Majiteľka pekárne Háj: Podnikanie v Bratislave je ako hra. Keď máte pocit, že ste zomreli, vytiahnete ďalší život
- V Petržalke na Gessayovej 9 vyrástla remeselná pekáreň s kaviarňou Háj
- Tamojším hitom sú unikátne žemle, no ochutnať môžeš aj kúsky, aké v bežných pekárňach nenájdeš
- O podnikateľskom nápade, no aj starostiach, ktoré tento biznis prináša, nám viac prezradila spoluzakladateľka Barbora Šišková
- V Petržalke na Gessayovej 9 vyrástla remeselná pekáreň s kaviarňou Háj
- Tamojším hitom sú unikátne žemle, no ochutnať môžeš aj kúsky, aké v bežných pekárňach nenájdeš
- O podnikateľskom nápade, no aj starostiach, ktoré tento biznis prináša, nám viac prezradila spoluzakladateľka Barbora Šišková
Počul si už o petržalskej pekárni Háj? Za jej vznikom stoja dve kamarátky Barbora a Katarína, ktoré spojila stredná škola a láska k pečeniu.
Priznávajú, že začiatky biznisu boli veľmi náročné, nakoľko začínali bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností s riadením podniku.
29-ročná Barbora tvrdí, že ich kapitál bol obmedzený a jediné, čo im podnikanie prinášalo, bol nedostatok spánku a z neho vyplývajúca frustrácia. „Katarína preto po pár mesiacoch odišla a ja som sa rozhodla, že to ešte skúsim potiahnuť ďalej. Keďže som v tom čase študovala na STU a nemala čo stratiť. Prinajhoršom by som musela pár rokov splácať pôžičku a časom by som sa venovala tomu, čo som vyštudovala. Tento scenár sa však nakoniec nenaplnil.“
Barbora pred založením pekárne brigádovala na viacerých miestach. Vyskúšala si aj prácu v gastre, najmä ako čašníčka, no bola tiež v kancelárii ako IT tester. Popritom stále študovala.
Na rozbeh pekárne potrebovala približne 10 000 eur, ktoré využila na odstúpenie priestoru bývalej cukrárne. Približne 500 eur dala na zaplatenie prvého nájmu.
„Tieto peniaze mám už splatené. Neskôr sa však pekáreň presťahovala do iných priestorov v Petržalke, ktoré potrebovali oveľa väčšiu investíciu, tak som si požičala z banky a od rodiny. Rodine som peniaze už vrátila a banke stále splácam. O päť rokov by malo byť splatené všetko.“
Barbora tvrdí, že prípadný neúspech biznisu si ani nepripúšťala. „Vždy som mala aj plán B. Ak by som neuspela s pekárňou, pravdepodobne by som pracovala v rámci odboru, ktorý som nakoniec úspešne vyštudovala.“
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako sa mladá vysokoškoláčka rozhodla vyskúšať podnikať s vlastnou pekárňou
- Koľko ju celý biznis stál a odkiaľ na vstupnú investíciu zobrala peniaze
- Čím je petržalská pekáreň Háj najznámejšia a aké ceny majú jednotlivé výrobky či káva
- Ako Barborin biznis poznačila koronakríza a aký je plán B, ak by sa opäť všetko zatváralo
- Podnikateľskú inšpiráciu z Bratislavy objavíš po odomknutí článku
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom