Kvások zo Škótska aj čučoriedkový chlieb: V metropole Šariša vyrástla remeselná mikropekáreň
- Remeselná mikropekáreň dostala trefný názov POchlebe
- Ponúka tradičné i originálne kváskové výrobky, z ktorých ti potečú sliny
- Remeselná mikropekáreň dostala trefný názov POchlebe
- Ponúka tradičné i originálne kváskové výrobky, z ktorých ti potečú sliny
Remeselná mikropekáreň s názvom POchlebe sa v metropole Šariša teší nesmiernej obľube. Za celým konceptom hľadaj dvoch bratov, Daniela a Dominika Velánovcov. Hlavným „aktérom“ bol však Dominik, ktorý sa spolu s manželkou vrátil naspäť domov zo Škótska.
Kváskovú mikropekáreň nájdeš v centre Prešova. Musíme ťa ale varovať. Akonáhle vstúpiš dnu, nebudeš si vedieť vybrať, čo ochutnať ako prvé. Neodolali sme ani my a šikovných bratov sme sa rozhodli vyspovedať. Prezradili nám napríklad aj to, aké boli ich začiatky a čím sú ich produkty výnimočné.
Ako sme spomínali v úvode, nápad sa zrodil po tom, čo sa jeden z bratov rozhodol natrvalo vrátiť na Slovensko. Písal sa september 2022. „Rozmýšľali sme, čo ďalej. Tak nám napadol plán otvoriť si vlastnú pekáreň. Tak teda, okej, ideme do toho. Dominik objednal pec, ja som vybavil ostatné veci, aby sme mohli upiecť prvý chlieb,“ vysvetľuje Daniel, brat Dominika.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Všetko to začalo doma v pivnici, kde sme piekli náš prvý chlieb a rozvážali ho našim známym. Presne rok trvalo, pokiaľ sme vycibrili naše receptúry a presťahovali sa do nových priestorov,“ dodáva Daniel. Aktuálne sa prevádzka nachádza na Floriánovej ulici číslo 14. Lahodné dobroty od výmyslu sveta si zákazníci môžu zakúpiť od utorka do piatka.
Remeselná mikropekáreň ponúka produkty vyrobené z lásky (a kvásku)
Prečo práve pekárenské remeslo? Práve Dominik sa mu venoval ako taký „homebaker“ približne 6 rokov a ako profesionálny pekár 3 roky v Kvasa bakery. „Tam ho majiteľ Alen naučil komplet všetko, a to od prípravy až po samotný biznis plán. No ja som s tým nemal absolútne žiadnu skúsenosť, takže sa stále učím, učím a učím,“ vysvetľuje Daniel.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mikropekáreň je ešte stále pomerne „čerstvou“ záležitosťou. Otvorili ju presne 5. septembra 2023. „Môžeš u nás stále nájsť 7 – 8 druhov chleba, od klasického trojzrnného až po 100 % celozrnný. Každý týždeň sa snažíme robiť nejaký špeciál týždňa, napríklad čokoládový chlieb alebo čučoriedkový, tých nápadov je kopec. Potom u nás nájdeš aj bagetky na francúzsky štýl, ciabatty, focaccie rôzneho druhu a samozrejme aj sladké pečivo, ktoré robíme na vegánsky štýl, čiže bez mlieka, vajíčka a masla.“
Dominika a Daniela sme sa v súvislosti s ich pekárničkou pýtali aj na to, v čom sa ich výrobky odlišujú od ostatných. „Robíme všetko z kvásku, takže nepridávame žiadne droždie, lepok alebo nejaké iné látky. Používame kvalitné múky, nepozeráme veľmi na cenu, keďže chceme, aby ten produkt bol kvalitný. V každom pečive nájdeš aj podiel inej pšenice (celozrnnej ražnej múky a celozrnnej špaldovej múky). Máme ju od mlynára, ktorý melie na kamennom mlyne. Naša pointa je v tom, aby ten chlieb išiel z pece k zákazníkovi,“ ozrejmuje Daniel.
Od cesta až po konečný výrobok za 3 dni
„Používame 3 druhy kvásku. Biely pšeničný je dovezený zo Škótska od Kvasa bakery, ďalej máme náš vytvorený celozrnný ražný kvások a v poslednom rade máme aj LM z pekárne TMB od Mykoly Nevreva.“
Prvým krokom trojdňového výrobného procesu je „nakŕmenie“ kvásku, aby bol silný. „Potom prejdeme na samotné miešanie cesta, po ktorom nasleduje bulk fermentácia (prekladanie cesta), ktoré trvá od 3 do 4 hodín. Následne pokračujeme na delenie cesta, tvarovanie bochníkov, ktoré sa vkladajú do ošatok, a tak putujú do chladničky, kde sú 14 – 16 hodín. Ráno prídeme a upečieme čerstvý chlebík pre zákazníkov.“
Daniel a Dominik svoje výrobky pripravujú podľa vlastnej receptúry. No ako sami poznamenali, treba si pomôcť aj štipkou tajnej ingrediencie, teda trpezlivosťou, časom a chuťou do práce. Denne totiž upečú od 200 do 350 produktov, no závisí to aj od konkrétneho dňa.
Bratia majú zároveň s pekárničkou aj veľmi konkrétne plány do budúcna. „Chceme pokračovať tak, ako sme začali, takže kvalitou miesto kvantity. Chceme začať spolupracovať s lokálnymi pestovateľmi zeleniny a ovocia, lokálnymi pestovateľmi pšenice a ostatných ingrediencií, ktoré používame. Samozrejme, budú aj iné špeciality zo zahraničia, ako sú talianske múky, jednozrnky, dvojzrnky.“
„Momentálne je v štádiu riešenia dvojzrnka zo Slovenska, ale to si necháme ako prekvapenie do skorého budúcna. Ďalej máme v pláne rozšíriť ponuku o kvalitné laminátované cesto a produkty, ako sú napríklad croissanty, ktoré budú, samozrejme, z kvásku, a mnoho ďalšieho z tohto cesta.“
Kvásková mikropekárnička a jej produkty sa u Prešovčanov tešia veľkej obľube. „Podľa mňa je to v tom, že ich pripravujeme s láskou a chuťou. Poctivá práca, kvalitné suroviny, čas, trpezlivosť. Chceme, aby sa náš zákazník cítil príjemne, keď nás navštívi. Vystupujeme priateľsky, s úsmevom a chuťou poradiť, vysvetliť, aký je to chlebík alebo druh pečiva. Sme radi, že našim zákazníkom chutí,“ dodáva na záver Daniel.
Zdroj: Instagram/pekaren_pochlebe