Milan priniesol na slovenský trh zdravé raňajky. Jeho „Kekse“ učarujú ľuďom s týmito intoleranciami
- Milan Trenčan vyrába sladkosti pre ľudí s potravinovými intoleranciami
- Nedávno uviedol novinku v podobe zdravých raňajkových kaší a müsli
- Milan Trenčan vyrába sladkosti pre ľudí s potravinovými intoleranciami
- Nedávno uviedol novinku v podobe zdravých raňajkových kaší a müsli
V poslednom čase výrazne narastajú prípady potravinových intolerancií a zatiaľ čo v minulosti dominovali najmä intolerancie na laktózu a lepok, dnes sa čoraz častejšie diagnostikujú aj histamínová intolerancia či neznášanlivosť vajec, sóje a ďalších potravín.
Osoby trpiace týmito intoleranciami často čelia nepríjemným symptómom, pričom jediným efektívnym spôsobom, ako ich zvládať, je striktne sa vyhýbať potravinám obsahujúcim problematické zložky, čo môže znamenať úplné obmedzenie obľúbených jedál.
Ak patríš medzi alergikov alebo ti záleží na tom, čo konzumuješ, značka Kekse je presne pre teba. Jej zakladateľ Milan Trenčan priniesol na slovenský trh zdravé alternatívy tradičných maškŕt, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby neobsahovali alergénne zložky, čím eliminujú potrebu neustáleho kontrolovania zloženia potravín.
Všetko zlé je na niečo dobré
Milanov nápad vytvoriť značku, ktorá by sa zásadne odlišovala od všetkých ostatných, vznikol vďaka jeho vlastným zdravotným ťažkostiam. „Konkrétne silná histamínová intolerancia, intolerancia na mlieko, lepok, sóju, vajcia a tiež aditíva vo výrobkoch. Po zistení, čo všetko nemôžem jesť, som mal hlavu v smútku.“
„Kedysi som bol ako bývalý športovec – hokejista – takzvaný všežravec s naozaj veľkým apetítom. Jedol som stále a veľa. Najmä množstvo nezdravého.“
„Môj život sa po tých výsledkoch otočil doslova o 180 stupňov. Zistil som, že základom môjho jedálnička sa stane ryža, zemiaky, bezlepkové cestoviny a niektorá zelenina a ovocie. Postupne som prichádzal na to, že je jednoduchšie vymenovať potraviny, ktoré môžem, ako dlhokánsky zoznam toho, čo nemôžem.“
Všetko zlé je na niečo dobré. Milan sa rozhodol využiť svoje zdravotné problémy a vytvoril sladkú pochúťku v podobe keksíkov, ktorá sa postupne vyformovala do dnešnej podoby značky KEKSE. „Naše KEKSE sú unikátne. Sú bez lepku, mlieka, laktózy, sóje, vajec, palmového oleja, konzervantov, aróm a iných chemických látok.“
Začiatky podnikania neboli jednoduché
Ako to už v začiatkoch podnikania býva, všetko bolo spočiatku neisté a mätúce. „Nevedel som, do čoho idem, ale išiel som. Celý proces vás vedie od jedného kroku k ďalšiemu, ktorý treba postupne plniť. Ľahké to nie je, ale ani nereálne. Pre každý projekt a biznis existujú nejaké výzvy a dá sa s nimi popasovať.“
S výrobou mu pomáhala jeho vtedajšia snúbenica Zuzka. Spočiatku robili všetko ručne vrátane výroby aj balenia. V momente, keď bolo potrebné uvažovať o investícii a úvere, riešili aj potenciálnu svadbu. „Hold, namiesto svadby bola baliaca linka,“ hovorí s úsmevom.
„Zo svojich úspor som dal do istej fázy odhadom tak 8 000 – 10 000 €. Následne prišiel risk – hop alebo trop – a šiel som do úveru, aby som posunul projekt opäť na iný level. To bolo ďalších cca 25 000 €.“ Risk sa vyplatil a dnes sú Kekse veľmi obľúbené nielen medzi alergikmi, ale aj medzi tými, ktorí preferujú kvalitné, chutné a zdravé maškrty.
Nové produkty
Trenčan sa rozhodol rozšíriť portfólio značky KEKSE, pričom sa snažil zachovať jedinečný charakter svojich produktov. „Vyhodnotili sme, že v kategórii kaší a müsli môžeme byť rovnako unikátni. Po mesiacoch vývoja sa nám podarilo doladiť šesť príchutí pre ovsené kaše a šesť pre müsli zmesi.“
„Naše kaše aj müsli sú tiež bez lepku, mlieka či laktózy, sóje, vajec, palmového oleja, konzervantov, aróm a iných chemických látok.“
Príchute raňajkových kaší a müsli sú autentické a prirodzené. Ak je kaša jahodová, obsahuje skutočné jahody, ak je čučoriedková, tak čučoriedky. V produktoch teda nenájdeš žiadne zvýrazňovače chuti, umelé arómy ani iné nežiaduce látky.
„Zároveň sú naše produkty vegánske a obsahujú vysoké množstvo vlákniny. Kaše sú navyše prirodzeným zdrojom bielkovín. Preto môžeme s istotou povedať, že všetky naše výrobky môžu ľudia konzumovať s radosťou alebo ich podávať svojim deťom bez výčitiek.“
Kaše sa tiež vyznačujú špeciálnou vlastnosťou, že nie sú presladené. „Sladili sme ich len toľko, aby si každý zákazník mohol upraviť kašu podľa vlastného vkusu alebo ju konzumovať takú, aká je. Pri kašiach je bežné pridať si čerstvé ovocie, orechy a ďalšie ingrediencie.“
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Milan Trenčan