Mladá dvojica vyrába rastlinné mlieka, ktoré si zamilovalo celé Slovensko

  • Právnik Miro Belica a budúca trénerka Zuzana Svoreňová založili značku, pod ktorou dnes svoje výrobky distribuujú po celom Slovensku
  • Vyrábajú mlieka mandľové, makové, z lieskových orechov aj ľadovú kávu
  • V ich výrobkoch nájdete len kvalitné ingrediencie, ako vanilkové lusky z Indonézie či bio cejlónsku škoricu
nopa
Nuttery
  • Právnik Miro Belica a budúca trénerka Zuzana Svoreňová založili značku, pod ktorou dnes svoje výrobky distribuujú po celom Slovensku
  • Vyrábajú mlieka mandľové, makové, z lieskových orechov aj ľadovú kávu
  • V ich výrobkoch nájdete len kvalitné ingrediencie, ako vanilkové lusky z Indonézie či bio cejlónsku škoricu

Ste zakladatelia slovenskej značky rastlinných mliek Nuttery. Čo ste vyštudovali a čomu okrem vášho biznisu sa venujete?

Miro: Ja som vyštudoval právo v Banskej Bystrici. Vo svojom voľnom čase rád cestujem a objavujem nové gastronomické špeciality.
Zuzana: Ja práve končím 5. ročník v odbore Výživa ľudí v Nitre. Len nedávno som si dokončila certifikát v oblasti fitness trénerstva, ktorému by som sa chcela popri výrobe venovať. Obaja milujeme dobré jedlo a preto nás to možno aj zaviedlo do končín potravinárskeho fachu.

Prečo ste sa rozhodli začať vyrábať rastlinné mlieka? Ovplyvnilo toto rozhodnutie aj faktory, ako laktózová intolerancia či vegánstvo?

Miro: Musím sa priznať, že vegánstvo ani intolerancia nestáli za vznikom nášho projektu. Aj keď, akonáhle sme sa pustili do výroby týchto nápojov, vyradil som živočíšne mlieko a zistil, že celý život som mával kŕče a žalúdočné problémy práve kvôli mlieku.

Kedy, ako a kde začala vznikať vaša značka Nuttery?

Miro: Naša značka vznikla presne pred rokom v apríli 2017. Počas obdobia prípravy na štátnice ma prišla prekvapiť Zuzka, že vraj pre mňa niečo má. Pripravila mi bezkonkurenčne to najlepšie mandľové mlieko, aké som kedy pil. Veľakrát sa nám ale stalo, že sme nemali čas si ich pripraviť, a tak sme siahli po bežne dostupných tetrapakových rastlinných mliekach. Bohužiaľ, tá chuť sa nedala porovnať, chýbala nám tam čerstvosť. Začali sme si ho teda pravidelne vyrábať a skúšali rôzne príchute. Asi vtedy vznikla prvotná myšlienka vytvorenia značky, ktorá dá zákazníkovi možnosť v obchodoch zakúpiť aj vysoko kvalitné rastlinné mlieka.

Aké druhy výrobkov máte v ponuke? O ktoré je najväčší záujem?

Zatiaľ máme v ponuke 3 druhy mliek: mandľové, lieskový orech a makové. Mandľové je aj v škoricovej a vanilkovej verzii. Len nedávno sme sa spojili so šikovnými chalanmi z kaviarne Black a spustili aj veľký letný hit „Ľadovú kávu“ z 10% mandľového mlieka a brazílskej kávy San Jose, ktorá má coffee rating až 87 bodov, a teda sa radí do kategórie Specialty grade coffee. Najväčší záujem je určite o naše novinky „Lieskové nebo“ a spomínanú „Ľadovú kávu“. Ľudia si ich obľúbili omnoho skôr, ako sme čakali, a to nám robí veľkú radosť.

Ako tieto mlieka vyrábate? Odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré používate?

Zuzana: Ešte predtým, ako začína samotná výroba mliek, je potrebné orechy namočiť do vody. Najviac enzýmov sa nachádza v šupke orechov. Tým, že ich ponoríme cez noc do vody, sa uvoľnia enzýmy a mandle už nie sú tak ťažko stráviteľné. Takto aktivované orechy mixujeme vysokorýchlostným mixérom vo filtrovanej vode. Následne mlieko niekoľko násobne filtrujeme a cedíme. Na záver ochutíme a šetrne pasterizujeme. Na rozdiel od UHT (Under High Temperature) pasterizácie, pri ktorej sa mlieka zahrievajú na 135° a strácajú všetky živiny, my používame šetrnú pasterizáciu.

