Môže sa vegánsky burger nazývať burgerom a sójové mlieko mliekom? EÚ jasne rozhodla

  • Čo je hamburger, a čo nie je hamburger? Dilemu aktuálne riešil Európsky parlament
  • Parlament rokoval o návrhu, aby výrobky bez mäsa alebo mliečne výrobky nepoužívali pri označovaní príslušné výrazy
  • Poslanci Európskeho parlamentu rozhodli, že nebudú meniť označovanie výrobkov, ktoré nahrádzajú mäsové výrobky
  • Produkty, ktoré nahrádzajú mliečne výrobky už také šťastie nemali
hamburger
Beyond Meat, Unsplash/Oleg Ivanov
  • Čo je hamburger, a čo nie je hamburger? Dilemu aktuálne riešil Európsky parlament
  • Parlament rokoval o návrhu, aby výrobky bez mäsa alebo mliečne výrobky nepoužívali pri označovaní príslušné výrazy
  • Poslanci Európskeho parlamentu rozhodli, že nebudú meniť označovanie výrobkov, ktoré nahrádzajú mäsové výrobky
  • Produkty, ktoré nahrádzajú mliečne výrobky už také šťastie nemali

Čo je hamburger, a čo nie je hamburger? Dilemu aktuálne riešil Európsky parlament, ktorý rokoval o pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu, aby výrobky bez mäsa alebo mliečne výrobky nepoužívali pri označovaní príslušné výrazy.

Podľa návrhu mali skončiť názvy rastlinných alternatív mäsa, ktoré by sa tak nesmeli označovať ako výrazmi ako „steak“, „klobása“ alebo „burger“. Ďalší návrh chcel zakázať názvy ako „jogurtový štýl“ alebo „smotanová napodobenina“ pre náhrady iných ako mliečnych výrobkov.

Poslanci Európskeho parlamentu rozhodli, že nebudú meniť označovanie výrobkov, ktoré nahrádzajú mäsové výrobky. Vegánske alebo vegetariánske hamburgery tak naďalej ostávajú hamburgermi. Produkty, ktoré nahrádzajú mliečne výrobky už také šťastie nemali. V budúcnosti tak asi už nebude možné uvádzať vegánske jogurty ako jogurty. Podobný osud už v minulosti postihol aj sójové produkty, ktoré sa nemôžu označovať ako sójové mlieko alebo sójové maslo.

https://twitter.com/ProVeg_Int/status/1319602510085107713

Návrh zožal kritiku

Návrh si hneď vyslúžil kritiku od ochrancov životného prostredia, lekárov aj ochrancov zvierat, ktorí tvrdili, že návrh je nezmysel a krok dozadu. Kritizovali ho napríklad Greenpeace alebo Humane Society International.

Mnohí tvrdili, že schválenie novely by bolo v rozpore s cieľom, ktorý stanovil Európsky parlament tento mesiac, a to znížiť do roku 2030 emisie uhlíka o 60 percent.

https://twitter.com/MetzTilly/status/1319595113778155521

V posledných rokoch rastie popularita vegánskeho a vegetariánskeho stravovania a rastlinné výrobky sa stávajú čoraz bežnejším javom v obchodoch a v jedlách z reštaurácií.

„Existuje podozrenie, že k tomu došlo v mäsopriemysle z paniky nad skutočnosťou, že mladí ľudia sa vzdialia od konzumácie mäsa,“ uviedla europoslankyňa za Zelených Molly Scott Cato pre the Guardian. „Je to jasný dôkaz toho, že sa obávajú podhodnotenia ich trhu – a to je celkom dobré znamenie. Zdá sa, že dopyt spotrebiteľa po mäse určite nebol veľký. Nebolo to tak, akoby si ľudia kupovali vegetariánske hamburgery a pýtali sa: „Kde je moje mäso?“ Ľudia čoraz viac prechádzajú k rastlinnej strave a mladí ľudia úžasnou rýchlosťou.“

https://www.startitup.sk/k-veganstvu-ju-doviedla-nahoda-dnes-nim-zije-ak-si-ako-vegan-hladny-robis-chybu-rozhovor/

Zákazníci sú s terajším označovaním spokojní 

Výrobcovia ako Beyond Meat, Unilever a Ikea spolu s Európskou lekárskou asociáciou sa postavili proti zmenám a uviedli, že výrazy ako „veggie burger“ alebo „mliečna alternatíva“ pomáhajú spotrebiteľom porozumieť vkusu a štruktúre produktu. V otvorenom liste označili navrhované zmeny za „neproporcionálne a v rozpore so súčasnou klímou“.

Podľa prieskumu, na ktorý upozornil New York Times sú zákazníci zo súčasným označeným spokojní. V prieskume Európskej spotrebiteľskej organizácie z roku 2020 asi 42 percent respondentov uviedlo, že verí, že by mali byť povolené „mäsité“ názvy rastlinných produktov, pokiaľ by boli výrobky zreteľne označené ako vegetariánske alebo vegánske. Iba 25 percent verilo, že takéto názvy by mali byť zakázané.

https://twitter.com/HSIEurope/status/1319596805013864449

Obhajcovia návrhu tvrdili, že opatrenie je potrebné, aby sa zabránilo uvedeniu ľudí do omylu, keď si myslia, že výrobky obsahujú mäso.

New York Times pripomenul, že podobné regulácie môžu ešte viac znechutiť a presvedčiť odporcov Európskej únie, v ktorej vidia nezmyselné regulácie.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: the Guardian, New York Times, the Animal Reader

Najnovšie videá

Trendové videá