Mlynček mal pripojený k vŕtačke, aj tak dobyl srdcia kávičkárov. Teraz expanduje

  • Michal s Kristínou otvorili v Bratislave svoju kaviareň Vták svojpomocne
  • Teraz hlási expanziu do historickej budovy v Starom Meste
  • Michal s Kristínou otvorili v Bratislave svoju kaviareň Vták svojpomocne
  • Teraz hlási expanziu do historickej budovy v Starom Meste

Michal počas pandémie priniesol na kaviarenský trh trošku odlišný koncept, než na ktorý sú Bratislavčania zvyknutí. Nejde o žiaden „mainstream“ a majiteľ je pravým príkladom toho, ako viesť kaviareň svojským a hlavne autentickým štýlom. 

Michal a Kristína si chceli splniť svoj sen a posunúť podnikanie na ďalší level. Najskôr Bratislavčanom prinášali každý deň výberovú kávu na pojazdnej kaviarni s jeho autíčkom. Počas pandémie sa rozhodli prísť s vlastnoručne postavenou kamennou kaviarňou. 

Priznal, že veľmi nerád premýšľa nad presnou čiastkou, ktorú do toho musel investovať. Svoje náklady si znížil napríklad aj tým, že využil vybavenie zo svojej pojazdnej kaviarne.

Veľa vecí si tu dokázal urobiť aj vlastnoručne, prípadne s pomocou kamarátov. K inováciám a prerábkam sa podľa neho prichádza až v momente, keď si na to kaviareň sama zarobí. 

Mlynček pripevnený na vŕtačku

Ak by mal niekto jedným slovom popísať túto kaviareň, tak určite slovíčkom „unikátna“. Experimentovanie, či už s produktami alebo so samotným vybavením, môže zaskočiť nejedného zákazníka.

Keď však človek Michala s Kristínou bližšie spoznajú a ocitne sa v kaviarni na Špitálskej aj druhý či tretíkrát, začne v skutočnosti oceňovať túto jedinečnosť. Faktom ostáva, že takto autentická kaviareň v Bratislave veru nie je. 

interier kaviarne Vták
zdroj: Facebook/Kaviareň Vták

Medzi najlepšie kúsky z galérie originality určite patria ich vlastné fermentované limonády rôznych druhov. Dokonca ani vlastnoručne zostavený elektrický mlynček pozostávajúci z ručného mlynčeku a vŕtačky neostane nepovšimnutý.

Ak by ti mal Michal z pestrej ponuky kaviarne odporučiť iba jeden produkt, ktorý by zároveň opísal charakter kaviarne Vták, bol by to podľa neho jednoznačne batch brew. 

drama luzia sediaci za oknom
zdroj: Facebook/Kaviareň Vták

„Je to romantika: je to káva ľudu. Máš dva základné princípy: espresso verzus filter. Espresso je, samozrejme, základ. Ale tým, ako je malinké, vnímaš ho ako luxus. Čerešničku. Filter tiež, pokiaľ ho robíš ručne, je pridrahý, lebo je to veľa roboty, dlho trvá a hlavne to zvádza k pózovaniu baristu aj zákazníka. Batch: dostaneš vynikajúcu kávu, veľký pohár z termosky a barista len kričí: Ďalší!“ hovorí Michal.

Využili šancu a hlásia expanziu

Len krátko po prvých narodeninách prevádzky na Špitálskej ulici sa Michalovi naskytla dovtedy nevídaná možnosť. Goriffee, ktorí sa rozhodli dvihnúť kotvy zo známeho Goetheho inštitútu a presunúť sa na Košickú, kde plánujú otvárať svoju prevádzku, nechali prázdne priestory voľné pre novú kaviareň.

Michal sa chopili tejto príležitosti a po tom, ako im ukázali koncepciu inštitútu, už neostávalo nič iné, ako otvoriť ďalšiu prevádzku Kaffeehaus Vták. 

logo kaviarne Vták a bar
zdroj: Startitup

„Nevieme, čím sme ich odrovnali, ale tak voči nám nemá šancu nikto, to je jasné. Ok, tipujem: charizma, čaro osobného pohľadu, črty, rysy, povahové vlastnosti prevažujú,“ hovorí Michal so smiechom o tom, prečo sa inštitút rozhodol práve pre ich kaviareň.

Zatiaľ čo prevádzka na Špitálskej je skôr kávový bar s pár miestami na sedenie, Kaffehaus Vták priniesol väčší priestor.

V pôvodnej kaviarni nie je ani Wi-Fi a keď sa tam náhodou rozložíš s notebookom s vidinou kaviarenského officu, tak sa ti ujde zopár nepríjemných pohľadov.

Kaffeehaus naopak prináša ideálne útočisko, pokiaľ si chceš robiť svoju prácu na počítači a zdržať sa dlhšiu dobu pri obľúbenej šálke kávy. 

poháre na poličkach a terasa
zdroj: Startitup

„Dostaneš super kávu a tam si v tichu ako myška môžeš celý deň programovať, dizajnovať, trejdovať bitcoiny alebo sa učiť do školy, a to je veľká vec.“

Okrem toho však priestory inštitútu ponúkajú priestranný dvor, ktorý kaviareň odreže od priameho ruchu z ulice a ponúkne tak skutočne pokojné prostredie. 

Učí sa pražiť vlastnú kávu 

Chystať novinky začali Michal s jeho Kristínou už pri štarte podnikania. Medzi tie najlepšie počiny patrí jednoznačne začatie svojej „podznačky“ Fermentáreň Krab. Pod touto menovkou si pre svoje kaviarne sám fermentuje vlastné limonády z čerstvého ovocia až po vlastnú kombuchu. 

Rozhodol sa však, že aj to je pre neho stále málo. Začal preto spolu s pražiarňou Ondrejka spoluprácu v podobe vlastných balíčkov kávy. Prezradil nám, že aj on sám sa aktuálne učí pražiť vlastnú kávu.

Zároveň tým naznačil, že chce pričuchnúť k myšlienke produkcie kávy jeho značky.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá