Modrozelenú superpotravinu využívali Aztékovia i astronauti NASA: Zlatý grál zdravia prináša mnohé výhody
- Počul si už o spiruline?
- Výskumy tvrdia, že ide o zlatý grál zdravia
- Tu sú dôvody, prečo si ju pridať do jedálnička
- Počul si už o spiruline?
- Výskumy tvrdia, že ide o zlatý grál zdravia
- Tu sú dôvody, prečo si ju pridať do jedálnička
V dnešnej dobe, keď je čoraz viac „trendy“ telesné zdravie, ľudia radi siahajú po superpotravinách. Vylepšiť si svoj jedálniček je vďaka nim jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Novým trendom zo sveta superjedál je spirulina.
Spirulinu v posledných rokoch chvália kvôli jej pôsobivému nutričnému profilu. Čoraz viac výskumov naznačuje, že spirulina môže byť dôležitým doplnkom stravy. Poďme sa teda pozrieť na hlavné dôvody, prečo je spirulina považovaná za prospešnú.
„Spirulina je modrozelená riasa nabitá vitamínmi, minerálmi, antioxidantmi a bielkovinami. Má dlhú históriu ako superpotravina. Prvými, ktorí ju konzumovali pre jej výživovú hodnotu, boli starí Aztékovia. V modernej dobe sa spirulina využívala aj ako doplnok pre astronautov NASA počas vesmírnych misií,“ píše WebMD.
Bohatý zdroj živín
Podľa portálu HEALTHLINE, jedna lyžica sušenej spiruliny (asi 7 gramov) obsahuje vysoké množstvo dôležitých živín, čo z nej robí výživný doplnok s minimálnym obsahom kalórií. Obsahuje 4 gramy bielkovín, pričom tieto bielkoviny obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čo je u rastlinných zdrojov nezvyčajné.
Okrem toho poskytuje 14 % dennej hodnoty tiamínu, 20 % riboflavínu, 6 % niacínu, 47 % medi a 11 % železa. Ďalej obsahuje malé množstvá horčíka, draslíka a mangánu. Navyše je bohatá na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v pomere 1,5:1, čím podporuje zdravie srdca a mozgu.
Treba však poznamenať, že hoci sa často tvrdí, že spirulina obsahuje vitamín B12, ide len o tzv. pseudovitamín B12, ktorý nemá rovnaké účinky na ľudský organizmus ako skutočný vitamín B12. Napriek tomu je spirulina stále považovaná za superpotravinu.
Silné antioxidanty a protizápalové účinky
Jednou z hlavných aktívnych látok v spiruline je fykocyanín, antioxidant, ktorý je zároveň zodpovedný za jej charakteristickú modrú farbu. Fykocyanín bojuje proti oxidačnému stresu tým, že blokuje produkciu molekúl, ktoré podporujú zápal.
Tento účinok môže prispievať k prevencii mnohých chorôb spôsobených chronickým zápalom, ako sú srdcové ochorenia či neurodegeneratívne ochorenia.
Jeden výskum tiež naznačuje, že spirulina môže pomáhať znižovať hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu (známeho ako „zlý“ cholesterol) a triglyceridov, pričom zvyšuje hladinu HDL cholesterolu („dobrého“ cholesterolu).
Možné protirakovinové vlastnosti
Niektoré výskumy na zvieratách naznačujú, že spirulina môže mať protirakovinové vlastnosti, ktoré znižujú riziko výskytu niektorých typov rakoviny a veľkosť nádorov. Hoci sú tieto výsledky sľubné, vedci si na spirulinu musia ešte viac posvietiť.
Ďalší potenciálny prínos spiruliny spočíva v schopnosti znížiť krvný tlak. Podľa väčšieho výskumu, užívanie 1 až 8 gramov spiruliny denne môže pomôcť znížiť systolický aj diastolický krvný tlak, čo je najmä prínosné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
Vedci si myslia, že tento účinok spôsobuje produkcia oxidu dusnatého, čo vedie k uvoľneniu a rozšíreniu ciev.
Úľava pre alergikov
Spirulina môže byť účinná pri zmierňovaní symptómov alergickej nádchy, ako je kýchanie, svrbenie a upchatý nos. Jedna štúdia naznačuje, že môže byť dokonca účinnejšia ako niektoré antihistaminiká, ktoré sa bežne používajú na liečbu alergií.
Okrem alergikov by z nej mali benefitovať aj anemici. Niektoré výskumy totiž poukazujú na to, že spirulina môže zlepšiť stav anémie u tehotných žien a detí s nedostatkom železa.
Ak nespadáš ani do jednej kategórie, no si zapálený športovec, táto superpotravina by mala mať v tvojom jedálničku miesto. Môže mať totiž priaznivý vplyv na svalovú silu a vytrvalosť tým, že znižuje oxidačné poškodenie, ktoré vzniká počas cvičenia.
Zdroje: HEALTHLINE, Pubmed, National Library of Medicine, Pubmed, Pubmed, WebMD