Monsters cafe a bar: Podnik v Bratislave, kde sa cítia dobre veľkí aj malí

  • „Už to nie je práca – je to životný štýl,“ zhodujú sa Claudia Sopková a Erik Habáň, ktorých pracovný aj osobný život je úzko spätý s podnikom Monsters cafe & bar v srdci Petržalky. Každodenný život kaviarne je pestrý, má výnimočnú atmosféru a je plná milých príšeriek.
collageyaf
Ondrej Bobek
  • „Už to nie je práca – je to životný štýl,“ zhodujú sa Claudia Sopková a Erik Habáň, ktorých pracovný aj osobný život je úzko spätý s podnikom Monsters cafe & bar v srdci Petržalky. Každodenný život kaviarne je pestrý, má výnimočnú atmosféru a je plná milých príšeriek.

Claudia vyštudovala politológiu, ale jej život nabral úplne iný smer. Práca v oblasti komunikácie a vzťahov s verejnosťou ju priviedla medzi ľudí v Monsters cafe & bar. „Kaviareň by som prirovnala k autu a nás k jeho kolesám. S majiteľom kaviarne Petrom, mojím kolegom Erikom, ktorý vedie prevádzku a kolegyňou Mirkou, ktorá nám “stráži” sociálne siete, sa výborne dopĺňame. Vzájomne si dôverujeme a maximálne vychádzame v ústrety. Toto je hlavnou podmienkou toho, aby sa práca stala koníčkom a ak by sme v živote nepotrebovali peniaze, robili by sme ju aj bez toho, aby sme ich dostali,“ tvrdí so smiechom.

Foto: Ondrej Bobek

„Viac podobných článkov nájdeš na Kávičkári.sk.“

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Erik pracuje v kaviarni od samotného začiatku. V Monsters cafe začínal ako barman. Neskôr si delil prácu s prevádzkarom, no bar neopustil. „V istej chvíli toho už bolo príliš.“ Preto sa spoločne s majiteľom kaviarne dohodli na zmene a odvtedy je ambiciózny, mladý muž už len prevádzkarom. Dnes má na starosti zamestnancov, chod kaviarne, výber produktov a všetko, čo s tým súvisí. „Na rajóne som sám pracoval, viem sa preto vžiť do roly personálu a pomôcť za barom, ak treba.“ Erik je svojou pracovitosťou a odhodlaním príkladom. Vie, kedy treba motivovať a kedy naopak – povoliť. Ak si myslíte, že Erik má hotelovú školu, ste na omyle. Vyštudoval totiž elektrotechnickú školu. Od 16 rokov však pracoval v oblasti gastronómie. Svoju prácu robí naozaj s láskou a oddanosťou.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Recept na dokonalý personál

„V prvom rade nám človek musí byť sympatický. Snažíme sa hľadať ľudí, ktorí majú záujem zostať s nami dlhšie obdobie. Chceme, aby náš personál poznal zákazníkov ako “štamgastov“, ich obľúbené nápoje alebo iné požiadavky. Rovnako dôležitá je však aj spokojnosť našich zamestnancov. Aby z nich išla pozitívna energia a práca ich bavila. Pretože to všetko sa potom odzrkadľuje v živote našej prevádzky.“ Monsters cafe je kaviarňou otvorenou nielen k dospelým, ale najmä k deťom. Personál to s nimi naozaj vie. Nie sú síce celodennými babysitermi, ale okrem toho, že vám pripravia kávičku a naservírujú koláč, deťom venujú úsmev, podajú hračku alebo zodvihnú cumlík. Personálu idú príkladom Claudia s Erikom, i sám majiteľ prevádzky. Ochotne pomôžu, snažia sa ich chápať a byť k nim empatickí.Najdôležitejšia vec v podniku sú dvere – už od vstupu zákazníka sa snažíme byť pozitívni, dobre naladení a každého vítať s úsmevom,“ hovorí Erik. „Náš personál na sebe neustále pracuje a zlepšuje sa. Motivačné sú pre nás aj postrehy zákazníkov. Vždy sa snažíme z prípadných pripomienok poučiť a z kritiky si zobrať čo najviac. Nikdy sa na ňu neurážame,“ dodáva Claudia.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Kaviarenský život im učaroval

„Podobné priťahuje podobné,“ začína svoje rozprávanie Claudia. „Naša kaviareň je asi naozaj iná ako ostatné, pretože to často počúvame od našich zákazníkov. Ak sa však máme porovnávať, tak jedine sami so sebou – ako sme na tom boli pred časom a ako sme na tom dnes. Na ostatných – ľudí či iné prevádzky – sa dívame predovšetkým ako na zdroj inšpirácie. Je pravda, že v našej kaviarni je život naozaj pestrý. Je tu však vždy pohodová, príjemná atmosféra, ktorú návštevníci tak vyzdvihujú a ktorú tu skutočne cítiť. Vytvárame ju všetci spoločne – personál ako aj zákazníci. Sme presvedčení, že prostredie, v ktorom sa človek nachádza ho podnecuje – môže ho ťahať dole, ale aj naopak – zveľaďovať. Teda to, kto nám sem bude chodiť, závisí aj od toho, akí sme my sami a čo vyžarujeme. Radi tu organizujeme rôzne eventy, akcie či podnetné workshopy. Dovoľuje nám to náš členitý priestor, ktorý sa preto snažíme naplno využiť. Kaviareň je na takúto pestrosť ako stvorená, čo robí našu prácu krásnou a flexibilnou zároveň. Niektoré podujatie vymyslíme sami, iné nám sem “privanie”. S ľuďmi sme v dennom kontakte, čo znamená, že sa s nimi veľa rozprávame, riešime a počúvame ich návrhy aj nápady. Úžasné je pozorovať ako spolu rastieme a dopĺňame sa. Nemôžeme totiž urobiť žiadnu láskavosť pre druhých, aby sme ju zároveň neurobili aj sami pre seba. Touto spätosťou a prepojením tu žijeme všetci”.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Inšpirujú nás zákazníci

