Každý Slovák vyhodí ročne v priemere viac ako 100 kg potravín
- Podľa najnovších informácií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR každý Slovák za rok vyhodí v priemere viac ako 100 kilogramov potravín
- Agrorezort odporúča radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách, rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, aj koľko toho kupujeme
- Podľa najnovších informácií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR každý Slovák za rok vyhodí v priemere viac ako 100 kilogramov potravín
- Agrorezort odporúča radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách, rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, aj koľko toho kupujeme
V rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinami je Slovensko na ôsmej priečke od konca. Posledné skončilo Holandsko a najlepšie sa umiestilo Slovinsko. Každý obyvateľ Slovenska v priemere ročne vyhodí až 111 kilogramov potravín, pričom každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo.
Potraviny aj suroviny sa strácajú v celom dodávateľskom reťazci, najviac jedla však vyhadzujú koneční spotrebitelia (viac ako 50 % z celkového objemu potravinového odpadu). Podľa výskumu Agentúry A.K.O., ktorá pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vypracovala celoslovenský reprezentatívny prieskum, priznalo 23 % z opýtaných Slovákov, že zvyšky jedla končia v koši. Ďalšia polovica sa snaží zvyšky využiť pri ďalšom varení alebo putujú zvieratám a len jedna tretina priznala, že takmer žiadne jedlo nevyhadzuje. Najhoršie je na tom veková kategória 23 – 49 rokov.
Najčastejšie Slováci plytvajú jedlom, pretože navaria viac než zjedia (74 %) alebo tovaru stihne uplynúť dátum spotreby skôr, než ho skonzumujú (34 %). Najčastejšie v košoch končí chlieb a pečivo (35 %), o niečo menej uvarené jedlo (29 %).
Európa sa môže „pochváliť“ 88 miliónmi ton vyhodených potravín ročne a aj preto jednotlivé ekonomiky zavádzajú do svojich legislatív nové usmernenia, ktoré s týmto stúpajúcim trendom bojujú. Slovensko svoje novinky do legislatívny zapracovalo napríklad v roku 2016, kedy v snahe znížiť plytvanie potravinami presadilo novelu zákona o potravinách. Tá prináša možnosť darovať charitatívnym organizáciám potraviny po uplynutí dátum minimálnej trvanlivosti.
Ministerka Gabriela Matečná hovorí: „V súvislosti s nadmerným plytvaním potravinami vyvstáva otázka, ako tento trend zmeniť. Na prvom mieste je určite uvedomelé správanie spotrebiteľa. Nestačí len rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, ale aj koľko toho kupujeme. Vďaka hypermarketom sme si zvykli nakupovať vo veľkých množstvách, ale potom nevieme odhadnúť mieru. Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale tiež ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty.“
Práve dnes sme ti priniesli informácie o tom, že predajňa Tesco v Partizánskom ako prvá na Slovensku začala využívať elektrický kompostér, vďaka ktorému týždenne spracuje až tonu potravinového odpadu. Viac si prečítaš TU.
Zdroj: mpsr.sk
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska