V Bratislave sme sa dočkali pravej talianskej reštaurácie pod vedením šéfkuchára zo Sardínie
- Reštaurácia U Taliana je prevádza, ktorá bratislavské širšie centrum potrebovalo ako soľ
- Čínske bistro na Krížnej tak nahradila moderná reštaurácia, v ktorej sa oplatí rezervovať si miesto
- Varí sa tu z pravých talianských surovín
- Reštaurácia U Taliana je prevádza, ktorá bratislavské širšie centrum potrebovalo ako soľ
- Čínske bistro na Krížnej tak nahradila moderná reštaurácia, v ktorej sa oplatí rezervovať si miesto
- Varí sa tu z pravých talianských surovín
Na Slovensku je nespočet talinaských reštaurácií, avšak len pár z nich si naozaj dáva záležať na dodržiavaní originálnych receptúr. V podstate si dnes môže otvoriť reštauráciu s talianskym podtónom takmer každý. Potom to vyzerá tak, že človek v podniku dostane na tanieri naservírované rozvarené cestoviny utopené v smotane a zasypané syrom eidam.
Našťastie gastronomická úroveň jedál v Bratislave sa rok čo rok zvyšuje. Vďačiť za to môžeme ľuďom, ktorí sa svoj biznis rozhodli robiť poctivo bez toho, aby si prácu zjednodušovali.
Patrí medzi nich aj šéfkuchár Andrea Ena, rodák zo Sicílie, ktorému učarovalo Slovensko a Slovákov zase oslovila jeho kuchyňa. Tú sme najskôr mohli ochutnať len v jeho reštaurácií v Ružomberku, avšak už nejaký čas ponúka pravú taliansku kuchyňu aj priamo v Bratislave v obrovských priestoroch niekdajšieho Steinu.
Aj keď Andrea nemá dlhoročné skúseností s vedením reštauračného biznisu v Taliansku, jeho vypredaná reštaurácia svedčí o tom, že vie, čo robí. Za kľúč k úspechu v gastro priemysle pritom považuje jednoduchosť, úprimnosť a férovosť voči zákazníkom.
„Nemam kuchársku školu, ale v Taliansku som od 15 rokov pracoval a študoval hotelierstvo, takže som sa stále motal okolo reštaurácie a hotelov,“ vyjadril sa Andrea pre Startitup.
V reštaurácii Stein na Krížnej ulici sa vystriedalo viacero prevádzok. Naposledy si sa tam mohol najesť v čínskom bufete a dať si pivo v blízkej krčme. Súčasná prevádzka, ktorú ľudia nazývajú aj U Taliana, však ponúka gastronomický zážitok z úplne iného, lepšieho súdka. Či už holduješ kvalitnej pizze, cestovinám, alebo rizotu, v každom z jedál budeš cítiť prímorskú autentickosť s akou sa stretneš aj v reštauráciách na Sardínii.
„Základ sú kvalitné suroviny a keďže sme pravá talianska reštaurácia, aj potraviny musia byť 100 % made in Italy. Tovar si väčšinou vozíme priamo z Talianska, zatiaľ čo čerstvé suroviny ako je zelenina kupujeme tu. Čo sa týka morských plodov a mäsa, tie dovážame dvakrát do týždňa tiež z Talianska.“
Aj keď v prevádzke U Taliana ti na plnohodnotný obed nebude stačiť jeden gastro lístok, navštíviť túto moderne prerobenú reštauráciu sa určite oplatí. Po výdatnom obede si nezabudni dať ako pravý Talian aj kávu, ktorej cena podľa majiteľa neprekročí hranicu 1 eura, tak ako tomu je aj v podnikoch v Taliansku.
Čo si však Andrea na Slovensku natoľko obľúbil, že sa nechystá ísť ani domov? „Najradšej mám, keď zákazník odíde a má úsmev na tvári. Keď u nás strávi chvíľu svojho voľného času a odíde s lepším pocitom a náladou a, samozrejme, s plným bruchom. Jediné, čo mi možno troch prekáža je, že na Slovensku nemáme poobednú prestávku – siestu,“ dodáva Andrea.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy