KVÍZ: Dokáž, že si skutočný bratislavský kávičkár. Uhádni názvy obľúbených podnikov
- Nové kaviarne na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
- Nové kaviarne na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
Slovenské gastro sa pomaly spamätáva z viac ako dva roky trvajúcej pandemickej krízy. Tie najsinejšie a najvytrvalejšie prevádzky prežili a v týchto dňoch sa tešia z fungovania, ktoré nepodlieha Covid obmedzeniam.
Na bratislavskej gastro scéne a v jej okolí vzniklo v poslednom období celé spektrum rôznych kaviarní, cukrární či bistier, kde je radosť si posedieť. Otestuj sa v našom kvíze, či patríš medzi tých, ktorí majú v rámci miestnej gastronomickej sféry perfektný prehľad.
Tomáš Chalupa je mladý Bratislavčan, ktorého väčšina ľudí pozná pod prezývkou BJ Piggo. Rozbehol nový biznis v podobe kaviarne. Vieš ako sa volá jeho projekt a čo znamená?
Grão znamená po portugalsky zrnko.
V Ružinove funguje škôlka pre psov spojená s obľúbenou kaviarňou. Môžeš si tu posedieť a spoznať iných psičkárov. Vieš ako sa tento projekt volá?
Za projektom nesúcim názov Dunčovňa stojí trojica podnikavých kamarátov – Samuel, Adam a Dominika. Tí priznávajú, že sa do biznisu pustili v naozaj náročnej dobe, keďže nie sú len škôlka, ale v konečnom dôsledku, aj gastro projekt, ktorý musí znášať množstvo obmedzení. Kvôli Dunčovni teda nemohol opustiť svoje zamestnanie ani jeden z nich. Ak by sa tak stalo, len ťažko by zvládli prežiť dlhé uzatvorenie prevádzok v súvislosti s protipandemickými opatreniami.
V Trnave otvorili kaviareň inšpirovanú botanickou záhradou. Tvrdia, že v gastre môžete prísť o všetko. Vieš o akú prevádzku ide?
Tím projektu Cukrári.sk majú plné ruky práce, no ani to ich neodradilo od otvorenia ich vlastnej prevádzky Nová Botanika. Ide o koncept malej cukrárne a kaviarne, inšpirovaný lokalitou bývalej botanickej záhrady. Útulný podnik sa navyše nachádza mimo rušného centra, v západnej časti Trnavy na ulici Botanická 58, v bytovom komplexe Botanika. Jej zakladateľmi sú Tomáš Tatarka, Norbert Szarka a Matej Marek.
V bratislavskom podhradí otvorili skrytú kaviareň. Riešiť museli aj pravidelný vandalizmus. Poznáš názov tohto podniku?
Za touto kaviarňou stojí architekt Sven Szokolay a šéf prevádzky Richard Buchlík. Cafe Hexe je jednou časťou projektu, ktorý sa týka oživenia bratislavského podhradia. Už v blízkej budúcnosti tu má pribudnúť aj krátkodobé ubytovanie či obchod so slovenským umením.
V Bratislave je prvá kaviareň na Slovensku, v ktorej ťa obslúži robot. Majiteľ nevedel zohnať ľudskú čašníčku. Vieš ako sa volá?
Kaviareň Café Dias, spadajúca pod kníhkupectvo Panta Rhei, predstavila zákazníkom nečakanú novinku. Čašníkom tu s obsluhou pomáha špeciálny robot. Presnejšie je to robotka Bella z dielne Pudu Robotics, ktorá má byť posilou prevádzky v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall.
Na Slovensku by bolo jednoduchšie založiť drogový kartel než otvoriť kaviareň, tvrdia zakladatelia „oázy zenu“ v Bratislave. Vieš ako nazvali svoju kaviareň?
