Vedel si, že slovenský med je topkou aj vo svetovom meradle?

  • Včelár Tomáš Bátovský nám porozprával o kvalite a spracovaní medu u nás i vo svete
  • Dozvieš sa o spracovaní medu, možných problémoch ale i pančovanom mede v obchodoch
marybe coll
archív Startitup/facebook.com/Marybee
  • Včelár Tomáš Bátovský nám porozprával o kvalite a spracovaní medu u nás i vo svete
  • Dozvieš sa o spracovaní medu, možných problémoch ale i pančovanom mede v obchodoch

Ahoj Tomáš, naposledy sme hovorili o vzniku tvojej rodinnej firmy, čo to o výrobkoch a o tvojich úspechoch. Načrtli sme však aj tému adopcie včelstva. Poďme si to pripomenúť.

Včelár vlastní svoje úle a poskytne ich na adopciu tak, že on sám sa o ne stará a človek, ktorý konkrétne včelstvo podporil, z neho dostáva vlastný med. Adopca si dopredu zarezervuje med u včelára. Má tak istotu kvality medu, a aj dobrý pocit z toho, že môže podporiť správnu vec. K adoptovanému úľu ktorý podporí, získa okrem medu aj certifikát a prístup na včelnicu. Včelár mu poskytne včelársku výstroj a bude mu asistovať pri prehliadke svojho včelstva. Takže priamo človek, ktorý adoptoval môže narábať so svojimi včelami a vyskúšať si, čo všetko táto práca obnáša. Zistí tak, že to nie je len o vyberaní medu z úľa.

Ak sa rozhodnem pre adopciu, zaplatím nejakú čiastku. Je táto čiastka paušálna, mesačná alebo ročná?

Ten, kto adoptuje, zaplatí jednorázovo a o všetko ostatné sa už postaráme my. Keby aj náhodou vznikol nejaký problém, je to už na naše náklady a nevyžadujeme žiadnu ďalšiu čiastku.

Ak si adoptujem úľ a nemám záujem ho navštíviť, je to v poriadku?

Určite. Dostanete med a krásny certifikát. Záleží od obdobia, kedy si úľ človek objedná. Ak to stíhate ešte počas zimy, napríklad s našou akciou do 18. decembra, my na jar založíme včelstvo s úľom, ktorý bude ilustrovaný podľa námetu, ktorý si zadáte. Môžete si zvoliť čokoľvek, čo chcete mať na tom úli vyobrazené a je jedno, či už je to rozprávková postavička alebo čokoľvek iné. Jeden pán nám poslal fotografiu vnúčat, ktorú chcel mať na úli. A to všetko je v rámci ceny. Aj poštovné a balné vášho medu.

Aký problém môže vzniknúť pri včelárstve?

Napríklad choroba. Máme napríklad adoptovaných 40 včelstiev, no včelár vopred počíta s úbytkom približne desiatich percent včelstiev, ktoré môžu uhynúť. My máme celkom 50 včelstiev, a teda máme vytvorenú rezervu. Niektoré nemusia prežiť napríklad zimu a s tým sa počíta.

Ako zistím, že včely sú choré?

Každý včelár, vlastník včelstiev, by mal byť registrovaný. Skúsení v odbore chodia na nezávislé kontroly pravidelne dvakrát do roka. V prípade, že sa zistí napríklad včelí mor, proti ktorému nie je liek, včelárstvo aj s úľom sa musí spáliť. V prípade, že sú včely dosť silné, vedia vydržať aj nejakú tú chorobu. Ak je napríklad spomínaný mor rozšírený vo väčšej miere, musia sa spáliť všetky včelstvá v okolí piatich kilometrov. To sa ale nestáva často. Včelstvo je tak silné, koľko včiel ho tvorí. Závisí to od počtu.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: Archív Startitup

 

Koľko včiel tvorí jedno včelstvo?

Jedno včelstvo tvorí približne 30 000 – 50 000 včiel v lete, v zime to klesá a pohybuje sa to medzi 10 000 – 15 000.

Kedy dostanem svoj med?

