Lacná superpotravina účinne bojuje s rakovinou a cukrovkou. Stačí iba pár gramov denne

  • Táto bežne dostupná potravina má nízky obsah kalórií
  • Obsahuje veľa živín a antioxidantov
  • Prospieva rôznym aspektom ľudského zdravia
Zelenina v obchode a žena hľadí na hodinky.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@senivpetro
  • Táto bežne dostupná potravina má nízky obsah kalórií
  • Obsahuje veľa živín a antioxidantov
  • Prospieva rôznym aspektom ľudského zdravia

Brokolica je skvelou voľbou pre tvoju stravu. Táto zelenina je výživná, všestranná a ľahko dostupná. Dodá ti veľa energie a podporí trávenie. Posilní aj tvoju imunitu a udrží zdravé srdce.

Ak budeš pravidelne jesť brokolicu, môžeš predchádzať rôznym chorobám. Správnou prípravou získaš jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj prospešné pre tvoje zdravie. Pridaj brokolicu do svojho jedálnička a všimneš si, ako pozitívne ovplyvní tvoje telo.

Zlepšenie obranyschopnosti

Ako informuje portál MedicalNewsToday, brokolica je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tieto látky ti môžu pomôcť chrániť sa pred rôznymi zdravotnými problémami.

Tvoje telo vytvára voľné radikály počas normálnych procesov, ako je metabolizmus. Okrem toho aj stres z prostredia prispieva k ich tvorbe. Voľné radikály, známe aj ako reaktívne formy kyslíka, sú vo veľkých množstvách toxické. Môžu poškodiť bunky a spôsobiť vážne ochorenia, ako je rakovina.

Hoci tvoje telo dokáže mnohé voľné radikály odstrániť, antioxidanty z jedla môžu výrazne pomôcť. Pridaj brokolicu do svojho jedálnička a zlepšíš svoju obranyschopnosť.

„Zelená prevencia“

Krížová zelenina, ako brokolica, obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré ti môžu pomôcť predchádzať poškodeniu buniek vedúcemu k rakovine.

Jedným z týchto antioxidantov je sulforafan. Táto zlúčenina obsahuje síru, ktorá dáva krížovej zelenine jej charakteristickú horkú chuť.

Vedci tvrdia, že krížová zelenina môže zohrávať významnú úlohu v „zelenej chemoprevencii“. To znamená, že môžeš používať buď celú rastlinu, alebo jej extrakty na prevenciu rakoviny.

Zelenina v obchode.
zdroj: Unsplash/Iñigo De la Maza

Ďalšou dôležitou zlúčeninou v krížovej zelenine je indol-3-karbinol. Výskum z roku 2019 ukazuje, že táto zlúčenina má silné protinádorové vlastnosti.

Okrem brokolice môžu podobné účinky mať aj karfiol, ružičkový kel, kel, repa, kapusta, rukola, biela reďkovka, kaleráb a žerucha. Skús ich zaradiť do svojho jedálnička a uvidíš, ako ti môžu pomôcť zlepšiť zdravie.

„Multitalentovaný“ pomocník 

Vápnik a kolagén tvoria silné kosti. Viac ako 99 % vápnika v tvojom tele je v kostiach a zuboch. Na tvorbu kolagénu potrebuješ vitamín C a oboje nájdeš v brokolici.

Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi a môže pomôcť predchádzať alebo liečiť osteoporózu. Ľudia s nízkou hladinou vitamínu K môžu mať problémy s tvorbou kostí. Dostatočné množstvo vitamínu K v strave pomáha udržať kosti zdravé.

Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov (USDA) obsahuje šálka brokolice (približne 76 gramov) 3 % až 3,5 % dennej potreby vápnika, 45 % až 54 % dennej potreby vitamínu C a 64 % až 86 % dennej potreby vitamínu K, podľa veku a pohlavia.

Zaradením brokolice do jedálnička získaš významné množstvo týchto dôležitých živín. Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako posilniť svoje kosti a zlepšiť celkové zdravie.