Tak zachovávame väčšinu výživových hodnôt a dokážeme tak predlžiť trvanlivosť aspoň na dva týždne. Vždy si vyberáme len tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré používame na výrobu. Hlavná zložka, ktorá dodáva nášmu mlieku jedinečnosť, je aj jeden z najkvalitnejších bio ryžových sirupov na trhu od českej firmy. Taktiež sme dlho hľadali chuťovo najlepšiu bio cejlónsku škoricu. Mak máme dokonca zo slovenského družstva v Hlohovci. Pravé vanilkové lusky máme priamo z farmy z Indonézie od Slováka, ktorý tam rozbehol svoj biznis na farme.

Dnes je vegánstvo veľmi obľúbené, čo sa prejavuje aj rozmachom rastlinných produktov. Ako sa podniká v sektore, v ktorom je konkurencia na každom rohu?

Miro: Síce je teraz vegánstvo veľmi obľúbené a prejavuje sa to aj preplnenými poličkami v malých Bio obchodoch, no stále tam chýba aj možnosť siahnuť po kvalitnej verzii daného produktu. Vedeli sme, že potravinových gigantov nemáme šancu prekonať počtom predaných kusov a už vôbec nie cenou a preto sme všetko vsadili na kvalitu. Zatiaľ môžeme povedať, že ľudia sú s touto voľbou veľmi spokojní.

Ako si medzi sebou rozdeľujete povinnosti? Kto sa stará o marketing, dizajn a výrobu produktov?

Vo výrobe sme vždy my dvaja, pretože sme už mega zohratí. Marketing si robíme sami, ale nedávno sa k nám do tímu pridala aj jedna kamarátka, ktorá sa nám stará o sociálne siete. Dizajn navrhujeme my dvaja, ale úpravu finálnej verzie má na starosti náš kamarát grafik.

Sídlom vašej firmy je Dolný Kubín, avšak výrobky sa vám podarilo distribuovať po celkom Slovensku. V ktorých obchodoch či prevádzkach ich nájdeme?

Zuzka: Zoznam predajní, v ktorých sa dajú zakúpiť alebo objednať naše nápoje, máme vždy aktualizovaný a zverejnený na sociálnych sieťach – Facebooku a Instagrame. Medzi tie najväčšie predajne, kde Nuttery nápoje vždy nájdete, sú napríklad Yeme potraviny v Bratislave či Fajne potraviny v Košiciach. Máme takisto aj veľký odber do známych kaviarní v Bratislave, ako sú napríklad Urban house, Urban space, Black coffee, Five points alebo Soho, kde si čoraz viac ľudí pýta alternatívne mlieka do kávy.

Odhliadnuc od laktózovej intolerancie, čím sú podľa vás rastlinné mlieka prospešnejšie ako tie kravské?

Rastlinné mlieka využívali už v minulosti po celom svete ako prevenciu a liečbu na rôzne choroby. Najväčšou výhodou rastlinných mliek je to, že neobsahujú cholesterol a sú čisto z rastlinných jadier alebo semien. Sú ľahšie stráviteľné, čiže nezaťažujú tráviaci systém.

Priaznivo prospievajú kvalite vlasov, nechtov a dokonca liečia akné, na rozdiel od živočíšneho mlieka, ktoré prispieva k jeho tvorbe. Kravské mlieka, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, sú niekoľkokrát prevarené a obsahujú množstvo antibiotík a hormónov. Už len z tohto dôvodu by sme volili inú alternatívu. Avšak, ak by sme mali diskutovať na tému mliečne výrobky a ich vplyv na ľudský organizmus, bolo by to na trochu dlhšiu debatu.

So svojimi výrobkami cestujete po celom Slovensku. S akými reakciami sa väčšinou stretávate?

Z mnohých ochutnávok a akcií môžeme usúdiť, že ľudia, ktorí už predtým mali skúsenosť s rastlinnými mliekami, boli vždy nadmieru spokojní. Po našom makovom mlieku siahli dokonca aj starší ľudia, ktorí by si kravské mlieko nedali vziať za nič na svete. Skúsení baristi nám zas vravia, že lepšie alternatívne mlieko na trhu nie je, pretože tá chuť a pena na cappuccine je dokonalá aj na latte art.

Chystáte momentálne niečo nové?

Práve pracujeme na mnohých nových projektoch, ktoré chceme tento a budúci rok spustiť. Zistili sme, že naše nápoje sa dajú použiť na prípravu celého spektra produktov, či už do pečenia, varenia alebo smoothie. Veľmi populárne sú smoothie bowls, ktoré sú perfektné ako raňajky. Určite sa všetci môžu tešiť na nové príchute nápojov, ale aj na také šmaky, ako vegan zmrzliny a jogurty.
Ďakujeme za podporu.

Najnovšie videá

Trendové videá