Milované vianočné pečivo čelí radikálnemu zdražovaniu. Zisti, koľko musíš tento rok minúť navyše
- Zdražovanie zákuskov je spôsobené vyššími nákladmi na suroviny
- Cena sa zvýšila napríklad v prípade cukru
- Zdražovanie zákuskov je spôsobené vyššími nákladmi na suroviny
- Cena sa zvýšila napríklad v prípade cukru
Vianočné zákusky budú v tomto roku o niečo drahšie. Informuje o tom portál TA3 s tým, že sumy niektorých dobrôt porastú aj o viac ako 20 %.
Zdražovanie zákuskov je spôsobené vyššími nákladmi na suroviny. Cena sa zvýšila napríklad v prípade cukru. Viac však platíme aj za ovocie, mlieko a vajcia.
Okrem toho bude cena vyššia aj z dôvodu zvýšených cien energií. Za linecké koláčiky, vanilkové rožky, medvedie labky a grilážky si tak Slováci výrazne priplatia.
Problémy spôsobujú aj iné faktory
Súbeh mimoriadne zvýšenej práceneschopnosti zamestnancov z dôvodu chrípkovej epidémie a odchodov do predčasného dôchodku začali počas novembra významne ovplyvňovať počty disponibilných zamestnancov v pekárňach po celom Slovensku. Ak tento rok dorazí mimoriadne silná chrípková epidémia, môže to obmedziť produkciu i vyrábaný sortiment v predvianočnom i novoročnom období. Upozorňuje na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
„Situácia v pekárňach po celom Slovensku je napätá, v identickú chvíľu pôsobia totiž dva zásadné faktory ovplyvňujúce dostupnosť pracovníkov. Zaznamenávame vysoký počet zamestnancov, ktorí požiadali o predčasný odchod do dôchodku ku koncu tohto roka. K tomu sa pridala mimoriadne vysoká práceneschopnosť, predovšetkým z dôvodu ochorení horných dýchacích ciest,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský. V niektorých väčších a stredných pekárňach aktuálne chýba pre chorobu až tretina zamestnancov.
„Absencia ľudí spôsobuje značné komplikácie v zabezpečovaní produkcie pekárskych a cukrárskych výrobkov,“ tvrdí.
V slovenských pekárňach po celom Slovensku pracuje cez 12,2-tisíca zamestnancov, čo je najviac spomedzi všetkých sektorov domáceho potravinárstva. Vylúčenie z pandemických pomocí v rokoch 2020 a 2021 pekárov významne ekonomicky postihlo a len menšia časť bola schopná zapojiť sa do investičnej výzvy ministerstva pôdohospodárstva koncom roka 2021 na vyššiu automatizáciu produkcie.
Sektor sa preto podľa zväzu pohybuje v začarovanom kruhu a jeho investičný dlh sa pre nesystémové opatrenia predchádzajúceho vedenia štátu nedarí eliminovať. Pracovná sila je tak stále v produkcii chleba, pečiva a koláčov kľúčovou zložkou výroby i nákladov.
„Ak sa chrípková sezóna ešte viac zhorší, niektoré pekárne nebudú schopné zabezpečiť plánovanú produkciu a budú musieť redukovať počet pracovných zmien. Najmä predvianočný dopyt, ktorý patrí medzi najsilnejšie obdobia roku, tak nebude musieť byť vždy pokrytý dodávkami tovaru. V prípade zásadného ohrozenia chodu pekární sa budú vyrábať iba základné druhy produktov, predovšetkým chlieb. Náš sektor je totiž súčasťou kritickej infraštruktúry štátu,“ vysvetlil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín a zamestnávajú viac ako 12,2 tisíca pracovníkov.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroje: TA3, SITA