Vitamín C je antioxidant, ktorý prináša množstvo výhod. Podporuje imunitný systém a pomáha predchádzať rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, šedému zákalu a anémii. Vo forme doplnkov môže znížiť príznaky prechladnutia a skrátiť jeho trvanie.

Vitamín C taktiež pomáha telu vytvárať kolagén, ktorý podporuje bunky a orgány, vrátane pokožky. Ako antioxidant môže vitamín C chrániť pokožku pred poškodením a vráskami spôsobenými starnutím.

Aké množstvo brokolice denne konzumovať?

Diétna vláknina je veľmi prospešná. Pomáha udržiavať pravidelnosť, predchádza zápche, udržuje zdravý tráviaci trakt a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Štúdia z roku 2015 zistila, že ľudia, ktorí jedli najviac vlákniny, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka ako tí, ktorí jedli málo vlákniny. To ukazuje, aký veľký rozdiel môže spraviť vláknina vo tvojej strave.

Na snímke je zelenina
zdroj: Unsplash/Markus Spiske

Šálka brokolice s hmotnosťou 76 gramov ti poskytne 5,4 % až 7,1 % dennej potreby vlákniny. Preto je dobré, ak ju zaradíš do svojho jedálnička. Pomôže ti to nielen pri trávení, ale aj pri prevencii závažných ochorení.

Protizápalové účinky

Keď tvoj imunitný systém čelí útoku, môže dôjsť k zápalu.

Zápal môže signalizovať prebiehajúcu infekciu, ale vyskytuje sa aj pri chronických autoimunitných ochoreniach, ako je artritída a diabetes 1. Ak máš metabolický syndróm, môžeš mať vysokú úroveň zápalu.

Podľa štúdie z roku 2014 má brokolica protizápalové účinky. Vedci zistili, že sulforafan v brokolici znižuje zápalové markery. To znamená, že živiny v brokolici ti môžu pomôcť v boji proti zápalu.

Ďalšia štúdia z roku 2018 sledovala 40 ľudí s nadváhou, ktorí denne konzumovali 30 g brokolicových klíčkov počas 10 týždňov. Na konci štúdie mali výrazne nižšie hladiny zápalu. Skús pridať brokolicu do svojho jedálnička a všimneš si zlepšenie svojho zdravia.

Zníženia rizika infarktu či mozgovej príhody

Konzumácia brokolice ti môže tiež pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, ak máš cukrovku 2. typu. Je to vďaka obsahu sulforafanu.

Strava bohatá na vlákninu znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu. Ľudia, ktorí jedia veľa vlákniny, majú menšiu šancu dostať cukrovku než tí, ktorí jedia málo vlákniny. Vláknina tiež pomáha znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou. Skús pridať brokolicu do svojho jedálnička a uvidíš, ako ti môže pomôcť.

Vláknina, draslík a antioxidanty v brokolici ti môžu pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO).

Ak pridáš viac krížovej zeleniny do svojej stravy, môžeš znížiť riziko aterosklerózy. Tento stav postihuje tepny a môže viesť k infarktu alebo mozgovej príhode. Antioxidanty v krížovej zelenine, najmä sulforafan, sú veľmi prospešné.

American Heart Association (AHA) odporúča zvýšiť príjem draslíka a znížiť množstvo sodíka v jedle. Tým uvoľníš cievy a znížiš riziko vysokého krvného tlaku, ktorý vedie k ateroskleróze a iným kardiovaskulárnym problémom.

Šálka brokolice ti poskytne takmer 5 % dennej potreby draslíka.

Ak budeš jesť viac vlákniny, znížiš riziko KVO a zlepšíš hladiny krvných lipidov (tukov). Ľudia, ktorí konzumujú veľa vlákniny, majú nižšie riziko týchto problémov než tí, ktorí jedia málo vlákniny. 

Zdroje: MedicalTodayNews, NCBI, cancer.gov, USDA, NCBI, AHA

Najnovšie videá

Trendové videá