Miláčik slovenských študentov: Telu nedáva nič, ale občas neuškodí

  • Instantné jedlá a polievky si stále držia popularitu
  • Sem tam si na nich pravdepodobne uletíme všetci
  • Má to však riziká, ktoré často ignorujeme
Instantné jedlá a polievky
Pixabay/Viaram/Nickhvk
  • Instantné jedlá a polievky si stále držia popularitu
  • Sem tam si na nich pravdepodobne uletíme všetci
  • Má to však riziká, ktoré často ignorujeme

Instantné polievky, polotovary alebo jedlá z prášku si dá občas každý z nás. Lákajú nízkou cenou, rýchlou a jednoduchou prípravou i trvanlivosťou, čo môže hlavne v období krízy lahodiť veľkému počtu konzumentov.

Vysypať obsah vrecka do misky a zaliať ho prevarenou vodou predsa len nie je žiadna veda ani kulinárske umenie. Takéto „polievky“ a hlavne instantné rezance síce nasýtiť dokážu, ale má to jeden háčik.

Neobsahujú žiadne živiny, ktoré organizmus potrebuje. Ba naopak, nachádza sa v nich množstvo zložiek, ktoré nášmu telu neprospievajú a z dlhodobého hľadiska vedia poriadne uškodiť. A aj keď na kupujúcich, ktorí ich vyhľadávajú, nemusia pôsobiť nezdravo, majú tendenciu veriť, že sú zdravšie ako iné rýchle občerstvenie.

Veľa Slovákov však stále netuší, že to tak nie je, a s výživovou poradkyňou Petrou Vadovičovou ti prinášame podceňovanú stránku instantných jedál, ktorú nezodpovedne ignorujeme.

Len tak ľahko ich nestráviš

Instantné rezance zostávajú v žalúdku neporušené aj po dvoch hodinách od ich konzumácie. To je oveľa viac času v porovnaní s inými druhmi domácich rezancov. A pokiaľ ide o trávenie, žalúdok zvyčajne nedrží jedlo tak dlho.

V dôsledku toho môžeš mať pocit plnosti, môže ťa nafukovať a môžeš pociťovať ďalšie tráviace problémy. Keď potravina zostáva v tráviacom trakte dlhší čas, ovplyvňuje to aj vstrebanie živín. Maj preto na pamäti, že rezance a instantné polievky neponúkajú veľa nutričných výhod.

„Ideálne takúto formu stravovania uprednostniť naozaj iba v prípade, ak nemáme k dispozícii čerstvú, pestrú potravinu. Je to jedlo, ktoré nám rýchlo zaženie hlad. Avšak je na rozhodnutí konzumenta, ako často bude potraviny preferovať, keďže vieme, že naše priateľské baktérie nemajú radi trvanlivé potraviny, ktoré môžu obsahovať konzervanty, a tie ich následne ničia. Preto je vhodné myslieť dopredu, čo si už pri nákupe vložíme do košíka a neskôr do úst,“ avizuje odborníčka.

Podľa ÚVZ SR (Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky) potraviny sú nielen zdrojom živín, ale môžu byť aj zdrojom toxických látok produkovaných mikroorganizmami. Mikroorganizmy sú baktérie, vírusy, kvasinky, plesne, riasy, cudzopasné prvoky, mikroskopické cudzopasné červy a ich toxíny a metabolity. Preto je potrebné si dávať pozor na to, čo kupuješ a následne konzumuješ.

Pozor, sú návykové

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: hsph.hatvard.edu, ÚVZ SR, FAO

Najnovšie videá

Trendové videá