Kultová sladkosť Slovákov obsahuje toxický alkaloid. Ľudia po kakau končia aj v nemocnici
- Doma máme túto potravinu všetci, o jej výhodách ani len netušíme
- Pre niekoho však môže byť toxická
- Doma máme túto potravinu všetci, o jej výhodách ani len netušíme
- Pre niekoho však môže byť toxická
Áno, presne tak možno označiť kakao. Podľa portálu Fitshaker má totiž „zaujímavú“ nutričnú hodnotu.
V prvom rade je potrebné spomenúť obsah minerálnych látok, antioxidantov a polyfenolov. Tie majú blahodarný vplyv na kardiovaskulárny systém, no tiež na reguláciu cholesterolu krvi. Zabúdať však nesmieme ani na to, že ide o ochranný prvok buniek proti oxidačnému stresu.
V kakau sa nachádza aj serotonín, ktorý ovplyvňuje centrálny nervový systém a svalovú činnosť, čím príjemne stimuluje organizmus k vyššiemu výkonu, je známy aj ako jeden z „hormónov“ šťastia.
Portál Zdravopédia dodáva, že kakaový prášok obsahuje flavanoidy, ktoré zlepšujú hladinu oxidu dusnatého v krvi. Vďaka tomu sa dá znížiť krvný tlak. Pri srdci však ešte ostaneme, pretože kakao je superpotravinou, ktorej vlastnosti vedia znížiť riziko infarktu a mozgovej príhody.
Ak ti kakao po konzumácii vyčarí úsmev na tvári, nie je o čom. Tento zázračný prášok totiž dokáže nielen zlepšiť náladu, ale aj zmierniť príznaky depresie a zvýšiť pokoj s celkovou psychickou pohodou.
To, ako si kakao pripravíš, je len na tebe. Klasikou je horúca čokoláda a kakaový nápoj, no v dnešnej dobe sú obľúbené aj smoothies, v ktorých môžeš kakao skombinovať s tým, čo máš rád. Nech sa rozhodneš pre ktorýkoľvek spôsob, zabúdať by si nemal na to, že podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je ideálne množstvo 2,5 g prášku alebo 10 g horkej čokolády obsahujúcej najmenej 200 mg flavanoidov.
100 gramov poctivého kakaového prášku v sebe má 227 kalórií, 58 gramov sacharidov, 14 gramov tuku, 33 gramov vlákniny a 20 gramov bielkovín.
Jeho súčasťou sú aj minerálne látky, ako mangán, zinok, fosfor, vápnik, meď, draslík, horčík, sodík a železo.