Slovák Marek pracuje pre oceňovanú dánsku reštauráciu: Vo vývarovni zarobíš viac ako v „michelinke“
- Marek Minarič si svoju cestu skutočne vydrel
- Začínal s otcom v kuchyni
- Teraz pracuje pre oceňovanú reštauráciu v Dánsku
- Marek Minarič si svoju cestu skutočne vydrel
- Začínal s otcom v kuchyni
- Teraz pracuje pre oceňovanú reštauráciu v Dánsku
Marek Minarič je mladý kuchár, ktorý sa prvýkrát dostal k vareniu už počas jeho detstva. Rodinnú tradíciu chcel posunúť ďalej a pokračovať v nej. Slovensku mu však bolo malé, a preto sa rozhodol ísť do sveta. Od začiatku sa však videl v Škandinávii a pracoval v najlepších reštauráciách sveta.
Prezradil nám to, ako sa mu žije v Kodani, ale aj to, aký je rozdiel vo vnímaní gastronómie na severe oproti nášmu Slovensku.
Vzor videl aj v otcovi
Dalo by sa povedať, že kuchárske zázemie pociťoval už od úplného detstva. Jeho otec bol tiež kuchárom vo vlastnej reštaurácii v Senci. Málokedy sa však stane, že dieťa chce pokračovať v remesle svojho otca.
Rovnako to bolo aj v Marekovom prípade a spočiatku neuvažoval nad touto možnosťou. Jeho prvotný plán bol totiž športové gymnázium, keďže okrem jedla mal rád aj pohyb a šport.
„Na gymnáziu v Trnave vtedy chceli odo mňa dobré známky. Ja som však na toto nejak nechcel pristúpiť. Tak som rozhodoval o nejakej odbornej škole,“ dodáva Marek so smiechom.
Na rad však prišlo konečné rozhodnutie a Marek si vyberal medzi elektrotechnickou a súkromnou gastroškolou. Keďže však v tom čase poznal jedného študenta z tejto školy, na jeho odporúčanie vyskúšal kulinársku cestu. Silnou podporou tohto rozhodnutia bol aj fakt, že začal brigádovať u otca v reštaurácii a postupne v tomto odbore začal nadobúdať väčšiu a väčšiu záľubu.
Spýtali sme sa aj to, ako si spomína na jedlo v detstve. Tým, že jeho rodina bola ovplyvnená kuchyňou našich južných susedov, keďže jeho babka pochádzala z maďarskej rodiny, Marek si najviac spomína na tradičné jedlá ako segedín či paprikáš. Dodáva, že doteraz nenašiel lepšiu parenú knedľu, ako robila jeho mama.
Kuchárske školy potrebujú reformu
Ako hovorí Marek, niektoré súčasti kuchárskej školy sú jednoducho povinná jazda. Prax bola pre množstvo ľudí demotivujúca, lebo bola navyše neplatená, zatiaľ čo táto diskusia už ani v zahraničí neprebieha a prax je normálne platená.
Pamätá si, že im dávali na praxi aj tak len práce, ktoré sa nechceli robiť iným zamestnancom. Keď však človek ukáže, že sa mu robiť chce, z času na čas dostane príležitosť vykonávať isté úlohy v kuchyni, kde sa môže aj niečo naučiť.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo behom jeho cesty prišlo aj k slzám
- Kam do zahraničia sa mu podarilo ísť
- Aké rozdiely v porovnaní so Slovenskom pocítil
- Ceny ich menu sú porovnateľné s Bratislavou
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy