Mikuláš a Simona dnes v Bratislave otvorili novú vegánsku výberovú kaviareň KAUKA (FOTO)
- Dočkali sme sa nového hráča na bratislavskej kávovej scéne
- Kauka si ťa získa nielen vegánskou ponukou
- Otvorené majú od 7:00 do 17:00
- Dočkali sme sa nového hráča na bratislavskej kávovej scéne
- Kauka si ťa získa nielen vegánskou ponukou
- Otvorené majú od 7:00 do 17:00
V srdci Bratislavy, na tichej Veternej ulici 642/8 v Starom Meste, dnes otvorila nová výberová kaviareň Kauka.
Tento útulný podnik si určite veľmi rýchlo získa pozornosť milovníkov kvalitnej kávy nielen vďaka svojmu unikátnemu konceptu, ale aj exkluzívnej ponuke káv z renomovanej poľskej pražiarne HAYB.
Od vízie k realite: Príbeh Kauky
Zakladatelia Kauky, Simona a Mikuláš, sa rozhodli priniesť do Bratislavy niečo výnimočné. „Rožný priestor na Veternej ulici nám padol hneď do oka. Hral nám do konceptu, ktorý sme mali už pár mesiacov v hlave. Je to príjemné tiché miesto bez ruchu, no aj tak stále v centre mesta s výbornou dostupnosťou,“ prezradili.
Napriek tomu, že obaja sa naďalej venujú svojim pôvodným profesiám – Simona architektúre a Mikuláš tatérskemu remeslu –, do nového projektu investovali značné úsilie a financie. Ich prvotná investícia do projektu sa pohybovala okolo 40 000 eur.
Cesta k otvoreniu vlastnej kaviarne nebola jednoduchá. Ako mnohí podnikatelia na Slovensku, aj oni sa stretli s byrokratickými prekážkami a výzvami.
Prvotne stanoveného plánu na otvorenie sa prestali držať a osud to zariadil tak, že namiesto otvorenia v polovici augusta – úplne oficiálne otvoria až 12. októbra, kedy ťa tu privítajú aj pozvaní DJ-i.
Industriálna elegancia
Interiér Kauky sa nesie v industriálnom duchu – oškrabané betónové steny dopĺňa veľmi príjemné osvetlenie, ružové prvky a zelené rastliny.
Nechýba ani umenie v podobe obrazov či mnohými preferované sedenie na vankúšoch, hneď pri veľkom presklenom okne.
Sedenie dopĺňajú aj drevené stoly s opáleným efektom a stoličky, aké si väčšina z nás pamätá zo školských čias. Masívnym prvkom, ktorý sa nedá prehliadnuť, sú aj dva betónové kvetináče, aké väčšinou vidíš v uliciach Bratislavy.
HAYB: Srdce Kauky
Jedným z kľúčových prvkov, ktoré robia Kauku výnimočnou, je spolupráca s poľskou pražiarňou HAYB. Táto pražiareň nie je len obyčajným dodávateľom kávy, ale partnerom, ktorý zdieľa rovnakú filozofiu a vášeň pre kvalitu.
Wiktor Borowski, jeden zo zakladateľov HAYB, vysvetľuje: „Naším cieľom je nielen dodávať kvalitnú kávu, ale vytvárať príbehy a spojenia. Každá šálka našej kávy je výsledkom starostlivého výberu, praženia a prípravy, s dôrazom na jedinečnosť chuti a pôvodu.“
Pestrá paleta chutí
Kauka sa snaží osloviť široké spektrum kávových nadšencov, no na svoje si tu prídu hlavne vegáni. Tešiť sa môžeš na rôzne varianty vegánskych koláčov, od slivkového koláča až po ich banánový chlieb.
„Je to náš super vláčny vegánsky banánový chlieb, ku ktorému si nezabudnite objednať aj batch. Vegan je vlastne celý náš koncept,“ vysvetľujú majitelia.
Pri mojej návšteve som tu ochutnala batch brew – Kenya od HAYB. Ide o výberovú kávu z Kene, praženú na svetlo, ideálnu pre filtrovú prípravu.
Či už barista využije dripper, Chemex, AeroPress alebo French Press, táto káva sľubuje bohatý chuťový profil s tónmi rebarbory, čiernych ríbezlí a čučoriedkového koláča.
Za zmienku stojí aj ich samoobslužný pult, kde si kedykoľvek môžeš napustiť filtrovanú vodu, ktorá chutí naozaj dobre.
Čo sa týka cien, single espresso si tu dáš za 2,10 eur, batch brew za 3 eurá. Majitelia zvolili zaujímavý prístup aj k príplatku za mlieka. To ovsené, značky (Un)Ordinary dostaneš bez príplatku, za kravské si však priplatíš. Cappuccino s kravským mliekom tu preto stojí 3,90 eur.
Budúcnosť kávovej scény v Bratislave
S príchodom Kauky a ich spoluprácou s HAYB sa bratislavská kávová scéna opäť posúva na novú úroveň. Nejde tu len o kvalitnú kávu, ale o celkovú filozofiu a prístup k jej príprave a konzumácii.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ako hovoria majitelia: „Naším plánom do budúcna je naplno sa venovať Kauke, ponúknuť zákazníkom stabilnú kvalitu a príjemnú bezpečnú, jedinečnú atmosféru v našom priestore. Sme na úplnom začiatku a sme zvedaví, ako to pôjde.“