Sezóna vlastne začína na jar. My začíname stáčať už dajme tomu v máji, ale nakoľko je naozaj veľa práce aj v lete, tak aby sme to stíhali aj my, máme v obchodných podmienkach uvedené, že dodáme med do konca augusta. Je na nás, či stihneme pre klienta včelstvo založiť. Včely kupujeme čisto od slovenských včelárov a najlepšie z nášho regiónu. Včely totižto cítia aj takú vec, akou je prevýšenie. Čiže Tekov, Nitriansky kraj. Niekedy za lepšími podmienkami aj kočujeme.

Nachádzajú sa tieto včelárstva viac na južnom Slovensku než napríklad v Tatrách?

Áno, rozhodne. Najmä z toho hľadiska, že juh ponúka viac včelej pastvy, čiže polí a včely tu majú vhodnejšie podmienky. Lúky a lesy sú pre včelárenie ideálne a aj to teplejšie podnebie je dôležitým faktorom. Včely prežijú aj horšie podmienky, no ide o to, koľko medu potom vyprodukujú.

Ako je na tom teda Slovensko v porovnaní s konkurenciou zo zahraničia?

V kvalite medu sme top. O slovenskom mede počuť na svetových súťažiach. Ako som spomínal, máme na Slovensku veľmi dobré podmienky. Európska únia vydala normu, že med nesmie obsahovať viac ako 20 % vody. Slovenskou normou je dokonca 18 %, a to u nás zvládnu včely samé tak, že my do produktu nemusíme zasahovať, zatiaľ čo včelári napríklad v Srbsku ho musia pre vysokú vlhkosť vysušovať strojmi. Naše podnebie je skrátka ideálne.

A ktorá z krajín je našim najväčším konkurentom?

Konkurentom je určite Čína. Nie však, čo sa týka kvality. Tu je našim konkurentom v podstate celá stredná Európa, Maďarsko, Česko. Štúdie v USA dokázali, že až 70 % medu pochádzajúcich z Číny neobsahuje peľ. To znamená, že neobsahuje žiadne živiny. V supermarketoch sa potom predáva síce za veľmi nízke ceny, no tiež vo veľmi nízkej kvalite. Vlastne to med ani nie je. Umelo ho zbavujú peľu filtrami, miešajú a zohrievajú.

A u nás? Ako vyzerá proces spracovania medu napríklad vo vašom včelárstve?

My med jedine precedíme cez sitá a nafľaškujeme.

Výborne. A čo kryštalizácia medu, podľa ktorej mnohí zákazníci veria, že med nie je kvalitný, prípadne pokazený?

Je to úplne prirodzený proces. Med, v prípade, že je kvalitný, musí jednoducho skryštalizovať. Niektoré medy (repkový) to zvládnu už za týždeň, iným (agátový) to trvá aj rok. Čiže je to jeden z faktorov poukazujúcich práve na kvalitu medu.

Jasné, chápem. Poďme teraz trošku k biznisu. Dá sa na tom zarobiť?

Dá, ale drvivá väčšina včelárov si ešte privyrába. Vedia, že je s tým veľa roboty, ale za málo peňazí. O reálnom zisku sa dá hovoriť pri včelárstvách napríklad s 500 včelstvami.

A je to rodinná záležitosť založiť si včelárstvo? Dedí sa z generácie na generáciu?

Áno, pretože je to dlhodobý proces. Ak chce človek začať od nuly, na založenie dvoch včelstiev potrebuje náklady približne 1 000 eur, čo je pre mnohých veľké množstvo peňazí a produkcia sa prvé roky zvyšuje len pomaly.

Zaujímavé. A máš aj ty svoj obľúbený med?

Agátový a možno medovicový, ktorý je kvôli veľmi špecifickým podmienkam vytváraný len každé štyri roky. Je to produkt z lesných vošiek, nie je zo žiadneho kvitnúceho kvetu. Oproti kvetovým medom má 2 -3 krát viac minerálnych látok. A vlastne ak si stihnete u nás včelstvo objednať ešte v rámci našej decembrovej akcie, pohár medovicového medu vám príde s certifikátom ako darček. Okrem medu ponúkame tiež, medovinu (ktorej proces trvá veľmi dlho) a peľ v mede.

Čítajte viac z kategórie: Rozhovory

Najnovšie videá

Trendové videá