Mesiac som jedla iba 6 hodín počas dňa: Fasting obrátil moje trávenie naruby. Na maškrtenie som mohla zabudnúť

  • Dala som si cieľ upraviť stravovacie návyky
  • Rozhodla som sa vyskúšať prerušovaný pôst
  • Takýto vplyv to malo na moje telo
na snimke je fasting, redaktorka Tamara
Redakcia Startitup
  • Dala som si cieľ upraviť stravovacie návyky
  • Rozhodla som sa vyskúšať prerušovaný pôst
  • Takýto vplyv to malo na moje telo

Nový rok priniesol množstvo výziev a s ním aj novoročné predsavzatia. Mojím cieľom na rok 2025 bolo upraviť svoje stravovacie návyky a nájsť jedálniček, ktorý by vyhovoval mojim náročným požiadavkám. Chudnutie však nebolo hlavným ani jediným cieľom, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Hľadala som spôsob stravovania, ktorý by mi poskytol kvalitné nutričné hodnoty, chutné a rozmanité jedlá, a zároveň by sa stal prirodzenou súčasťou môjho každodenného životného rytmu.

Preskúmala som niekoľko stravovacích plánov, opýtala sa na jedálniček umelej inteligencie, prečítala food blogy, no do úzkeho výberu sa dostali len traja kandidáti.

Prvým bola paleo diéta, prezývaná aj „strava doby kamennej“, ktorá spočíva v konzumácii potravín, aké mali naši predkovia k dispozícii v minulosti. Zahŕňa ovocie, zeleninu, mäso, ryby a vajcia. Vylučuje takmer všetky spracované potraviny, mliečne výrobky a sladkosti.

Táto diéta by síce rešpektovala moju laktózovú intoleranciu, no uvedomovala som si, že sladkostí sa nechcem úplne vzdať. Zároveň by takáto metóda pre mňa nebola dlhodobo udržateľná.

Ďalším kandidátom na môj novoročný experiment sa stala krabičková diéta, ktorá by ma úplne oslobodila od varenia. Práve krabičková diéta v poslednom čase ovládla internet.

Na sociálnych sieťach nájdeme desiatky influencerov, ktorí nadviazali spoluprácu so spoločnosťami pripravujúcimi na mieru zostavené porcie jedál. Tie kuriéri distribuujú každé ráno. Možno si nastaviť počet kalórií, potravinové intolerancie aj vegánsku či vegetariánsku stravu.

Pri tomto type stravovania ma odradila práve cena, ktorá sa dokáže vyšplhať až na 600 eur mesačne.

na snimke je pokrm, jedlo
zdroj: Redakcia Startitup

Intermittent fasting

Víťazom môjho rozhodovania sa stal „intermittent fasting“ – po slovensky prerušovaný pôst. Zatiaľ čo ostatné diéty videli cestu v reštrikcii potravín, intermittent fasting sa opiera o teóriu, kde základ nepredstavujú konkrétne potraviny, ale čas ich konzumácie.

Počas dňa sa striedajú okná jedenia a nejedenia. Dodržiava sa istý časový pomer. Najznámejšou verziou prerušovaného pôstu je práve kombinácia 16-hodinového okna bez jedla a 8-hodinového okna, počas ktorého je dovolené jesť.

  • 16:8 fasting (najpopulárnejší)
  • 18:6 fasting (zameraný na spaľovanie tukov)
  • 20:4 fasting (väčšinou zahŕňa jedno veľké jedlo denne)

Výhodou fastingu je práve to, že každý z nás si môže nastaviť, v ktorých hodinách sa bude stravovať a kedy nie. Mne osobne raňajky nikdy nechýbajú, a preto som sa rozhodla ich vynechať. Ten, koho hlad netrápi večer, môže jesť od rána a večer dodržiavať pôst.

Z pohľadu vedcov

Hovorí sa, že fasting zlepšuje trávenie, podporuje chudnutie a prináša množstvo zdravotných benefitov. Kým som však nenašla vedcami overené tvrdenia, nechcela som sa do diéty púšťať len na základe neoverených „babských rád“.

Odborný magazín American Journal of Clinical Nutrition prišiel s vedeckou analýzou, ktorá potvrdzuje výhody prerušovaného pôstu. Podľa výskumu môže fasting zlepšiť citlivosť na inzulín, čo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko cukrovky druhého typu. Tento stravovací režim môže viesť k významnému zníženiu telesného tuku a celkovej hmotnosti.

Autofágia je proces, pri ktorom bunky recyklujú poškodené časti, čo môže predĺžiť životnosť buniek a znížiť riziko rôznych chorôb. Vedecká analýza tvrdí, že prerušovaný pôst predstavuje jeden zo spôsobov, ako tento proces aktivovať, čo môže prispieť k lepšiemu bunkovému zdraviu.

