La Donuteria: Bratislavský raj pravých amerických donutov

  • Malá nenápadná prevádzka na Šafárikovom námestí v Bratislave ti učaruje na prvý pohľad. Útulný interiér, kvalitné donuty a sladké farebné glazúry. Reč je o La Donuterii – prvej slovenskej prevádzke, v ktorej sa donuty pečú aj predávajú. Jej zakladateľ Peter nám prezradil, ako sa mu podarilo preniesť kus New Yorku na Slovensko.
collagejhvjv
FB/La Donuteria
  • Malá nenápadná prevádzka na Šafárikovom námestí v Bratislave ti učaruje na prvý pohľad. Útulný interiér, kvalitné donuty a sladké farebné glazúry. Reč je o La Donuterii – prvej slovenskej prevádzke, v ktorej sa donuty pečú aj predávajú. Jej zakladateľ Peter nám prezradil, ako sa mu podarilo preniesť kus New Yorku na Slovensko.

Ahoj, Peter, prezraď nám niečo o sebe. Čo si vyštudoval a v akých pracovných oblastiach si pôsobil?

Vyštudoval som ekonomickú univerzitu a takmer 10 rokov som pôsobil v globálnych firmách, v ktorých kysnuté cesto bolo to posledné, na čo som musel myslieť. Práve vďaka tomu som mal možnosť cestovať a spoznávať svet, často som navštevoval Londýn, New York či Francúzsko. Videl som, čo zákazníkov láka, a prišla prvá inšpirácia.

Kedy teda vznikol nápad založiť donuteriu? 

S nápadom som prišiel asi pred dvoma rokmi. Uvedomil som si, že niečo také na Slovensku chýba a nikomu predtým to nenapadlo. Boli tu len bežné polotovary, ktoré nájdeš v supermarkete, no ten pravý a poctivý produkt tu chýbal. A keďže v New Yorku nájdeš donuteriu takmer na každej druhej ulici, napadlo mi preniesť tento nápad aj k nám na Slovensko.

Čím všetkým si musel prejsť, kým si tento nápad zrealizoval? Stretol si sa s prekážkami?

Bohužiaľ, každý, kto sa rozhodne začať s podobnými projektami, musí rátať s byrokraciou a administratívnymi ťažkosťami. Najdôležitejšie však samozrejme bolo vyladiť chuť a cesto donutu. Ide o kysnuté cesto, takže produkt je pomerne náročný na prípravu. Testovací proces bol veľmi zdĺhavý, trval asi rok a veľa vzoriek išlo do koša. Vyzerá to jednoducho, ale naozaj je za tým veľa práce a snahy.

Ako prebieha príprava vašich donutov?

Donuty robíme priamo na poschodí prevádzky a s ich výrobou sa začína už o štvrtej ráno. Cesto je ručne robené a poctivé, nepoužívame žiadne náhrady či umelé prísady. Glazúry taktiež pozostávajú z tých najkvalitnejších ingrediencií, ktoré dokážeme zohnať. Chceme ísť cestou kvality.

Koľko druhov má La Donuteria aktuálne v ponuke?

K dispozícii máme 8 druhov, medzi ktorými je aj týždenný špeciál – jedna alebo dve príchute, ktoré sa každý týždeň menia. Z ponuky si vyberie takmer každý, nájdeš v nej napríklad donut karamelový, nutellový, kokosový či ovocný. Okrem toho si u nás môžeš pochutnať aj na skvelej káve alebo horúcej čokoláde.

Ako prebiehalo zariaďovanie týchto priestorov a čo ťa pri tom inšpirovalo?

Priestory sme robili sami, nemali sme žiadneho architekta. Jedna z mojich obľúbených destinácií je Provensálsko, a práve tam prišla inšpirácia pre štýl donuterie, čo sa odzrkadľuje najmä v pastelových farbách a dekoráciách.

Prečo práve táto lokalita? Je to tým, že je to frekventované miesto a koncentruje sa tu študentský život?

Presne tak. Čakali sme možno rok, kým nám bola sprístupnená táto lokalita. Je to miesto do značnej miery vyhradené gastro prevádzkam, preto je po ňom veľký dopyt. Je tiež pravda, že vďaka blízkosti Univerzity Komenského tvoria asi polovicu našich zákazníkov študenti.

Nepremýšľali ste ešte nad rozšírením priestorov či otvorením ďalších prevádzok?

Priestory sa veľmi rozšíriť nedajú, preto sa tu trošku tlačíme. Otvorenie druhej či tretej pobočky však už plánujeme.

Ako sú donuty vnímané v zahraničí a ako u nás? Myslíš si, že Slováci začínajú prejavovať väčší záujem o domáce donuty?

Myslím si, že zažívame celkový boom street foodu a podobných zaujímavých gastro konceptov. Donutky sú fenoménom všade na svete a existuje množstvo lokálnych variácií. Ani my nerobíme tie typické americké donuty, cesto aj glazúry sme chceli lokalizovať na naše chute. Preto sme zaviedli aj slovenskú variáciu, a to slivkovo-makový donut, ktorý predstavuje také to naše tradičné slovenské spojenie chutí. Chceme jednoducho robiť produkty, ktoré budú našim ľuďom najviac chutiť.

Ako sa podľa vás pozná pravý donut a podľa čoho môžeme povedať, že nejde len o polotovar?

Samozrejme, základom je cesto. Malo by obsahovať kvalitné prísady a byť vláčne a nadýchané, nie tuhé ako väčšina polotovarov.

Dnes je rozšírené vegánstvo, myslí sa aj na ľudí s potravinovou intoleranciou. Nepremýšľali ste nad podobnými alternatívami?

Určite myslíme aj na takýchto zákazníkov. Často dostávame žiadosti o bezlepkové donuty, ktoré plánujeme, no vzhľadom na náročnosť kysnutého cesta je všetko ešte len vo fáze experimentovania. Na druhú stranu, vegánske donuty už k dispozícii máme. Napríklad v glazúre kokosového donutu predstavuje náhradu kokosové mlieko. Taktiež v tých ovocných, napríklad malinových a čučoriedkových, nenájdeš v ceste mlieko ani maslo.

Aké ďalšie novinky plánujete?

Veľmi nás baví hrať sa s novinkami a prinášať stále niečo nové. V poslednej dobe máme veľmi dobrý a obľúbený čokoládový donut. Skúšame nové príchute ako slaný karamel, ktorý bude čoskoro v ponuke. Plánujeme aj slané donuty s príchuťami, ako napríklad cheddar so slaninkou, tofu či losos. Letná verzia zas bude mať podobu rozkrojeného donutu so zmrzlinou, poliateho čokoládou. Najnovšie sme tiež začali spolupracovať s cyklokuriérom Švihaj šuhaj, ktorý zabezpečuje roznášky po širšom centre Bratislavy.

Najnovšie videá

Trendové videá