Mäso bez krutosti a zabíjania je realitou. V tejto krajine sa už začalo predávať
- Jedenie mäsa bez výčitiek pre zabíjanie zvierat sa čoskoro môže sťať realitou
- Kultivované mäso vyrobené v bioreaktoroch bez zabitia zvieraťa bolo po prvý raz schválené na predaj regulačným úradom
- „Kuracie kúsky“ vyrobené americkou spoločnosťou Eat Just prešli bezpečnostnou kontrolou Singapurskej potravinovej agentúry
- Kultivované mäso by mohlo znížiť vplyv priemyselnej živočíšnej výroby na klimatickú a prírodnú krízu
- Jedenie mäsa bez výčitiek pre zabíjanie zvierat sa čoskoro môže sťať realitou
- Kultivované mäso vyrobené v bioreaktoroch bez zabitia zvieraťa bolo po prvý raz schválené na predaj regulačným úradom
- „Kuracie kúsky“ vyrobené americkou spoločnosťou Eat Just prešli bezpečnostnou kontrolou Singapurskej potravinovej agentúry
- Kultivované mäso by mohlo znížiť vplyv priemyselnej živočíšnej výroby na klimatickú a prírodnú krízu
Jedenie mäsa bez výčitiek pre zabíjanie zvierat sa čoskoro môže sťať realitou. Kultivované mäso vyrobené v bioreaktoroch bez zabitia zvieraťa bolo po prvý raz schválené na predaj regulačným úradom.
„Kuracie kúsky“ vyrobené americkou spoločnosťou Eat Just, ktorá je známa predovšetkým svojou rastlinnou náhradou vajec, prešli bezpečnostnou kontrolou Singapurskej potravinovej agentúry. Tento krok by mohol pritiahnuť do Ázie aj ďalších konkurentov, ktorí sa pokúšajú o schválenie podobných produktov a zároveň by ostatné krajiny mohli nasledovať príklad Singapuru.
Vesmírne preteky o budúcnosť potravín
„Prebiehajú nové vesmírne preteky o budúcnosť potravín,“ uviedol podľa CNBC výkonný riaditeľ inštitútu Good Food Bruce Friedrich.
Desiatky firiem vyvíjajú kultivované kuracie, hovädzie a bravčové mäso s cieľom znížiť vplyv priemyselnej živočíšnej výroby na klimatickú a prírodnú krízu a zabezpečiť zdravšie mäso bez liečiv a krutosti a zabíjania. Startupy, ktoré sa venujú kultivácii mäsa podporuje aj Bill Gates.
Každý deň je zabitých približné 130 miliónov kurčiat
Podľa Guardian je v súčasnosti každý deň zabitých asi 130 miliónov kurčiat na mäso a 4 milióny ošípaných. Podľa hmotnosti je 60% cicavcov na zemi chovaných ako hospodárske zvieratá, 36% sú ľudia a iba 4% sú divoké zvieratá.
„Myslím si, že schválenie je jedným z najvýznamnejších míľnikov v potravinárskom priemysle za posledných niekoľko desaťročí. Sú to otvorené dvere a je len na nás a ďalších spoločnostiach, či využijeme túto príležitosť. Dúfam, že to v nasledujúcich pár rokoch povedie k svetu, kde väčšina mäsa nevyžaduje zabitie jedného zvieraťa alebo vyrúbanie jediného stromu,“ uviedol CEO Eat Just Josh Tetrick pre Guardian.
Tetrick uvádza, že dramaticky vzrastá produkcia mäsa a do roku 2050 sa predpokladá zvýšenie spotreby o viac ako 70 percent. Preto sú podľa neho potrebné bezpečné, efektívnejšie a ekologickejšie spôsoby výroby mäsa.
Vyrába sa z kmeňových buniek živých zvierat
Kultivované mäso sa vyrába vkladaním kmeňových buniek z tuku alebo svalu živého zvieraťa do kultivačného média, ktoré bunky zásobuje a umožňuje im rásť. Médium sa potom vloží do bioreaktora na podporu rastu buniek. Tetrick porovnal tento postup s varením piva, s veľmi odlišným konečným produktom.
Spoločnosť Eat Just pracuje na získaní súhlasu od Singapurskej potravinovej agentúry asi dva roky. Aby to mohlo urobiť, muselo spĺňať požiadavky na bezpečnosť potravín pre nové potraviny a preukázať konzistentný výrobný proces pre kuracie mäso kultivované z buniek. Kontrolami bezpečnosti a kvality sa zistilo, že spĺňa normy aj pre hydinové mäso.
Produkt má vysoký obsah bielkovín a diverzifikované zloženie aminokyselín, žiadne antibiotiká a veľmi nízky mikrobiologický obsah, ako je salmonella a E. coli.
https://twitter.com/thandojo/status/1334086939557838849
Výrobcovia kultivovaného mäsa môžu naraziť na odpor mäsiarskych firiem
Spoločnosť sa pokúša o schválenie jeho výrobkov aj vo Spojených štátoch. CNBC upozorňuje, že to spoločnosť nebude mať ľahké okrem súhlasu regulačných úradov bude musieť čeliť odporu mäsiarskych firiem, ktoré dokážu na politikov vyvíjať značné loby, čo sme mali možno sledovať nedávno v Európskom parlamente.
Na návrh skupinky europoslancov sa rokovalo, o tom či sa môžu rastlinné náhrady mäsa nazývať názvami, ktoré donedávna označovali len mäsové výrobky ako napríklad burger, steak, klobása alebo párky.
Vysoká cena mäsa sa postupne znižuje
Ďalším problémom, ktorým čelili spoločnosti kultivujúce mäso boli jeho vysoké náklady na výrobu, no dnes sa im ich podarilo zredukovať. Eat Just plánuje predávať ich kultivované mäso za cenu porovnateľnú s tradičným prémiovým kuracím mäsom. Cena produktu má postupne čoraz viac klesať až dokiaľ neklesne pod cenu bežného kurčaťa.
Tetrick uviedol že produkt sa bude predávať pod jeho novou značkou Good Meat a v blízkej budúcnosti bude uvedený na trh v jednej reštaurácii v Singapure. Neskôr sa plánuje rozšíriť aj do maloobchodu.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: CNBC, the Guardian, Business wire