Fasting sa preukázal aj ako nástroj dlhovekosti či ako podpora zdravia mozgu a zlepšovateľ kognitívnych schopností. O fastingu som sa vzdelávala aj vďaka knihe od Daniela Rotha s názvom Prerušovaný pôst.

na snimke je salat, zelenina
zdroj: Redakcia Startitup

Moja skúsenosť

Keďže som s fastingom mala už v minulosti skúsenosť, vedela som, že pomer 16:8 zvládam s ľahkosťou. V praxi to znamená, že prvé jedlo si dám o desiatej ráno a večeru o šiestej. Medzi tým môžem skonzumovať čokoľvek. Rozhodla som sa preto otestovať svoju disciplínu a po prvých dvoch dňoch som prešla na režim 18:6 – fasting zameraný na spaľovanie tukov.

Ako som spomínala vyššie, raňajky mi počas rána nechýbajú, a preto mi nerobilo problém ich vynechať. Prvé jedlo, ktoré som počas dňa skonzumovala, bolo počas obedovej prestávky v práci o 12:30. Počas dňa som jedla bez reštrikcií a posledné jedlo som dojedla o 18:30. Nejedla som viac ani menej ako obvykle. Sústredila som sa však na to, aby boli moje hlavné chody plné bielkovín. Zaručene som tak dosiahla pocit sýtosti.

Najťažšia bola disciplína

Po prvých dňoch som si na tempo rýchlo zvykla. Aj keď mi raňajky ani neskorá večera ako také nechýbali, spozorovala som na sebe niekoľko návykov, ktoré som si v minulosti vybudovala. Napríklad som počas dňa mala tendenciu často piť sladené nápoje. To je však vo fáze pôstu zakázané.

Okrem vody by sme podľa správnosti mali prijímať iba bylinný nesladený čaj alebo citrónovú vodu. Podobne to bolo aj so žuvačkami – áno, aj tie si môžeš dopriať iba počas šiestich hodín.

Fasting preveril aj moju pevnú vôľu. Musela som sa vzdať večerného maškrtenia pri televízii. V kine som si objednala iba kolový nápoj bez cukru a posedenia s kamarátmi sa v neskorých hodinách niesli v duchu sýtených minerálok. Prestala som piť aj alkohol.

Zo začiatku som bojovala so škvŕkaním v žalúdku. Možno sa niekomu zdá jednoduché vydržať bez neskorej večere a raňajok, no v praxi to v období 30 dní predstavuje skutočnú výzvu. Ak som sa pred 18-hodinovým pôstom nenajedla výživne, hlad ma trápil hneď od rána. Zároveň mi chýbala aj káva – mohla som ju totiž piť až poobede. 

na snimke je fasting, jedlo
zdroj: Redakcia Startitup

Výhody fastingu

Zmeny na mojom tele som zbadala oveľa rýchlejšie, ako som čakala. Už po prvých dňoch som si všimla, že sa môj spánok zlepšil. Do postele som totiž nikdy nešla prejedená po sýtej večeri. Vždy som si premyslela dopredu, aké jedlo budem jesť, a nikdy som nemala pocit preplneného žalúdka.

Trávenie sa mi zrýchlilo a aj v prípade ťažkých a mastných jedál ich môj tráviaci trakt dokázal s ľahkosťou stráviť. Zásada, ktorú som dodržiavala, spočívala v prvom jedle. Snažila som sa 18-hodinový pôst prerušiť práve niečím, čo môj žalúdok nezaťaží a ihneď nešokuje. Väčšinou išlo o teplé polievky, kuracie mäso s prílohou, zeleninové pokrmy s tofu alebo šaláty. Následne som jedla všetko, na čo som mala chuť.

Aj napriek tomu, že som fasting nedržala kvôli zníženiu hmotnosti, podarilo sa mi schudnúť 3 kilogramy. Keď telo nemá prísun potravy, začne využívať zásoby energie – najskôr glykogén, potom tukové zásoby. Dlhší pôst zvyšuje oxidáciu tukov, čo znamená efektívnejšie spaľovanie tukových zásob.

Naučila som sa tak dať môjmu telu dostatok živín a potravy, aby nehladovalo. Nejedla som do prasknutia, ale do sýtosti a uspokojenia. Moja stravovacia rutina sa ustálila a pokrmy som jedávala vždy v rovnakom čase.

Pre mnohých môže byť táto diéta udržateľná a splniť ich očakávania. Mne osobne však do istej miery komplikovala sociálny život a každodenné situácie. Neviem si predstaviť, že by som sa takto stravovala celý život.

Článok vychádza z mojej osobnej skúsenosti a neobsahuje odborné rady ani lekárske odporúčania. Pred začatím akejkoľvek diéty je vhodné konzultovať ju so svojím lekárom. Článok nepropaguje žiadny konkrétny typ diéty a vznikol len na základe personálneho zážitku.

Čítajte viac z kategórie: Lifehacking

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition

Najnovšie videá

Trendové videá