desk cover
mobile cover
Juraj Roháč

Moravské koláče a perfektný flat white, Vladimír si v Bratislave otvoril novú kaviareň s osobitým dizajnom

  • V Starom Meste na Mlynských nivách 6 vyrástol nový espresso bar Soren
  • Už v prvých deň otvorenia si získal verných zákazníkov, ktorých sem láka výberová káva a priamo v kaviarni upečené koláče
  • V Starom Meste na Mlynských nivách 6 vyrástol nový espresso bar Soren
  • Už v prvých deň otvorenia si získal verných zákazníkov, ktorých sem láka výberová káva a priamo v kaviarni upečené koláče

Vladimír Kuchťák je 26-ročný podnikateľ, ktorý pochádza z malej obce Veľké Dvorany, ktorá sa nachádza len pár kilometrov od Topoľčian. Posledných 7 rokov býva v Bratislave, kde sa rozhodol rozbehnúť aj svoj vlastný biznis. Do kontaktu s gastro segmentom sa dostal už na vysokej škole, kedy začal brigádovať pre značku Regal Burger.

„Gastro sa mi zapáčilo a vysokú školu som sa rozhodol predčasne ukončiť a začal som pracovať v tomto podniku na full-time. Neskôr ma začala zaujímať káva a po nejakom čase som začal pracovať v Brew Bare vo Fresh markete,“ hovorí Vladimír pre Startitup. Práve v Brew Bare pôsobil takmer 3 roky.

zdroj: Ajnfach woodworks

Na konci roka 2019 stál pri zrode bistra Otto! na Dunajskej ulici, kde pracoval až do novembra 2020. Vladimír tak načerpal v gastro biznise pomerne bohaté skúseností, no už dlho nosil v hlave myšlienku o založení niečoho vlastného. Vedel, že by si trúfol na založenie svojej kaviarne, jediné, čo ho od realizácie projektu delilo, bolo čakanie na vhodné priestory v našom hlavnom meste.

zdroj: Ajnfach woodworks

Dnes je už jeho vízia realitou a ľudia si môžu posedieť a vychutnať si dobrú kávu s domácimi koláčmi vo Vladimírovej kaviarni nesúcej názov Soren. Ide o moderný espresso bar s výberovou kávou a koláčmi, ktoré sa taktiež pečú priamo tu.

Unikátnosť tohto projektu však okrem čerstvých koláčov tkvie v premyslenom dizajnovom priestore. „Pri prerábaní priestoru sa objavilo mnoho komplikácií, keďže takmer všetky práce som si robil svojpomocne alebo s pomocou rodiny, priateľky a kamarátov,“ približuje.

zdroj: Juraj Roháč

Nešlo však o lacný podnikateľský špás, Vladimír pri rozbehu biznisu investoval do Soren-u 35-tisíc eur. Čo sa týka návratnosti, tá sa podľa jeho slov dá v súčasnej pandemickej ére len veľmi ťažko predikovať, no investícia by sa mohla mladému podnikateľovi vrátiť v rozmedzí približne troch až štyroch rokov.

zdroj: Juraj Roháč

Aj keď Soren funguje pomerne krátky čas, prípravy podniku siahajú ešte do decembra 2020, kedy si Vladimír prebral nový priestor. Následne udreli prísne protipandemické opatrenia.

zdroj: Juraj Roháč

„Po dvoch týždňoch sme išli do tvrdého lockdownu, všetky obchody ostali zatvorené na niekoľko mesiacov a tým pádom som takmer všetko vybavenie objednával z internetu a videl ho prvýkrát až keď dorazilo. Takisto veľa vecí meškalo alebo sa nedali vôbec zohnať a teda samotné otvorenie, ktoré som plánoval skôr, sa posunulo o niekoľko mesiacov,“ hovorí zakladateľ Soren. 

zdroj: Ajnfach woodworks

Dnes sa zdá, že situácia je ako tak stabilizovaná a Soren už naplno obsluhuje svojich zákazníkov. „Keďže sme otvorení len necelé dva týždne, každým dňom sa to stupňuje a posledné dni to bolo okolo 100 ľudí.“ 

zdroj: Ajnfach woodworks

Ak, si tu ešte nebol, Vladimír každému odporúča, aby vyskúšali miestne kombo, ktoré pozostáva z moravského koláča a flat white. Ceny kávy aj zákuskov sa tu pohybujú od 2 do 3 eur. Absolútnymi bestsellermi sú tu momentálne dvaja kandidáti a to spomínaný moravský koláč a basque cheesecake.

zdroj: Juraj Roháč

Podľa Vladimíra je po dvoch týždňoch fungovania ešte stále pomerne náročné posúdiť, aké potrebuje podnik dosiahnuť denné tržby, aby bolo pre Vladimíra podnikanie vôbec rentabilné. „Približné čísla budeme vedieť po prvom mesiaci,“ konštatuje. 

zdroj: Juraj Roháč

Soren zatiaľ neplánuje ani expanziu do iných slovenských miest, jeho zakladateľ má jasný plán a to stabilizovať prevádzku, nastaviť procesy, vymýšľať nové veci a prichystať sa na tretiu vlnu koronavírusu. 

zdroj: Ajnfach woodworks

A čo by Vladimír poradili ľuďom, ktorí by chceli podnikať v gastre? „Určite by sa mali najskôr zamestnať v gastre alebo absolvovať stáž v podniku aspoň na pol roka. A až po tomto si dobre premyslieť, či chcú ísť do tohto biznisu. Určite je treba dobrú excelovskú tabuľku a veľkú finančnú rezervu. Ale určite nechcem nikoho odradiť, gastro je krásne, netreba sa báť,“ dodáva. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: SOREN

Najnovšie videá

Aktuálne čítajú

Trendové videá