KVÍZ: Vieš, čím nahrádzajú vegáni mäso? Vegánsky hamburger by si po chuti nerozoznal
- Vegánstvo je pre mnohých Slovákov stále nepochopiteľným životným štýlom
- Mnoho „mäsožravcov“ by však chuťový rozdiel dobre pripravených vegánskych a mäsitých jedál sotva rozoznalo
- Vegánstvo je pre mnohých Slovákov stále nepochopiteľným životným štýlom
- Mnoho „mäsožravcov“ by však chuťový rozdiel dobre pripravených vegánskych a mäsitých jedál sotva rozoznalo
Byť vegánom neznamená jesť iba neochutené strukoviny a listový šalát. Kultúra našej malej krajiny nás, prirodzene, vedie k zmiešanej strave. Globálne dopady veľkochovov, častokrát nedôstojné podmienky, v ktorých sa zvieratá nachádzajú a energie spojené s produkciou a spracovaním mäsa však alarmujúco poukazujú na potrebu znížiť vlastný konzum.
Vegáni v rámci ideologicky zdravšej a menej deštruktívnej formy stravovania sa prinášajú na stôl stále nové recepty, pri ktorých už ani nemusíš odhaliť, že neješ mäso, ale jeho náhradu.
Napriek ošiaľu bezmäsitej stravy bloggerka Nikoleta Kováčová v rozhovore o vegánstve pre Slow Femme upozorňuje: „Vegánstvo nie je pre ľudí, ktorí vegánmi byť nechcú. Vyvážená pestrá vegánska strava je vhodná pre každého. Akýkoľvek vek, pohlavie, krvná skupina, športová aktivita… Ide ale naozaj o vyváženú a pestrú stravu, kde človek získa všetky potrebné živiny. Vylúčiť len živočíšne potraviny a nezaradiť nové potraviny, hlavne strukoviny, nie je vyvážená strava. Veľa ľudí sa vegánsky nestravuje dobre. “
Čo je používané ako najčastejšia vegánska náhrada mäsových produktov?
Je to sója. Vyskytuje sa v rôznych formách, od sójových bôbov až po drť či už spracované tofu. Jej chute sa rôznia podľa spôsobu úpravy, konzistenčne je vyhovujúca najmä na prípravu produktov nahrádzajúcich mäsové výrobky ako klobásy, párky a mnoho ďalších.
Sú Lunter nátierky 100% vegánske?
Lunter nátierky sú vyrábané len z Európskej sóje, ktorá je GMO free. Okrem toho majú 100% obsah rastlinných ingrediencií, a tak sú vegánske.
Čím nahrádzajú vegáni chuť vajíčka v majonézových šalátoch?
Lahôdkové droždie sa stalo obľúbenou ingredienciou vegánskeho sveta pre svoju plnú a výraznú chuť. Recepty z neho však poznali už naše staré mamy, ktoré z neho pripravovali drožďovú polievku. V kombinácii s čiernou soľou nahradí chuť vajíčka.
Čo používajú vegáni ako hlavnú zložku syrov?
Potrebný počet správnych odpovedí: 2
Väčšina syrových receptov je kombináciou kešu orechov či mandlí zmiešaných s rastlinným, najčastejšie kokosovým mliekom, ktoré sa následne dopĺňajú aj o tapioku, škrob, olej a koreniny.
Z čoho vzniká sójové mlieko?
Sójové mlieko vzniká ako vedľajší produkt pri namáčaní sóje, následnom varení, drvení a výrobe tofu, a teda je to vývar, ktorý po precedení tofu ostáva nazvyš.
Môže sa jesť grilovaný, varený, pečený a je zo sóje. Na čo sa to dívaš?
Je to jendoznačne tempeh. Na svete existuje množstvo druhov tohto produktu. Je, rovnako ako tofu, vyrábaný zo sóje, no pripravuje sa z častí bôbov, jeho chuť je mierne odlišná, samozrejme, záleží aj od korením a marinovania.
Je možné pripraviť sacherovú tortu s nezmenenou chuťou podľa vegánskeho receptu?
Vegánske recepty na tento vychýrený múčnik boli vďaka jeho sláve dotiahnuté takmer do dokonalosti. Preto, ak vymeníš živočíšne ingrediencie za vegánske, určite uspeješ.
Aj vegáni majú radi guláš. Vieš, čo doň dávajú namiesto mäsa?
Najčastejšou alternatívou je hliva ustricová, vďaka svojej silnej zemitej chuti nahrádza v guláši mäso, zároveň sa nerozvarí.
Vegáni ho používajú aj namiesto parmezánu. Na čo sa to dívaš?
Dívaš sa na neaktívne, tzv. lahôdkové droždie. Má bohatú chuť podobnú parmezánu, preto, ak ho zmiešaš s kešu orechami, dokonale dochutí takmer každé jedlo.
Jackfruit je najväčšie ovocie na svete. Kde ho najčastejšie používajú vegáni v slanej verzii?
Dobre marinovaný Jackfruit, resp. Chlebovník, sotva rozoznáš od pulled pork. Preto sa využíva ako jeho náhrada v burgroch a wrappoch, taktiež namiesto mletého mäsa pri špagetách.
Kvíz bol pôvodne vydaný 26. augusta 2020.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Slow Femme, Vitarian, Bezodpadu, Zdravie