pečivo a zákusky.
Petra sa najviac teší tomu, že všetko odoberajú od lokálnych dodávateľov: „Chcem byť verná jednej vinárskej rodine, jednej firme na kávu a jednej čajovni. Páči sa mi to tak.“
V kaviarni môžeš ochutnať matcha latté za 3,50 eura, kakao a čaj v rovnakej cene alebo môžeš skúsiť špecialitu matcha pineapple, ktorá stojí 4,50 eura. „Verím, že od apríla budem robiť aj matchu s pyré,“ dodala majiteľka.
Cena kávy začína na 2,10 eura za espresso, no môžeš ochutnať aj cappuccino za 2,90, caffe latte alebo flat white. Alternatívne mlieko ponúka za 50-centový príplatok. V ponuke má aj vína a nealko nápoje, vlčí sirup tu ochutnáš za 4,50 eura.
My sme si dali gaštanovo-malinovú tortu za 4,50 eura, ktorá bola bezlepková, no v ponuke nájdeš aj pagáče, bábovku či iné druhy pečiva, priemerne za 3 eurá. Petra ponúka aj „vitamínové pitíčko“ pre psy.
Priniesť môžeš aj svojho psa
V kaviarni môžeš vidieť aj majiteľkinho psa Kubka, ktorý je nakreslený na vchodových dverách kaviarne. Kaviareň má tiež vlastnú menšiu terasu, na ktorej si môžeš posedieť.
Otvorené má od pondelka do piatka, vždy v čase od 8.00 hod do 17.00 hod. Aktuálne však zaúča pomocníkov, a tak je možné, že otváracie hodiny sa budú predlžovať. Prezradila, že v blízkom čase plánujú aj predpoludňajšiu diskotéku.
Svoj nápad by chcela rozšíriť aj do iných kútov Slovenska, no priznala, že je to náročnejšie, keďže je na biznis zatiaľ sama. „Prečo Múza v šálke? Podávame výberové nápoje vo vlastnoručných šálkach, ktoré majú inšpirovať ľudí si vyrobiť aj tú svoju vlastnú. Je to taká malá hra slov,“ odpovedala Petra na otázku týkajúcu sa názvu jej prevádzky.
Od apríla chce okrem už spomínaných zmien zaviesť aj brunche. Medzi ďalšie zmeny patrí aj koncept open ateliér, keď do kaviarne prídu ľudia, ktorí zvládli základné kurzy keramiky. Ku káve si môžu kúpiť 300 gramov hliny a môžu si modelovať na stole. „Potom si to tu nechá, my mu to vypálime a nabudúce si po to príde,“ vysvetlila Petra.
Kreatívnym ľuďom odporúča nasledovať svoje srdce a nebáť sa: „Môžeš to skúsiť aj cestou keramiky, len rob to, čo ťa naozaj baví.“
Čítajte viac z kategórie: Food biznis