Mäso bez krutosti vyrastá v laboratóriu. V Amerike ho dovolili naservírovať ľuďom

  • Kultivované mäso sa stáva skutočnosťou
  • Do reštaurácií a obchodov mieri revolučná novinka
  • Ochutnaj kuracie bez kurčiat
kultivované laboratórne čisté mäso reštaurácia
Ilustračný obrázok Rawpixel/Jakub Kapusnak, Unsplash/Priscilla Du Perez
  • Kultivované mäso sa stáva skutočnosťou
  • Do reštaurácií a obchodov mieri revolučná novinka
  • Ochutnaj kuracie bez kurčiat

Mäso už dlhšie neznamená iba produkt zo zvierat. V súčasnosti môže byť mäsom aj jeho rastlinná náhrada s podobnou chuťou a konzistenciou alebo prípadne aj mäso, ktoré je vypestované v laboratóriu za pomoci bioreaktora a zvieracích buniek.

Toto laboratórne kultivované mäso alebo aj čisté mäso mieri na stoly všetkých Američanov, dostane sa totiž na taniere v reštauráciách a obchodoch v USA. Ide o významný míľnik pre alternatívy živočíšneho mäsa. Cesta k širokej dostupnosti je síce ešte dlhá, no Spojené štáty sa týmto krokom môžu popýšiť ako druhá krajina sveta.

Neplánujú ostať iba pri kuracom mäse

Kultivované mäso, ktoré je známe tiež ako čisté mäso, sa vyrába v laboratórnych podmienkach a na jeho výrobu nemusí zahynúť zviera. Zvieraťu sa totiž iba odoberú bunky, ktoré vedci ďalej kultivujú v špeciálnych výživových roztokoch. Prvé mäso zo skúmavky sa na trh dostalo v roku 2020 v Singapure, uvádza SME.

Dve americké spoločnosti, Upside Foods a Good Meat, dostali od amerického ministerstva poľnohospodárstva povolenie na výrobu a predaj kultivovaného mäsa, uvádza Reuters. Ide o konkurenčné firmy, ktoré sa dlhodobo pretekali v tom, kto donesie ako prvý na trh mleté kuracie mäso, ktoré nevyžaduje porážku kurčiat. Zákazníci si však na túto novinku ešte budú musieť počkať.

Obe firmy chcú svoje kuracie mäso najskôr ponúknuť vo svojich partnerských reštauráciách – Upside Food v sanfranciskom Bar Crenn a Good Meat vo Washingtone. Chcú ľudí naučiť konzumovať kultivované mäso a získať od zákazníkov hodnotnú spätnú väzbu.

Po prípadnom úspechu bude na rade ďalšia expanzia, nielen na nové miesta, ale aj do výroby ďalších typov mäsa, hovädzieho alebo bravčového, ktoré sú náročnejšie na presné replikovanie kvôli ich komplexnej chuti.

Kultivované mäso pozostáva zo zvieracích buniek, tie sa získavajú biopsiou, teda bez nutnosti usmrtenia či vážneho zranenia zvieraťa. Bunky sa následne množia v bioreaktoroch – špeciálnych zariadeniach udržiavajúcich požadovanú teplotu či vlhkosť, uvádza CzechCrunch.

Ďalšou kľúčovou súčasťou je tiež rastové médium alebo živná pôda, teda zmes aminokyselín, vitamínov, minerálov a ďalších prvkov, ktoré sa bežne nachádzajú v strave zvierat. Obsahuje však aj krvné sérum, ktoré sa získava z krvnej plazmy nenarodených zvierat. Ide o problém a hľadá sa spôsob, ako ho nahradiť.

Mäso z laboratória si dáš iba v dvoch krajinách na svete

Na cieli prísť s alternatívou klasického mäsa pracuje viac ako stovka startupov z celého sveta. Chcú docieliť rovnakú chuť, no pozitívne morálne a environmentálne dôsledky. Zvieratá chované na konzumáciu totiž vyžadujú veľa priestoru pre seba a pre pestovanie krmiva a spracovanie mäsa spotrebujú veľké množstvá vody. 

„Ide o splnený sen. Značí to novú éru,“ uviedla Uma Valeti, zakladateľka a výkonná riaditeľka spoločnosti Upside Foods. Spojené štáty sa stali po Singapure druhou krajinou, kde bol predaj kultivovaného mäsa schválený. Vďaka ich významu na globálnej scéne sa dá očakávať, že budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

Singapur sa stal v roku 2020 prvou krajinou, kde bolo možné objednať si kultivované kuracie mäso v reštaurácii. V ponuke ho má, zatiaľ, iba jedna reštaurácia, Huber’s Bistro.

Jedlá s kultivovaným mäsom Good Meat sú dostupné len niekoľkokrát týždenne v extrémne obmedzenom množstve a stoja v prepočte približne 13 eur. Výroba jedného kilogramu takéhoto mäsa je ešte stále niekoľkonásobne nákladnejšia než výroba klasického mäsa.

Tieto alternatívy sú síce ešte ďaleko od statusu plnohodnotnej náhrady klasického mäsa, no môžu znížiť potrebu chovu dobytka. To by malo významný dopad na životné prostredie, keďže chov dobytka je jedným z hlavných zdrojov emisií skleníkových plynov.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: SME, Reuters, CzechCrunch

Najnovšie videá

Trendové videá