Kultová sladkosť Slovákov obsahuje toxický alkaloid. Ľudia po kakau končia aj v nemocnici

  • Doma máme túto potravinu všetci, o jej výhodách ani len netušíme
  • Pre niekoho však môže byť toxická
MixCollage-15-Dec-2023-12-48-PM-8247
Ilustračný obrázok Unsplash/Ehud Neuhaus, Salah Ait Mokhtar
  • Doma máme túto potravinu všetci, o jej výhodách ani len netušíme
  • Pre niekoho však môže byť toxická

Všetci ju máme doma a denne po nej „pokukujeme“. Čokoláda či kakao sú závislosťou mnohých ľudí. Veď bodaj by aj nie, keď okrem toho, že výborne chutí, je aj praktickým liekom na stres. 

Latinský názov pre kakaovník pravý je Theobroma cacao. Pochádza z gréckeho jazyka a v preklade znamená jedlo bohov. Portál Wired však poukazuje na to, že v čokoláde sa nachádza rastlinný alkaloid s názvom teobromín. A ten je aj jedovatý.

Azda každý majiteľ psov vie, že svojim miláčikom by čokoládu dávať za žiadnych okolností nemal.

Teobromín je rastlinný alkaloid, ktorý môže viesť napríklad k nevoľnosti. Denný príjem kakaa v hodnote 50 až 100 gramov, v ktorých sa nachádza zhruba 0,8 až 1,5 gramov rastlinného alkaloidu, môže u ľudí spôsobovať potenie, tras a silnú bolesť hlavy. V niektorých prípadoch je dokonca potrebná až návšteva lekára.

Ak toto dokáže kakao urobiť s dospelým človekom, predstav si, čo dokáže so psom alebo mačkou. Samozrejme, aj tu je dôležitým faktorom veľkosť a plemeno zvieraťa. Na túto látku sú citlivé predovšetkým psy, pretože ju nedokážu spracovať tak efektívne, ako napríklad ľudia.

Toxické hladiny teobromínu v obehu psa môžu viesť k akútnej nevoľnosti, kŕčom a vnútornému krvácaniu, čo zas môže mať za následok úmrtie. 

Poukazuje na to aj WebMD, ktorý hovorí o majiteľoch psa, ktorí svojho psa nakŕmili kilom čokolády. Po jej konzumácii musel pes brať lieky proti záchvatom.

Z toho vyplýva, že ak máš doma psa a nechceš riskovať jeho zdravie, čokoládu by si mal odkladať na miesto, kde naň nebude mať dosah.

Je toxické, no pritom prírodný zázrak

Áno, presne tak možno označiť kakao. Podľa portálu Fitshaker má totiž „zaujímavú“ nutričnú hodnotu. 

V prvom rade je potrebné spomenúť obsah minerálnych látok, antioxidantov a polyfenolov. Tie majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, no tiež na reguláciu cholesterolu krvi. Zabúdať však nesmieme ani na to, že ide o ochranný prvok buniek proti oxidačnému stresu.

V kakau sa nachádza aj serotonín, ktorý ovplyvňuje centrálny nervový systém a svalovú činnosť, čím príjemne stimuluje organizmus k vyššiemu výkonu, je známy aj ako jeden z „hormónov“ šťastia.

Portál Zdravopédia dodáva, že kakaový prášok obsahuje flavanoidy, ktoré zlepšujú hladinu oxidu dusnatého v krvi. Vďaka tomu sa dá znížiť krvný tlak. Pri srdci však ešte ostaneme, pretože kakao je superpotravinou, ktorej vlastnosti vedia znížiť riziko infarktu a mozgovej príhody. 

Ak ti kakao po konzumácii vyčarí úsmev na tvári, nie je o čom. Tento zázračný prášok totiž dokáže nielen zlepšiť náladu, ale aj zmierniť príznaky depresie a zvýšiť pokoj s celkovou psychickou pohodou.

To, ako si kakao pripravíš, je len na tebe. Klasikou je horúca čokoláda a kakaový nápoj, no v dnešnej dobe sú obľúbené aj smoothies, v ktorých môžeš kakao skombinovať s tým, čo máš rád. Nech sa rozhodneš pre ktorýkoľvek spôsob, zabúdať by si nemal na to, že podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je ideálne množstvo 2,5 g prášku alebo 10 g horkej čokolády obsahujúcej najmenej 200 mg flavanoidov.

100 gramov poctivého kakaového prášku v sebe má 227 kalórií, 58 gramov sacharidov, 14 gramov tuku, 33 gramov vlákniny a 20 gramov bielkovín. 

Jeho súčasťou sú aj minerálne látky, ako mangán, zinok, fosfor, vápnik, meď, draslík, horčík, sodík a železo.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Wired.com, WebMD, Fitshaker, Zdravopédia

Najnovšie videá

Trendové videá