Metabolická flexibilita je kľúčom k dlhovekosti: „Nedá sa kúpiť v genetickej lotérii“ (ODBORNÍK)
- Takto si vybuduješ metabolickú flexibilitu
- Správne načasovanie sacharidov pomáha zlepšiť metabolizmus
- Metódy na zlepšenie spaľovania tukov

- Takto si vybuduješ metabolickú flexibilitu
- Správne načasovanie sacharidov pomáha zlepšiť metabolizmus
- Metódy na zlepšenie spaľovania tukov
Metabolická flexibilita je kľúčovým faktorom pre zdravie a optimálny fyzický výkon, no mnohí o nej stále nevedia dosť. Naše telo dokáže efektívne prepínať medzi spaľovaním tukov a sacharidov, čo významne ovplyvňuje jeho celkové fungovanie.
Správna kombinácia výživy, pohybu a regenerácie podporuje dlhodobé zdravie a vitalitu
Správne nastavené návyky môžu výrazne zlepšiť metabolizmus a znížiť riziko metabolických porúch. Potraviny, stravovacie návyky a vhodná kombinácia fyzickej aktivity zohrávajú zásadnú úlohu pri efektívnom spaľovaní tukov.
Prerušovaný pôst a správne načasovanie sacharidov môžu pomôcť telu lepšie regulovať energiu a získať odolnosť voči stresu. Pohyb nie je len o chudnutí, ale aj o schopnosti tela efektívne spracovávať energiu a udržiavať hormonálnu rovnováhu.
V rozhovore s expertom na pohyb a udržateľnú životosprávu PaedDr. Vladom Zlatošom, PhD. sme sa rozprávali o tom, ako si udržať metabolické zdravie a aké sú princípy metabolickej flexibility a jej vplyv na zdravie.
- Čo je metabolická flexibilita a prečo je dôležitá pre naše zdravie a výkon?
- Prečo niektorí ľudia spaľujú tuk efektívnejšie ako iní?
- Akú úlohu v metabolickej flexibilite zohrávajú inzulín a kortizol?
- Ktoré potraviny podporujú schopnosť tela efektívne spaľovať tuky?
Čo presne znamená metabolická flexibilita a prečo je dôležitá pre naše zdravie a výkon?
Vo svete je pomerne rozšírená definícia metabolickej flexibility, ktorá hovorí, že ide o schopnosť prepnúť medzi oxidáciou lipidov a sacharidov v závislosti od nutričných podmienok a energetických požiadaviek organizmu.
Inými slovami, zdravý metabolizmus dokáže rýchlo a efektívne prechádzať medzi spaľovaním tukov a sacharidov v závislosti od momentálnych potrieb organizmu, pričom znížená metabolická flexibilita je často spojená s metabolickými poruchami, ako je obezita, inzulínová rezistencia a diabetes 2. typu.
To znamená, že čím viac glukózy koluje v krvi, tým viac ju telo využíva ako zdroj energie a, naopak, čím viac voľných mastných kyselín (tukov) koluje v krvi, tým viac sú využívané na tvorbu energie.
Aké sú typické znaky toho, že má človek slabú metabolickú flexibilitu, a ako to môže ovplyvniť výkon?
Človek je nie len často unavený, ale je prakticky závislý od vonkajších zdrojov energie. To sa odráža aj na nervovej sústave, človek je nervóznejší, má menšiu koncentráciu, nie je schopný znášať efektívne stres. Napríklad si nevie predstaviť, že by vynechal nejaké jedlo, nebodaj obľúbenú fast food potravinu, a už vôbec si nevie predstaviť, že by aplikoval čiastočné alebo úplne hladovanie.
Taktiež nie je schopný podávať fyzické výkony bez toho, aby pred výkonom konzumoval energetické jedlá, alebo aj stimulanty. Okrem viditeľnej nadváhy existujú aj objektívne ukazovatele (biochémia, spiroergometria, iné), ktoré poukazujú na slabé metabolické zdravie i flexibilitu.
Prečo niektorí ľudia spaľujú tuk efektívnejšie ako iní? Sú v tom genetické predispozície alebo životný štýl?
Genetické faktory s tým vôbec nesúvisia, hoci geneticky zdedené vyššie hodnoty VO2MAX (maximálna spotreba kyslíka) sú veľké plus. VO2MAX hodnoty prirodzene s vekom klesajú a s pohybovou nečinnosťou klesajú ešte radikálnejšie.
V tomto smere sa lepšie mitochondriálne zdravie (metabolická flexibilita) či celková kondícia nedajú „kúpiť“ ani v genetickej lotérii. Treba na nich systematicky pracovať a rozhoduje o nich životný štýl a každodenné zvyky.
Akú úlohu v metabolickej flexibilite zohrávajú hormóny ako inzulín či kortizol?
Tu vstupujeme už do inej oblasti, ktorá ovplyvňuje správanie nášho metabolizmu. Tou oblasťou je strava. Strava, jej načasovanie, výber makroživín, to všetko významne ovplyvňuje našu hormonálnu činnosť a dlhodobé nastavenie metabolizmu.
V skratke platí, že nízkosacharidové alebo ketogénne stravovanie má významný terapeutický efekt, spolu s modalitami ako čiastočné alebo úplné hladovanie či chlad.
Tieto druhy stravovania sú veľmi dobre vedecky preskúmané za posledných 20 rokov, avšak viac ako teória je dôležitá aplikácia a pochopenie poznatkov v praxi. Existuje aj mnoho druhov lowcarb či keto stravovania a mnohé môžu byť nevhodné a tie správne povrchne aplikované do praxe (chyby, nepochopenie, nedôslednosť).
Vo vede, výskumoch či terapiách sa tieto modality nízkosacharidového a ketogénneho stravovania používajú dlhé dekády a závery by mohli znieť nasledovne:
- nízkosacharidová (alebo ketogénna) diéta je podporovaná veľkým množstvom klinických štúdií, ktoré dokazujú jej bezpečnosť a účinnosť,
- dôkazy nepodporujú všeobecne rozšírené obavy, ako napríklad názor, že diéty s nízkym obsahom sacharidov zvyšujú úmrtnosť alebo zvyšujú riziko srdcových chorôb,
- neexistujú žiadne škodlivé vedľajšie účinky nízkosacharidových diét,
- dôsledne aplikované nízkosacharidové diéty môžu byť udržateľné a nutrične kompletné.
Ktoré potraviny a stravovacie návyky podporujú schopnosť tela efektívne spaľovať tuky?
Cez naše telá nám za celý život „pretečie“ enormné množstvo potravín, okolo 60 až 80 ton, a tie na našom metabolizme zanechávajú stopy. V starobe môžeme mať vďaka lepšej strave vyššiu kvalitu života.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Pomáha prerušovaný pôst zlepšiť metabolickú flexibilitu?
- Je načasovanie sacharidov dôležité?
- Ktoré druhy cvičenia najviac podporujú metabolickú flexibilitu?
- Aké praktické kroky môže urobiť človek, aby si zlepšil metabolickú flexibilitu?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity