KVÍZ: Mohol by si sa zamestnať v McDonald’s? Otestuj si svoje znalosti prísnych zásad, ktoré platia v jeho reštauráciách

mcdon
McDonald’s

Vieš, aké pravidlá sú v McDonald’s alfou-omegou pri príprave a manipulácii so surovinami? Pri príležitosti Týždňa bezpečnosti potravín si vyskúšaj náš kvíz a zisti, či by si obstál ako pracovník tejto obľúbenej reštauračnej siete, ktorá prísne dbá na najvyššie štandardy kvality potravín vo všetkých svojich prevádzkach.

Od prevencie krížovej kontaminácie, cez hygienické štandardy až po správne techniky umývania rúk – tento kvíz spoľahlivo preverí tvoje znalosti zo zákulisia prevádzok McDonald’s.

Ako zabrániš krížovej kontaminácii medzi jednotlivými surovinami pri príprave produktov McDonald's?

mcdo McDonald's

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Ku krížovej kontaminácii jednoducho nesmie dôjsť! Pre mäso sa musí používať iné náradie než pre zeleninu. Nesmieš napríklad pripravovať miešané vajcia a bez očistenia platne na nej pripravovať mäso. Každý druh proteínu má zároveň vopred určené náradie.

Udržiavanie čistoty kuchyne je absolútna priorita. Aké štandardy musíš dodržiavať?

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Udržiavať kuchyňu čistú je extrémne dôležité. Pracovné plochy musia byť sanitované každú hodinu, v prípade potreby aj častejšie. Malé náradie ako sú kliešte, špachtle alebo naberacie lopatky musia byť dôkladne umyté každé štyri hodiny. Na generálne upratovanie u nás rozhodne nečakáme. Kuchyňa sa musí lesknúť čistotou naozaj po každom pracovnom dni.

V reštaurácii je plno a zákazníci vzali útokom produkty, v ktorých je paradajka. V celej kuchyni tak táto zelenina chýba. Čo by si ako manažér urobil, aby si zachoval kvalitu a bezpečnosť produktov?

mcdd McDonald's
Správne! Nesprávne!

Rovno prezradíme, že taká situácia je vymyslená. Reštaurácie sú pravidelne zásobované tak, aby sme ponuku nemuseli obmedzovať. Je dôležité mať na pamäti, že do McDonald's nemôže dodávať potraviny každý výrobca. Z dôvodu kvality a bezpečnosti máme len dodávateľov, ktorí dokážu zabezpečiť naše prísne štandardy. Tie sú pravidelne kontrolované na farmách, u producentov aj v reštauráciách.

Umývanie rúk je veľká téma. Ako dlho a ako často by si si ich umývala, keby si pracovala v McD?

Správne! Nesprávne!

Ruky sú naším pracovným nástrojom, a preto je ich čistota na prvom mieste. Pri nástupe na zmenu ich umyješ a zaeviduješ ich umytie. K špeciálnemu antibakteriálnemu mydlu sa musíš na zmene vracať aspoň každú hodinu, keď je to potrebné tak aj častejšie. Samotné umývanie rúk mydlom ti musí zabrať najmenej 30 sekúnd.

Každý z nás chce vyzerať k svetu. Niektoré módne vychytávky by si si ale mal*a na mieste odpustiť. Ktoré to sú?

mcd2 McDonald's

Potrebný počet správnych odpovedí: 3

Správne! Nesprávne!

Nechceme určovať, ako by si sa mala obliekať alebo aký by si mala mať štýl. Pripravuješ však jedlo pre ostatných, a preto je dôležité, aby zamestnanci mali krátke nechty bez laku a ozdôb, dlhé vlasy stiahnuté do copu alebo chvosta a v kuchyni nosili čiapku. V reštaurácii sme všetci bez šperkov, jedinou výnimkou je snubný prsteň bez kameňa. Všetko ostatné musí zostať v skrinke.

Kedy vymeníme fritovací olej?

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Hranolky McDonald's sú legendou, a nielen tie! Nemôžeš dopustiť, aby chuť produktov bola ovplyvnená nekvalitným olejom. Preto máš k dispozícii také technológie, ktoré prepálený olej odhalia. Aj tak stačí, keď budeš používať svoje zmysly, aby nielen hranolky boli vždy perfektné.

Čo musíš urobiť po skončení raňajkovej ponuky?

mcd1 McDonald's

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Prevádzka v kuchyni je v čase raňajok odlišná. Preto sa o 10:30 hod. pri prechode na dennú ponuku musia všetky plochy, prístroje aj náradie v kuchyni vyčistiť.

Najnovšie videá

Trendové videá