Mladý slovenský šéfkuchár udáva najhorúcejšie trendy v ikonickej reštaurácii a „mekke piva“
- Richard Bielik je skúsený slovenský šéfkuchár
- Teraz prináša odvážne prémiové plant-forward menu do ALCRON restaurant
- Richard Bielik je skúsený slovenský šéfkuchár
- Teraz prináša odvážne prémiové plant-forward menu do ALCRON restaurant
Po novom bude v centre Prahy známa reštaurácia ponúkať moderné menu zložené z chuťovo bohatých pokrmov z veľkej časti založené na rastlinnej báze. S dôrazom na pozitívny vplyv pokrmov na ľudské zdravie a udržateľnosť. Píšu Kávičkári.sk.
Ikonická ALCRON restaurant oslávila prvé výročie svoje éry. Pri tejto príležitosti si obľúbené miesto všetkých gurmánov pripravilo nové, zaujímavé menu. Jeho autorom je slovenský šéfkuchár Richard Bielik s bohatými profesionálnymi skúsenosťami. Richard prináša na znamenitú českú scénu nový, svieži vietor.
S plant-forward menu poukazuje Richard Bielik na dôležitosť zdravého stravovania
Ísť v mekke piva, knedlí a výživných mäsitých pokrmov rastlinnou cestou si vyžaduje dávku odvahy. Tú Richard Bielik jednoznačne má. Praha však už dávno nie je len o tradíciách, ale ako pravá metropola sa snaží udávať trendy.
Vplyv stravy na zdravie je už dávno vedecky podložený, i preto je úžasné, že sa skladbe stravy začínajú venovať šéfkuchári aj trochu hlbšie.
Reštaurácia ALCRON sa po znovuotvorení (v celom hoteli ALMANAC x ALCRON Prague prebiehala v roku 2023 rekonštrukcia) vybrala plant-forward smerom. Svojim hosťom tak ponúka modernú kuchyňu založenú na rastlinnej báze, ako zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a semienka.
Milovníci mäsa a rýb sa však nemusia báť, aj oni si prídu na svoje. Základom tohto trendu v kuchyni je práca s čo najväčším množstvom rastlinných surovín, avšak nedrží sa prísne vegánskych či vegetariánskych zásad. Dôležitý je v tomto prípade pozitívny vplyv na ľudské zdravie a udržateľnosť – tieto dva smery sú aj dôležitou súčasťou hotela ALMANAC x ALCRON Prague.
Udržateľné varenie
Richardovi Bielikovi je filozofia udržateľného varenia veľmi blízka. Nové menu stavia práve na lokálnych ingredienciách a sezónnosti. Šéfkuchár by rád overené spolupráce s farmármi dal viac do povedomia a predstavil šikovných ľudí, ktorí tvoria základné zložky pokrmov v exkluzívnom hoteli.
ALCRON je pre Richarda Bielika ikonou s obrovskou históriou a tradíciou, kde pôsobilo veľa kuchárskych hviezd. Je pre neho miestom, kde sa vytvára široký priestor, ktorý sa dá neustále rozvíjať.
Kto je Richard Bielik?
Richard Bielik je absolventom Vysokej školy hotelovej v Prahe. Tento inovatívny a kreatívny šéfkuchár zahájil svoju profesijnú kariéru na rodnom Slovensku a následne pôsobil v pražských hoteloch Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais.
Za zmienku iste stojí aj jeho pôsobenie v londýnskom Kitchen W8 s jednou michelinskou hviezdou, alebo v podnikoch La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledné pôsobisko bolo v reštaurácii Zem v hotelu Andaz, na ktorej koncepte sa podieľal od začiatku.
V ponuke stále aj lunch menu
V ponuke ALCRON zostáva naďalej aj obľúbené lunch menu. Hlavnou víziou Richarda ostáva jednoduchosť a ľahkosť spĺňajúca atribúty „easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare“. Zároveň však bude plniť najvyššie gastronomické požiadavky hostí. Kľúčovú rolu bude opäť hrať sezónnosť.
Richardovým poslaním je ponúknuť hosťom zaujímavú kuchyňu v rodinnom, priateľskom prostredí s otvorenou atmosférou. V prostredí, kde sa budú veľmi radi vracať hostia so svojou rodinou, priateľmi i obchodnými partnermi – kde si vychutnajú lákavé pokrmy milovníci mäsa po boku s tými, ktorí preferujú jedlo na rastlinnej báze.
Zdroj: Kávičkári.sk