V kaviarni to naozaj žije, je to priestor tak pre mamičky s deťmi, ako aj pre pracovné stretnutia či mladých freelancerov. Toto miesto ich spája a je tu pre všetkých. Obzvlášť je to cítiť v lete, keď sa otvorí obrovská terasa s výhľadom na zeleň. „Pre nás je dôležité, aby sa u nás všetci zákazníci cítili dobre,“ zhoduje sa Claudia s Erikom, „a prostredie, v ktorom sa kaviareň nachádza, tomu iba pomáha.” „Sme radi, ak nám zákazníci povedia, čo sa im u nás páči, čo by zlepšili alebo aj čo im prekáža.“ Aj vďaka tomu vytvárajú bohatý program a sú nielen pre Petržalku, ale aj pre celú Bratislavu a okolie, zaručeným miestom pre zábavu. Príbehy, problémy a radosti zákazníkov sú pri ich tvorbe inšpiráciou.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Sociálne siete nás posúvajú vpred

„Online doba, Facebook, Instagram… „Sociálne siete rozširujú atmosféru našej kaviarne ďaleko za jej múry a plochu terasy. Na tvorbe obsahu sa podieľame spoločne. Facebook je miesto, kde máme našich zákazníkov pekne pokope. Tu zbierame názory a postrehy, ale napríklad aj reakcie na novinky v menu – nový druh kávy, novú príchuť koláča či nápoja. Samozrejme, stane sa, že príde aj iná ako pozitívna odozva. Ale kritika je dôležitá – vďaka nej sa veľa učíme. Preto sa pozorne venujeme každému jednému podnetu,“ hovorí Claudia. „Na druhej strane nás vždy potešia pochvaly a podpora. Sú pre nás motiváciou. Je to asi to najkrajšie, čo môžete v tejto práci dostať: povzbudenie, úsmev a vernosť zákazníka,“ dodáva Erik. “Monsterácky” facebook prináša i zaujímavé súťaže, pozvánky na akcie či workshopy. Nejeden status či fotografia vám zlepšia deň či rozosmejú.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Okamihy, na ktoré sa nezabúda

 Multifunkčný priestor nám dovoľuje organizovať množstvo akcií. Od rannej jogy, pravidelných hodín konverzácie v anglickom jazyku, stand-up vystúpení, koncertov až po detské oslavy, divadielka, tlačové konferencie, obchodné stretnutia či firemné večierky.“ Erik s úsmevom dodáva: „Snažíme sa splniť všetky požiadavky zákazníkov, premieňame ich sny na skutočnosť. V našej kaviarni sme mali aj svadbu, vieme na mieru prispôsobiť menu i nápoje. Všetko to robíme s radosťou a s úsmevom.“ So slnečnými lúčami a príchodom teplejších dní sa časť kaviarenskeho života presúva na terasu. Aj tu sa dejú okamihy, na ktoré sa nezabúda. Kaviareň ponúka nielen lahodné chute kávy, vôňu čerstvých koláčov, ale svojimi aktivitami pomáha rozvíjať ľudí, učí ich novým veciam a ponúka nové zážitky.“

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Naše menu je pre všetkých

 Myslíme predovšetkým na zákazníkov.  Uvedomujeme si, že všetko sa u nás deje pre nich. V menu nájdete aj detské výživy, fresh nápoje, šaláty, domáce pomazánky aj raňajkové menu. Na dezertoch si pochutia dospeláci i deti. Nesmie chýbať lahodná šálka kávy či pohár vína. Monsters je tu pre všetkých, ktorí si majú čo povedať, chcú sa zabaviť, zahrať sa, rokovať, pracovať a práve preto je menu vyskladané takto. Priestor v našej kaviarni okrem overených a obľúbených dodávateľov, dostanú aj noví, ktorých kombinácie chutí, ale najmä záruka spoľahlivosti a zodpovedného prístupu nás presvedčí,“ dopĺňajú sa Claudia a Erik. Dôraz sa kladie najmä na čerstvosť. Mlsať sa tu dá naozaj bez výčitiek, lebo medzi sladkosťami nájdete aj také, ktorými nielen potešíte svoje chuťové bunky, ale prospejú aj vášmu telu. Snahou kaviarne je vyjsť v ústrety aj tým, ktorí majú špecifické požiadavky – preto tu nájdete dezerty bezlepkové, bezlaktózové či aj trendové raw koláče.

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

Foto: Ondrej Bobek

zdroj: kavickari.sk

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Najnovšie videá

Trendové videá