Michelin pýta od štátov šialené sumy za hviezdy. Slovensko to môže navždy odstaviť od prestížnej ceny
- Česku hrozí strata michelinských hviezd
- Michelin chce od štátu 420 000 eur
- Česku hrozí strata michelinských hviezd
- Michelin chce od štátu 420 000 eur
Česká republika by mohla prísť o reštaurácie s michelinskou hviezdou a ocenenie Bib Gourmand. Po novom totiž jednotlivé krajiny musia spoločnosti Michelin platiť vysoký poplatok. Informoval o tom portál Seznam Zprávy.
Svoje miesto v zozname michelinských miest by tak stratila Praha, kde sa nachádzajú dve takéto reštaurácie. Spoločnosť Michelin totiž v strednej a vo východnej Európe plánuje uzatvoriť zmluvy so štátnymi agentúrami, ktoré by pomohli sprievodcu financovať.
Agentúry by tak museli platiť poplatok, konkrétne 10 miliónov Kč (419 710 eur) za tri roky. V Česku by to bola agentúra CzechTourism. Definitívne rozhodnutie, či štát túto sumu zaplatí, však závisí od ministerstva pre miestny rozvoj.
„Je v záujme organizácií, aby sprievodca v Česku zostal. My ako agentúra sa, samozrejme, zasadzujeme o to, aby sme podporili gastronómiu, nič ďalšie však v tejto chvíli povedať nemôžem,“ uviedol riaditeľ agentúry CzechTourism Jan Herget.
Podľa portálu iDNES.cz zmluvy už podpísala väčšina krajín, ako sú napríklad Maďarsko alebo Slovinsko, ČR však stále váha. Česko má aktuálne dve reštaurácie s jednou michelinskou hviezdou, a to Field a La Degustation Bohême Bourgeoise.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Okrem toho ešte päť podnikov s ocenením Bib Gourmand. Sprievodca v Prahe odporúča ďalších 20 podnikov, mimo mesta Praha sa však zatiaľ nerozšíril. Za rok 2022 Michelin odporúčanie pre Česko ešte nevydal, keďže aj tento ročník by bol podmienený poplatkom.
„Poplatok za sprievodcu stavia krajiny, ktoré majú záujem o figurovanie v publikácii, do novej situácie,“ povedal Petr Waleczko, zástupca vedúceho komunikácie a PR manažér kabinetu ministra pre miestny rozvoj.
Ako dodal, niektoré štáty v strednej a vo východnej Európe sa ho rozhodli zaplatiť, iné nie. Ministerstvo pre miestny rozvoj situáciu zatiaľ vyhodnocuje a poplatok bude konzultovať s ďalšími rezortmi.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Slovensko je aktuálne bez Michelina a s nástupom nových pravidiel sa naskytá úvaha, že či ho za dané financie naozaj tak nutne potrebujeme. Na druhej strane ide stále o značku, ktorá vzbudzuje záujem a vyvoláva rešpekt.
Čo si o tomto ocenení myslí Daniel Tilinger, šéfkuchár reštaurácie ECK? „Michelin Guide je celosvetovo rešpektovaný a rokmi overený bedeker. Ľudia mu dôverujú, že ak nejaká reštaurácia získa ocenenie, bude stáť za to. Preto ak má nejaká krajina reštaurácie alebo hotely, ktoré sú zapísané a ocenené v spomínanom bedekri, jej kredit stúpa.“
Aj zahraniční hostia ju vyhľadajú, chcú sa tam ísť pozrieť, najesť, stráviť viac ako jeden deň. Je to prínos pre celé odvetvie, najmä pre krajinu. „Takže, ak to chceme niekam dotiahnuť a prilákať zahraničných hostí a turistov, Michelin Guide je pre Slovensko veľmi dôležitý. Čo však neznamená, že ak sa tam najbližšiu dobu nedostaneme, tak to máme zabaliť. Práve naopak, máme ešte pridať.“
Martin Korbelič, šéfkuchár Menju, je toho názoru, že by to bola obrovská prestíž, aj keď by sme získali hviezdu ako poslední z V4. „Zároveň by to nakoplo aj dávku motivácie pre nové podniky a kuchárov, ktorí by sa chceli pustiť do tejto cesty, na ktorej nemáme vždy na ružiach ustlané.“
Zdroje: TASR, archív Startitup