Bol si už v podniku Ost block na Blumentálskej 21 v Bratislave? Za touto kaviarňou naplnenou tučnolistami, gin tonicmi a specialty kávou stoja traja mladí ľudia, ktorí veria, že spojenie spomínaných chuťoviek môže spraviť Bratislavu lepším miestom. Jednou zo zakladateliek tohto projektu je Camilla, ktorá sama priznáva, že nemala žiadnu skúsenosť s prácou v gastre a nikdy by sa jej ani nesnívalo, že sa bude spolupodieľať na vedení kaviarne. Ak sem zavítaš, Camilla ti odporúča vyskúšať niektorý z ich surreálnych gin tonicov, či už Pink Chilli Gin Tonic alebo Purple Rain. Ak si skôr na spomínanú specialty kávu, v ponuke je tá od slovenských pražiarní ako je Goriffee a Diamonds Roastery.
Michal si v Bratislave vlastnoručne postavil novú kaviareň, teraz tu podáva nápoj, ktorý si ľudia zamilovali. Poznáš názov jeho podniku?
Počul si už o Kaviarni Vták? Nejde o žiaden gastro koncept pre milovníkov ornitológie a dobrého espressa. Je to moderná, minimalistická prevádzka na Špitálskej v Bratislave, za ktorou stojí Michal Kramár a Kristína. Ak by si si tu mohol objednať len jednu vec, majitelia kaviarne ti jednoznačne odporúčajú takzvaný Batch brew, a teda filtrovanú kávu z termosky. A čo ceny? Kávu s mliekom, čiže cappuccino, flat white a podobne si bez problémov dáš za 2,50 eur. Na dvojité espresso či batch ti postačia dve eurá.
Moravské koláče a perfektný flat white, Vladimír si v hlavnom meste otvoril kaviareň s osobitým dizajnom. Vieš jej názov?
Vladimír Kuchťák je 26-ročný podnikateľ, ktorý pochádza z malej obce Veľké Dvorany, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Topoľčian. Posledných 7 rokov býva v Bratislave, kde sa rozhodol rozbehnúť aj svoj vlastný biznis. Do kontaktu s gastro segmentom sa dostal už na vysokej škole, kedy začal brigádovať pre značku Regal Burger. Nešlo však o lacný podnikateľský špás, Vladimír pri rozbehu biznisu investoval do Soren-u 35-tisíc eur. Ak, si v kaviarni Soren ešte nebol, jej zakladateľ Vladimír každému odporúča, aby vyskúšal miestne kombo, ktoré pozostáva z moravského koláča a flat white. Ceny kávy aj zákuskov sa tu pohybujú od 2 do 3 eur. Absolútnymi bestsellermi sú tu dvaja kandidáti, a to moravský koláč a basque cheesecake.
Táto kaviareň sa v Bratislave stala príjemnou rannou záchrannou pre množstvo ľudí. Jej majitelia sa pandémie nezľakli a v meste rozbehli kvalitnú donášku raňajok a dobrej kávy. Vieš jej názov?
Ak si sa niekedy prechádzal po Panenskej ulici v Bratislave, zrejme si natrafil na obľúbenú kaviareň, na ktorej raňajky a čerstvú kávu mnohí nedajú dopustiť. Za Panenskou kaviarňou stojí Danka Vojtasová, ktorá v gastro biznise pracuje už od roku 2008. Mnohí ľudia oceňujú, že sa tu často cítia ako v zahraničných kaviarňach – prídu na predĺžené raňajky, dajú si k tomu mimosu, posedia s kamošmi či rodinou a je im fajn. Klasické espresso si tu dáš za 1,80 eur, v prípade raňajok sa cena pohybuje od 4,50 do 7 eur.
V Bratislave vznikla nová kaviareň plná umenia. Z jej ponuky si vyberieš, aj keď máš vo vačku len jedno euro. Vieš ako sa volá?
Na Jesenského ulici číslo 4 vznikla nová rodinná kaviareň. Volá sa Talks a stojí za ňou 35-ročná Monika Shatagin spolu s jej manželom. Keď sem prídeš, nájdeš tu široké spektrum zákazníkov, od stredoškolákov, cez pracujúcich, mamičky na materskej, turistov až po dôchodcov. Ak máš so sebou len jedno euro, odídeš odtiaľto s čerstvým a voňavým maslovým croissantom. Espresso si vieš dať už za 1,50 eur.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti