Máš ich v kuchyni aj ty. Jedna surovina ničí imunitné bunky, v druhej sa zas nachádzajú mikroplasty
- V morských živočíchoch sa nachádzajú mikroplasty, keď ich zješ, tak sú aj v tebe
- Jeden kilogram morskej soli môže obsahovať až viac ako 600 mikroplastov
- Obyčajná soľ môže narušiť imunitné funkcie, nemali by sme to s ňou preháňať
- V morských živočíchoch sa nachádzajú mikroplasty, keď ich zješ, tak sú aj v tebe
- Jeden kilogram morskej soli môže obsahovať až viac ako 600 mikroplastov
- Obyčajná soľ môže narušiť imunitné funkcie, nemali by sme to s ňou preháňať
Minulý rok sa objavila austrálska štúdia, kde sa vedci zaoberali mikroplastmi v oceánoch a moriach. Zistili, že ich vo veľkej miere konzumujú morské živočíchy, ktoré sa následne stávajú súčasťou našich jedálnych lístkov.
Štúdia bola zverejnená v renomovanom časopise Environmental Science & Technology. Vedci z University of Exeter a University of Queensland v jednej sardinke objavili toľko mikroplastov, koľko váži jedno zrnko ryže, teda až 30miligramov. V kraboch bolo priemerne 0,3 miligramu plastov, ustrice obsahovali v priemere 0,1 miligramu.
Znečistenou surovinou je aj morská soľ. Jeden kilogram môže obsahovať až viac ako 600 mikroplastov. Ak denne zješ 5 gramov morskej soli, čo je bežná dávka, zješ aj tri mikroplastové čiastočky. Podľa Independent vedci tiež našli mikroplasty v mede a pive.
Soľ ako problém?
Problémom však nie je len morská soľ, ale aj bežná, ktorú máš určite v kuchyni. Podľa štúdie, na ktorú sa odvoláva aj portál Eurek Alert je pridávanie soli do jedla úplne normálnou vecou. Mnohí o tom neuvažujeme, aj keby sme mali.
Výskum potvrdzuje, že priveľká konzumácia soli môže obmedziť množstvo energie, ktoré potrebujú bunky imunitného systému, čo im zabraňuje v normálnej funkcii. Konzumácia nadbytku sodíka zas môže viesť k vysokému krvnému tlaku a dokonca zvyšuje riziko mŕtvice, či zlyhania srdca.
Soľ však telo potrebuje, aj keď iba v úplne minimálnom množstve. Pri nedostatku soli ti hrozí až úplný kolaps a hospitalizácia.
Vedci začali skúmať metabolizmus imunitných buniek, ktoré boli vystavené vysokým koncentráciám soli. Zmeny sa prejavili už po troch hodinách. „Soľ narušuje dýchací reťazec v bunkách, spotrebúvajú menej kyslíka,“ vysvetľuje doktorka Sabrina Geisbergerová z Berlínskeho inštitútu pre biológiu lekárskych systémov (BIMSB). Soľ môže narušiť imunitné funkcie aj na dlhšiu dobu a môže to viesť aj k zápalom a autoimunitným chorobám v tele.
Expereimenty
Podľa Webnovín sa vedci rozhodli urobiť niekoľko experimentov aj u ľudí. V jednom prípade muži dva týždne užívali denne tablety s doplnkom soli v množstve šesťtisíc miligramov. Uvádzajú, že to je zhruba trojnásobná dávka oproti odporúčanej. „Tlmiaci účinok soli na mitochondrie zistili aj v ďalšom experimente.“
Adenozíntrifosfát (ATP) vyrábajú z jedla mitochondrie. Webnoviny uvádzajú, že ide o akési energetické centrá buniek. „ATP podporuje množstvo bunkových procesov, napríklad vo svaloch alebo metabolizme.“
Skupina vedcov v Nemecku vykonala ďalší experiment. Počas neho zase skupina účastníkov zjedla celú pizzu z talianskej reštaurácie. „Obsahovala pritom 10-tisíc miligramov soli. Vedci zistili, že ich mitochondrie následne produkovali menej energie,“ informujú Webnoviny, ktoré odkazujú na štúdiu. Osem hodín po tom, ako zjedli pizzu, ich krvné testy ukázali, že mitochondrie opäť fungovali normálne, čo je dobrá správa. N nasledujúcom výskume sa chcú zamerať na vplyv nadmerného množstva soli na mitochondrie.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: ACS Publications, Independent, Eurek Alert, Webnoviny