Milované jedlo Slovákov boduje. Jeho „liečivé“ účinky už potvrdila veda
- Povestné liečebné účinky kuracieho vývaru sa odovzdávajú z generácie na generáciu
- Uľavuje a znižuje zápal počas sezónnych ochorení
- Povestné liečebné účinky kuracieho vývaru sa odovzdávajú z generácie na generáciu
- Uľavuje a znižuje zápal počas sezónnych ochorení
Samotný kurací vývar, plný aromatických bylín a lahodných kúskov kuracieho mäsa, je jedným z tých tradičných jedál, ktoré dokážu zahriať telo aj dušu. Jeho bohatá chuť a prospešný vplyv na naše zdravie ho robia obľúbeným pokrmom po celom svete. Je aj skvelým pomocníkom, keď sme chorí, pretože má blahodarný vplyv na naše zdravie. To, čo naše staré mamy vedeli dávno, dnes potvrdila aj veda.
Je tiež užitočný pre tých, ktorí žúrujú do skorého rána a následne trpia opicou. Kurací vývar z kostí obsahuje živiny a elektrolyty, ktoré môžu pomôcť hydratovať telo a zlepšiť pocit pohody. Píše Zdravopédia. Bylinky a korenie v ňom môžu tiež prispieť k uvoľneniu žalúdka a upokojeniu tráviaceho systému.
Liečivý elixír
Príprava kuracieho vývaru pre chorého je už dlho obľúbenou tradíciou vo viacerých kultúrach sveta. Kurací vývar získal povesť liečiteľa, pričom sa táto tradícia posúva z generácie na generáciu. Rôzne národy však pripravujú túto „liečbu“ po svojom, píše portál The Conversation.
História kuracieho vývaru ako liečby sa datuje do roku 60 n. l., keď rímsky chirurg Pedanius Dioscorides zaznamenal jeho prospešné účinky vo svojej medicínskej encyklopédii. Avšak história tohto pokrmu siaha tisíce rokov do minulosti, až do starovekej Číny.
Počas sezónych prechladnutí a chrípkových ochorení sa často kladie otázka, či existujú vedecké dôkazy podporujúce liečebné účinky kuracieho vývaru alebo či je hlavne psychologicky pohodlným placebom, ktoré poskytuje výhody bez priamych liečebných účinkov.
Jedinečná chuť „umami“
Colby Teeman, registrovaný dietológ a profesor výživy, chápe atraktivitu kuracieho vývaru s kombináciou kuraťa, zeleniny a rezancov. Jeho jedinečná chuť, často označovaná ako „umami“, prispieva k jeho pôvabu. Umami je piata chuť, po sladkej, slanej, kyslej a horkej, často popisovanej ako delikátna „mäsová“ chuť.
Štúdia ukazuje, že aj chuť hrá kľúčovú úlohu v liečebných účinkoch kuracieho vývaru.
„Pozitívne je, že chuť umami môže zlepšiť chuť a spotrebu potravín, zlepšiť príjem výživy u starších ľudí a pacientov, chrániť pred rakovinou dvanástnika, znížiť príjem chloridu sodného, znížiť spotrebu tuku a zlepšiť orálne funkcie.“
Na druhej strane chuť umami môže tiež vyvolať hepatotoxicitu, spôsobiť astmu, vyvolať migrénové bolesti hlavy, poškodiť nervový systém a podporiť obezitu.
„Vďaka svojej novosti čaká na objavenie množstvo funkcií a účinkov chuti umami. S ďalším skúmaním sa zistí viac informácií o účinkoch chuti umami na ľudské zdravie.“
Jeho konkrétne účinky nájdeš na druhej strane. >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.