Mnoho Slovákov netuší, ako správne držať príbor: Lietajúce lakte a „pero“ namiesto noža nám robia hanbu
- Vieme my Slováci správne držať vidličku a nôž?
- Bohužiaľ, naozaj nevieme
- Vieme my Slováci správne držať vidličku a nôž?
- Bohužiaľ, naozaj nevieme
Keď som na Slovensku a idem do reštaurácie, mnohí hostia držia vidličku tak, ako keby držali lyžicu. A nôž? Ten držia ako pero.
Keď k tomu ešte prirátam lakte vo vzduchu a nakláňanie sa nad stôl pri každom súste, je to niekedy zaujímavý pohľad, píšu Kávičkári.sk.
Ani slovenskí hostia v drahých reštauráciách alebo hoteloch nie sú výnimkou. Je to taký náš poznávací znak. Keď som, naopak, v reštaurácii v Paríži, viem celkom ľahko identifikovať hostí z východnej Európy.
Lucia Sandrin Breznayová, alias Madam Etiketa, ťa tentoraz naučí, ako správne držať príbor.
Držanie príboru a pohľad do minulosti
Čím to je? Asi to bude pre teba prekvapenie, ale treba sa na to pozrieť z politického kontextu, pretože to naše „bágrovanie“ pramení v socializme. Po februári 1948 prešla celá naša československá spoločnosť pod komunistickú diktatúru, ktorej hviezdou bol „pospolitý ľud“.
Etiketa a spôsoby pri stolovaní boli pestované hlavne v kruhoch buržoázie a šľachty, čiže triedneho nepriateľa, ktorého maniere a zvyky bolo potrebné vymazať zo života celej spoločnosti. Správať sa pri stole spôsobom, ako to robil triedny nepriateľ, bolo nanajvýš „drzé“. Výsledkom bola devalvácia etikety ako takej a jej pravidlá sa za roky komunistickej diktatúry eliminovali na úplné minimum.
Na fotografii vyššie môžeš vidieť, ako držať príbor nesprávne. Zlé držanie príboru, lakte vo vzduchu a nakláňanie sa nad stôl pri každom súste – presne takto sa to nerobí. Obraz, s ktorým sa však stretávame pomerne často. Mnohí Slováci totiž nevedia, ako správne držať vidličku a nožík.
Ako správne držať príbor?
Takže, ako správne držať vidličku a nôž? Pravidlá držania príboru sú jednoduché, stačí si ich iba osvojiť a trénovať, trénovať, trénovať. A ani sa nenazdáš a bude to pre teba úplne prirodzené.
Aj toto je nesprávne. Ukazováky sú príliš nízko. V prípade nožíka dokonca ukazovák prechádza cez „most“. Ukazovák musí byť vždy pred „mostom“, čiže časťou, kde sa stretáva rukoväť s čepeľou.
- Vidlička s jej hrotmi a nôž smerujú VŽDY k tanieru (nikdy ich nedržíme smerom k plafónu, a to ani medzi sústami).
- Ukazovákom pravej ruky tlačíš na rúčku noža a ukazovákom ľavej ruky na rúčku vidličky (hroty smerujú vždy k tanieru).
- Špička ukazováka je v oblasti pred „mostom“, teda na mieste, kde sa stretáva rúčka s čepeľou noža, alebo pri vidličke pred zaoblenou časťou na konci rukoväte.
- Rúčka vidličky a noža smeruje vždy smerom do dlane, ktorá ich zakrýva.
- Lakte musia zostať vždy pri tele.
Môžeme držať vidličku hrotmi nahor? Áno, môžeme, ale iba pri rizote, cestovinách či pri nakrájaných šalátoch. Vtedy chytíme vidličku do pravej ruky a držíme ju hrotmi smerom nahor. Len čo chytíme do ruky nôž a vidlička je v ľavej ruke, hroty vidličky smerujú k tanieru.
Správne držanie vidličky a noža. Vidlička a nôž smerujú vždy k tanieru, ukazovákom pravej ruky tlačíme na rúčku noža a ukazovákom ľavej ruky na rúčku vidličky. Špičky ukazovákov sú pred miestom, kde sa stretáva rúčka s čepeľou noža, a pred zaoblenou časťou na konci rukoväte vidličky. Nezabúdame ani to, že lakte sú vždy pri tele.
Jedz s chuťou, no správne a s gráciou
Možno si povieš, že sa s vidličkou v tejto polohe nenaješ, ale to nie je pravda. Sústa sú síce o niečo menšie, ale samotné jedenie vyzerá oveľa viac distingvovane. Napokon, uznaj sám, že vidlička, na ktorej je toľko jedla, že z nej pri pohybe k ústam padajú kúsky do taniera, nemá s uhladenosťou veľa spoločného.
Nehovoriac o tom, že aj samotné vsunutie takto plnej vidličky do úst vyžaduje otvoriť ich ako „vráta na stodole“. A pritom len stačí zapichnúť vidličku do mäsa, odkrojiť z neho kúsok, na ktorý nožíkom nahrnieš prílohu, a dáš do úst. Určite ti „po ceste“ nič nespadne a ani kútiky sa ti pri otváraní úst nezapália.
Lepšie neskoro ako nikdy
Ja som dieťa narodené v socializme, s odrecitovaným sľubom iskričky, a musím priznať, že aj ja som ako „malá“ držala vidličku v ľavej ruke hrotmi nahor. Avšak tento „nedostatok“ v držaní príboru som hneď, ako som sa začala počas štúdia na gymnáziu venovať etikete, ľahko odstránila. Takže platí staré známe – lepšie neskoro ako nikdy!
Nikdy nie je neskoro na to, aby si sa naučil správne držanie príboru. Stačí dodržiavať týchto pár pravidiel a faux pas v tomto smere už nezažiješ.
Luciu Sandrin Breznayová
Volám sa Lucia, žijem v Paríži a na Instagrame ma nájdeš ako @madametiketa. O etiketu a protokol som sa začala zaujímať už v detstve. Keď som ako 13-ročná navštívila Buckinghamský palác v Londýne, krása a precíznosť britskej kráľovskej etikety a protokolu ma celkom uchvátili. Naučila som sa naspamäť celý rodokmeň anglických kráľov a kráľovien.
Od toho bol už len krôčik k tomu, že som touto cestou pokračovala aj v štúdiu. Študovala som diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici. Až počas môjho štúdia Pre-MBA na Kalifornskej univerzite v San Diegu som mala príležitosť absolvovať 5-hodinovú prednášku o protokole a etikete, po ktorej som bola presvedčená o tom, že prednášajúci je skutočný odborník. A tak etiketa a protokol dodnes napĺňajú môj profesijný život.