Majiteľ bratislavského baru urobil zo svojich zamestnancov robotníkov, nechce ich vyhodiť

  • Michalovmu biznisu uštedrila pandémia COVID-19 poriadny úder a pomoc od štátu je v nedohľadne
  • O svojich zamestnancov však nemieni prísť
  • Predstavil preto hneď niekoľko krokov, ktoré mu majú pomôcť prečkať krízu
cg
Michal Trizuliak, TASR/Henrich Mišovič
  • Michalovmu biznisu uštedrila pandémia COVID-19 poriadny úder a pomoc od štátu je v nedohľadne
  • O svojich zamestnancov však nemieni prísť
  • Predstavil preto hneď niekoľko krokov, ktoré mu majú pomôcť prečkať krízu

Ak patríš medzi ľudí, ktorí vedia o všetkých kvalitných baroch v Bratislave, potom pre teba SPIN Cocktail Bar nebude žiadnou neznámou. Za touto prevádzkou stojí slovenský barman a biznismen Michal Trizuliak. 

SPIN bar v samom centre na Radničnej je tým miestom, ktoré bolo pred pandémiou plno ľudí, ktorí vedeli oceniť poctivé barmanské remeslo. Ako však dobre vieš, súčasná situácia reštauráciám či barom nepraje.

Podnikatelia v gastro biznise v snahe, aby nemuseli pristúpiť k prepúšťaniu či krachu, musia vymýšľať spôsoby ako ich výrobky sprostredkovať zákazníkom aj počas krízy.

https://www.startitup.sk/kosicanov-korona-inspirovala-k-otvoreniu-premioveho-street-foodu-na-svoje-si-tu-pridu-milovnici-poriadneho-masa/

Aj SPIN cocktail bar, dostal podľa jeho majiteľa na „držku“, ako aj veľa iných prevádzok. Prechod na online donášku podľa Michala stráca čaro a atmosféru baru. V praxi takýto model príliš nefunguje, čo znamená, že tržba predstavuje len jednu tretinu reálnych nákladov.

„Celý život robím gastro, okrem toho, že tomu najlepšie rozumiem, je to taká srdcovka, ťažko sa mi toho vzdáva. Preto som nechal celý personál využiť chabú štátnu podporu, ktorá, dúfam teda, že niekedy príde, lebo zatiaľ nič. Okrem toho som trochu transformoval,“ objasnil Michal pre Startitup.

zdroj: Michal Trizuliak

Ako sme ťa už pred pár dňami informovali, podnikavý Bratislavčan rozbehol biznis postavený na chutných ananásoch. To však ani zďaleka nie je všetko. Tím baru začal aj s realizáciou takzvaných „hands ON“ barmanských kurzov – teda jeden na jedného. Ide o kurz najmä pre laikov, aby porozumeli alchýmii, ktorá je ukrytá za barmanským remeslom.

Záujemcovia si tak môžu urobiť kvalitný kokteil aj doma, aj keď bez atmosféry plného baru. Ako Michal ďalej objasňuje, táto aktivita je spojená aj s pravidelným testovaním formou PCR. Pravda je však taká, že takýto druh biznis aktivity neuživí piatich zamestnancov. Práve preto Michal predstavil aj stránku s názvom Hodinový manžel, alebo aj dve“.

„Je to taká klasika od pripevnenia poličky, navŕtania obrazu, až po prerábku bytu, podlahy, maľovanie, obklady kúpeľní a iné. Náradie máme asi na všetko, veď náš bar sme si robili sami. Chalani sú veľmi zruční, napokon, podľa toho vždy vyberám aj personál. Teraz sa potvrdilo, že nikdy nevieš, čo ti život prinesie.“

https://www.facebook.com/spincocktailbar/photos/2142837752690137

Odbornejšie veci, ako napríklad natiahnutie vody, svetlá, rieši sám Michal, ktorý má s rôznou formou prerábok skutočne bohaté skúsenosti.

„To zas môj otec dobre vedel, že to budem v živote potrebovať. Navyše, tých dvadsať projektov reštaurácií a barov, na ktorých som bol prítomný od prvého zaseknutia do steny, až po dizajn, ma naučilo naozaj veľa.“

V neposlednom rade treba spomenúť, že posledný bar, a teda SPIN, si majstroval skoro celý sám Michal.Pomohol mi brat, lebo ja nemám papiere na elektrinu, ale inak si myslím, že stierkovanie alebo tapetovanie mi ide od ruky. Takže myslím, že sa vyrovnávame celkom dobre, ale určite to takto nemôže fungovať dlho, vidím to tak do konca februára a potom bude musieť prísť nepríjemné rozhodnutie, bohužiaľ,“ približuje Michal, kedy bude nútený pristúpiť už aj k prepúšťaniu.

Cestovateľka Nvotová vodí Slovákov na Maldivy za minimálne ceny aj cez pandémiu. Ľudia jej nadávajú za provokáciu

A čo nastane po pandémii? Podľa Michala sa toho po tomto náročnom období veľmi veľa zmení, a to nie len v prípade barov a reštaurácií. Iný bude aj samotný prístup ľudí, a teda vnímanie baru. Veľa zákazníkov podľa jeho slov prestane na dlhý čas riešiť detaily podniku, budú sa sústrediť skôr na atmosféru samotnú.

Chýba ti posedenie v podnikoch a baroch?

„Už nebude dôležité či je pohár krištáľový alebo len vyzerá ako krištáľ, ale skôr či mu chutí a či sa personál usmieva a zabáva. To bolo trochu vidieť aj medzi dvoma vlnami korony v lete. Každému bolo jedno, aj na okne sedeli, len aby sa socializovali. Tak dúfam, že to dáme a znova otvoríme a bude pre koho, lebo táto otázka sa začne lámať v apríli,“ myslí si Michal. V tomto období podľa barmana a podnikateľa začnú dôsledky krízy postupovať ďalej aj v ekonomike.

 A akú radu by dal Michal všetkým podnikateľom na Slovensku, ktorých biznis markantne trpí kvôli pandémii? 

„Si tu a veci sa dejú. Buď začneš vymýšľať a bojovať, alebo proste odíď. Nemusíš sa báť odísť, ego musí ísť bokom, lebo sa možno pripravíš o niečo, čo ti vesmír prichystal. Posťažuj sa, nadávaj, ale iba chvíľu, pretože takto len strácaš čas. Tiež ma to ekonomicky vrátilo o pár dobrých rokov späť, ale už sa to jednoducho stalo a musím byť fénix, lebo nikto to za mňa neurobí. Nezastavuj sa a nečakaj.“ 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá