Kuchyňu v luxusnom hoteli a varenie pre švédskeho kráľa vymenil za školskú jedáleň, kde spôsobil revolúciu

  • Marián Maszay je šéfkuchár, ktorý varil v rôznych prestížnych hoteloch pre významnú klientelu
  • Teraz varí v školskej jedálni v Karlovej Vsi, zdravé jedla bez cukru či bielej múky
tow
facebook.com/eatandmeetmlyny
  • Marián Maszay je šéfkuchár, ktorý varil v rôznych prestížnych hoteloch pre významnú klientelu
  • Teraz varí v školskej jedálni v Karlovej Vsi, zdravé jedla bez cukru či bielej múky

Marián roky pôsobil v Carltone, kde varil napríklad aj pre švédskeho kráľa. Pri varení však nesmel používať naše potraviny, nakoľko bolo dovolené variť len zo švédskych výrobkov, ktoré si sem sami doniesli. Zo Slovenska tak použili len vodu.

Aj napriek tomu, že mal Marián možnosť variť pre lukratívnych hostí, v priebehu rokov zistil, že pri povolaní šéfkuchára nemá na nič čas. Jeho práca mu síce prinášala každý mesiac nadštandardný plat, ale rozhodol sa pred kariérou uprednostniť rodinu. Odlišiel preto robiť to, čo mu radila ešte jeho mama. Tá mu vždy hovorila, aby išiel pracovať do obyčajnej jedálne. Marián to však považoval za podradnú robotu oproti tomu, kde doposiaľ pôsobil.

Povedal si však, že za skúšku nič nedá a v inzerátoch natrafil na ponuku práce od Tilgnerovej školy v Karlovej Vsi, v ktorej vtedy hľadali šéfkuchára. Marián sa nakoniec nestal len šéfkuchárom školskej jedálne, ale aj jej vedúcim. Tak mohol mať aj vyšší plat a možnosť od základov prekopať celý jedálniček. Nielenže v školskej jedálni varia zdravo, nepoužívajú cukor či bielu múku. A ak škole ostanú peniaze, kupujú aj bio hovädzie a kurčatá z domáceho chovu. Rozpočet na jedlo jedlo sa pritom pohybuje od 1,08 eur do 1,26 eura. Takéto ceny si môžu podľa Mariána dovoliť najmä kvôli tomu, že majú veľa stravníkov, a tým pádom veľký obrat. Informuje Život.sk vo svojom článku.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: tilgnerka.edgupage.sk

O tom, že s Mariánovým príchodom sa úroveň stravovania posunula o pár levelov vyššie, svedčia aj čísla. Od jeho nástupu do kuchyne v roku 2011 sa totiž počet stravníkov v jeho jedálni takmer zdvojnásobil. V kuchyni, ktorá denne nakŕmi 800 hladných krkov od 6 do 18 rokov, robí šéfkuchár Marián Maszay malú revolúciu. Aj za cenu toho, že dostane pokutu. A nabáda k tomu aj ostatných. „Vedúci jedální, ktorí tvrdia, že normy nepustia, podľa mňa kecajú. Je to len ich nevôľa, nechuť, alebo nevedomosť,“ hovorí pre aktuality.sk kuchár zo známej „Tilgnerky“, ktorý sa zapojil do projektu Food Revolution Day, nad ktorým drží ochrannú ruku slávny britský kuchár Jamie Oliver.

Zdroj: Život.sk

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá