Manželia vybudovali pri Bratislave „inštitúciu“ kvalitnej husaciny. Ich podnik vyhľadáva svetová klientela
- Gurmánsky Grob
- To je reštaurácia, ktorá sa stala inštitúciou husaciny
- Gurmánsky Grob
- To je reštaurácia, ktorá sa stala inštitúciou husaciny
Slovenský Grob pozná každý fanúšik husaciny, a hoci kŕdle husí sa na okolitých pasienkoch už roky nepasú, titul Hlavné svetové mesto husaciny, ktorý voľakedy dostal, mu mnohí doteraz prisudzujú, píšu Kávičkári.sk.
Určite najmä preto, že počet podnikov, ktoré tu husacinu ponúkajú, či už sezónne, alebo celoročne, je v sídle s 3 000 obyvateľmi dvojciferný.
Vybrať si medzi nimi taký, kde sú husacie hody naozaj zážitkom a sú hodné sumy, ktorú za ne zaplatíte, nie je úplne jednoduché.
Ak dáte na odporúčania a hodnotenia hostí, určite vás nasmerujú do reštaurácie Gurmánsky Grob. Podnik manželov Haškovcov funguje už vyše desaťročia a mnohí ho považujú za „inštitúciu“ kvalitnej husaciny u nás.
Reštaurácia sa nachádza v peknom dome majiteľov na okraji Slovenského Grobu. Väčšina ľudí sem prichádza autami, takže určite sa potešia, že sa tu dá bez problémov zaparkovať. Buď hneď pri reštaurácii, alebo cez cestu. Na priečelí vás víta nápis „Tu pečie husi majiteľ“ a cez bránu vkročíte do veľkého vidieckeho dvora.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ak prídete do Gurmánskeho Grobu vtedy, keď počasie dovolí sedieť vonku, rozhodne to využite. Reštaurácia má krásnu záhradu s rozličnými možnosťami sedenia, dokonca aj v samostatných altánkoch.
Je ideálna na rodinné posedenia, keďže súčasťou areálu je aj veľké detské ihrisko. Tu sa môžu vyšantiť menšie deti, pre tie väčšie majú novinku – pumptrackovú dráhu, ktorú vybudovala obec hneď za záhradou Gurmánskeho Grobu a sem je z nej priamy prístup. Deťom na ňu v reštaurácii požičajú kolobežky.
Ak sa rozhodnete sedieť vnútri, privíta vás elegantný, ale útulný interiér s peknými ilustráciami na stenách, s kozubom, pohodlným sedením, krásne prestretými stolmi a so zaujímavými lustrami, ktoré tvoria jednu z dominánt tohto priestoru.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Gurmánsky Grob je otvorený celoročne, nielen počas husacích hodov, takže jedálny lístok ponúka aj iné jedlá ako z populárneho operenca. Samozrejme, väčšina ľudí sem chodí kvôli husacine, prípadne kačacine. Možnosti, ako si ju užiť, závisia od toho, či prídete na obed alebo večeru vo dvojici, alebo ako skupinka.
V druhom prípade je určite vhodné objednať si celú pečenú hus, z ktorej sa naje 4 až 5 ľudí. Ak je vám celá hus veľa, alternatívou sú kráľovské husacie hody. Začínajú sa vynikajúcim husacím vývarom, pokračujú husacou pečeňou a, samozrejme, husou s lokšami a kapustou. Súčasťou je aj výborný chlebík a nakladaná zelenina. Ako dezert sa podáva štrúdľa, ktorú robia vždy inú.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Treťou alternatívou je kačací „trojboj“ – na tanieri dostanete kačaciu pečeň, stehno a prsia, k tomu šťavnatú kapustu a mäkučké lokše. Ale aj milovníci takej pochúťky, ako je samotná kačacia pečeň, si prídu na svoje – môžu si dať plný tanier s jabĺčkom alebo lokše plnené pečeňou.
Keďže sme neďaleko Malých Karpát, veľkú pozornosť tu venujú práci s vínom. Ponúkajú slovenské vína a vo vínnej karte nájdete odporúčania, aké víno sa hodí ku ktorému jedlu. Okrem toho majú pekný výber rozlievaných vín aj klasické fľaše. Vína sú prehľadne roztriedené podľa odrôd a ku každej je v úvode stručný opis, takže vínna karta plní aj edukačnú funkciu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Okrem krásneho prostredia, výborného jedla a vína treba spomenúť aj skvelý servis. Obsluha je mladá, sympatická a milá, no zároveň pôsobí erudovane a profesionálne, vie poradiť s výberom jedla aj vína.
Ak si chcete z Gurmánskeho Grobu odniesť nejakú chuťovú spomienku aj domov, nič nie je jednoduchšie. V ponuke majú lahôdky od husacej masti cez husacie škvarky až po husaciu pečeň zaliatu v masti. Takže pôžitok z návštevy reštaurácie si možno predĺžiť aj „na doma“.
Na záver ešte malý tip – rozhodne odporúčame, najmä cez víkendy, rezervovať si miesto v reštaurácii. Záujem o ňu je veľký, tak aby ste nezažili sklamanie, že nenájdete voľné miesto.
Zdroj: kavickari.sk