Milované jedlo Slovákov boduje. Jeho „liečivé“ účinky už potvrdila veda

  • Povestné liečebné účinky kuracieho vývaru sa odovzdávajú z generácie na generáciu
  • Uľavuje a znižuje zápal počas sezónnych ochorení
jedáleň, jedlo
Ilustračný obrázok TASR/Daniel Veselský
  • Povestné liečebné účinky kuracieho vývaru sa odovzdávajú z generácie na generáciu
  • Uľavuje a znižuje zápal počas sezónnych ochorení

Samotný kurací vývar, plný aromatických bylín a lahodných kúskov kuracieho mäsa, je jedným z tých tradičných jedál, ktoré dokážu zahriať telo aj dušu. Jeho bohatá chuť a prospešný vplyv na naše zdravie ho robia obľúbeným pokrmom po celom svete. Je aj skvelým pomocníkom, keď sme chorí, pretože má blahodarný vplyv na naše zdravie. To, čo naše staré mamy vedeli dávno, dnes potvrdila aj veda.

Je tiež užitočný pre tých, ktorí žúrujú do skorého rána a následne trpia opicou. Kurací vývar z kostí obsahuje živiny a elektrolyty, ktoré môžu pomôcť hydratovať telo a zlepšiť pocit pohody. Píše Zdravopédia. Bylinky a korenie v ňom môžu tiež prispieť k uvoľneniu žalúdka a upokojeniu tráviaceho systému.

Liečivý elixír

Príprava kuracieho vývaru pre chorého je už dlho obľúbenou tradíciou vo viacerých kultúrach sveta. Kurací vývar získal povesť liečiteľa, pričom sa táto tradícia posúva z generácie na generáciu. Rôzne národy však pripravujú túto „liečbu“ po svojom, píše portál The Conversation.

História kuracieho vývaru ako liečby sa datuje do roku 60 n. l., keď rímsky chirurg Pedanius Dioscorides zaznamenal jeho prospešné účinky vo svojej medicínskej encyklopédii. Avšak história tohto pokrmu siaha tisíce rokov do minulosti, až do starovekej Číny.

Počas sezónych prechladnutí a chrípkových ochorení sa často kladie otázka, či existujú vedecké dôkazy podporujúce liečebné účinky kuracieho vývaru alebo či je hlavne psychologicky pohodlným placebom, ktoré poskytuje výhody bez priamych liečebných účinkov.

Jedinečná chuť „umami“ 

Colby Teeman, registrovaný dietológ a profesor výživy, chápe atraktivitu kuracieho vývaru s kombináciou kuraťa, zeleniny a rezancov. Jeho jedinečná chuť, často označovaná ako „umami“, prispieva k jeho pôvabu. Umami je piata chuť, po sladkej, slanej, kyslej a horkej, často popisovanej ako delikátna „mäsová“ chuť.

Štúdia ukazuje, že aj chuť hrá kľúčovú úlohu v liečebných účinkoch kuracieho vývaru.

„Pozitívne je, že chuť umami môže zlepšiť chuť a spotrebu potravín, zlepšiť príjem výživy u starších ľudí a pacientov, chrániť pred rakovinou dvanástnika, znížiť príjem chloridu sodného, znížiť spotrebu tuku a zlepšiť orálne funkcie.“

Na druhej strane chuť umami môže tiež vyvolať hepatotoxicitu, spôsobiť astmu, vyvolať migrénové bolesti hlavy, poškodiť nervový systém a podporiť obezitu.

„Vďaka svojej novosti čaká na objavenie množstvo funkcií a účinkov chuti umami. S ďalším skúmaním sa zistí viac informácií o účinkoch chuti umami na ľudské zdravie.“

Jeho konkrétne účinky nájdeš na druhej strane. >>>

Znižuje zápal

Kurací vývar tiež pomáha pri znižovaní zápalu a zmierňuje symptómy, ako je upchatý nos. Zápal je prirodzenou reakciou tela na zranenia alebo choroby a často vedie k bežným prechladnutiam a chrípke. Kurací vývar môže znížiť počet bielych krviniek v zápale, čo vedie k jeho upokojeniu.

YouTube video player

Pre dosiahnutie maximálnych zdravotných výhod z kuracieho vývaru odporúča špecialista domácu verziu s kvalitnými ingredienciami, ako sú kura, zelenina, bylinky a korenie. Ideálne je vybrať si vývar s rôznorodou zeleninou namiesto spracovaných variantov, pretože v polotovaroch chýbajú mnohé antioxidanty, ktoré sa pri domácej príprave zachovajú.

Uvoľňuje hlien

Kuracie mäso poskytuje telu kompletný zdroj bielkovín na boj proti infekciám. Zelenina poskytuje obrovskú škálu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Rezance sú ľahko stráviteľným zdrojom sacharidov, ktoré telo využíva na energiu a regenerovanie svalov a buniek.

Teplo samotného kuracieho vývaru má pozitívny vplyv. Konzumácia vývaru a vdychovanie výparov zvyšuje teplotu horných dýchacích ciest, čo môže uvoľniť hlieny, ktoré často sprevádzajú respiračné ochorenia. 

Okrem toho, v niektorých receptoch na kurací vývar sa používajú bylinky a korenie, ako napríklad čierne korenie a cesnak, ktoré taktiež môžu pomôcť uvoľniť hlien. Samotný vývar obsahuje vodu a elektrolyty, čo má pozitívny vplyv na rehydratáciu organizmu.

Nové vedecké dôkazy naznačujú, že kurací vývar – hoci nie je zázračným liekom na prechladnutie a chrípku – skutočne pomáha pri liečbe a uvoľnení. 

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: Zdravopédia, The Conversation, Taylors and Francis online

Najnovšie videá

Trendové videá