Liek na chudnutie spôsobil zbytočný ošiaľ. Potraviny majú rovnaký účinok: Môžeš jesť a váha ide dole
- Ako schudnúť? Odpoveď nenájdeš len v liekoch na chudnutie
- Toto je zoznam jednoduchých potravín, ktoré napodobňujú účinky liekov
- Ako schudnúť? Odpoveď nenájdeš len v liekoch na chudnutie
- Toto je zoznam jednoduchých potravín, ktoré napodobňujú účinky liekov
Keď ľudia vo svete objavili vedľajšie účinky Ozempicu, lieku proti cukrovke, spustil sa ošiaľ. Zviditeľnili ho viaceré celebrity, ktoré hlásali, že slúži aj na stratu hmotnosti. Trend na sociálnych sieťach #OzempicChallenge spustil až takú vlnu nadšenia, že prudký nárastu dopytu po tomto lieku viedol až k jeho nedostatku pre tých, ktorí ho naozaj potrebovali.
Neskôr sa objavili správy o ďalšom antidiabetickom lieku zvanom Metformin. Ten taktiež slúži na liečbu cukrovky a taktiež pomáha chudnúť, no skrýva ešte jeden zázračný účinok. Metformín môže mať zdravotné výhody v podstate pre kohokoľvek a vnímajú to i rôzni lekári. Nápomocný je napríklad aj pre tehotné ženy, môže byť prospešný pri liečbe rakoviny a dokonca „spomaľovať starnutie“, avizujú experti.
Vráťme sa však k chudnutiu. Ľudia teda po Ozempicu či Metformine siahajú aj napriek tomu, že ide o liečivá primárne určené pre konkrétne skupiny pacientov. Pre ľudí, ktorí ich potrebujú naozaj a nevyhľadávajú len ich vedľajšie účinky. A tak Forbes zostavil rebríček obyčajných jedál, ktoré môžu stimulovať podobné účinky ako tieto antidiabetiká.
Jedz a chudni
Uvádzané (ale aj ďalšie) lieky napodobňujú pôsobenie hormónu GLP-1. Ten produkujú L-bunky, ktoré sa uvoľňujú pri jedení. Samotný hormón v skratke zvyšuje hladinu inzulínu, znižuje produkciu cukru v pečeni, spomaľuje trávenie a znižuje chuť do jedla.
Tieto lieky však v podstate napodobňujú len účinky, ktoré ukrývajú aj konkrétne potraviny. Forbes preto prináša štyri spôsoby, ako ich napodobniť prirodzeným spôsobom.
Rozpustná vláknina
Ide o typ vlákniny v potravinách rozpustnej vo vode. Jej pôsobenie v tele stimuluje produkciu GLP-1. Okolo nás pritom existuje množstvo potravín bohatých na rozpustnú vlákninu.
Patria sem napríklad ovos, fazuľa či iné strukoviny ako čierna fazuľa a cícer. Okrem toho však nie sú na škodu ani marhule, pomaranče, mango, brokolica či ružičkový kel. Rozpustná vláknina tiež znižuje riziko srdcových chorôb, znižuje cholesterol a zlepšuje kontrolu cukru v krvi.
Rastlinný proteín
Bielkoviny vo všeobecnosti najviac zasýtia. A to čiastočne spôsobujú účinky hormónu GLP-1. Odporúča sa preto jesť potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín. Ide o fazuľu, šošovicu, orechy a semienka.
Živočíšne proteíny nájdeme vo vajciach, kuracom mäse, rybách a hovädzom mäse. Teóriu stravovania sa a chudnutia propaguje doktor Michael Greger – autor knihy How Not To Diet. On sám však podotýka, že rastlinné bielkoviny na tento účel slúžia lepšie. Spájajú sa totiž s nižším rizikom výskytu rakoviny.
Zdravé tuky
GLP-1 stimuluje aj príjem zdravých tukov, napríklad olivového oleja, avokáda a mandlí. Obávať sa rozhodne netreba ani rýb, vlašských orechov a tofu. Zdravé tuky tiež znižujú riziko srdcových chorôb, zlepšujú mieru cholesterolu, znižujú zápaly a podporujú zdravie čriev.
Potraviny bohaté na polyfenoly
Ako píše GS Klub.sk, polyfenoly sa skrývajú v mnohých potravinách. Ide o zlúčeniny, ktoré chránia rastliny pred UV lúčmi, škodcami či chorobami. Zodpovedné sú aj za farby, chute či textúru.
Niektoré z nich môžu zvýšiť úrovne GLP-1. Buď priamo spôsobia zvýšenie sekrécie L-buniek, alebo nepriamo prostredníctvom črevných baktérií. Potraviny s vysokým obsahom polyfenolov zahŕňajú špenát, zelený čaj, jablká, zeler, špargľu, kávu a rôzne bobule. Polyfenoly znižujú krvný tlak a pomôžu pri inzulínovej rezistencii či zápale.
Zdroje: Forbes, Archív SIU, NutritionFacts.org, GS Klub.sk