Mrazené jedlá pod mikroskopom: Môžu byť pre tvoje telo skrytý zdroj živín, no aj zdravotné riziko
- Mrazené potraviny sa stali pomocníkom v rýchlom každodennom živote
- Je dôležité, aby sme sa pri výbere mrazených jedál vyhli tým vysoko spracovaným
- Mrazené potraviny sa stali pomocníkom v rýchlom každodennom živote
- Je dôležité, aby sme sa pri výbere mrazených jedál vyhli tým vysoko spracovaným
Mrazené potraviny sa stali pomocníkom v rýchlom každodennom živote. Často však majú povesť nezdravých potravinových náhrad. Viacero výskumov však tvrdí, že niektoré hlboko mrazené potraviny sú výživnejšie ako ich čerstvé alternatívy.
Je však dôležité, aby sme sa pri výbere mrazených jedál vyhýbali vysoko spracovaným potravinám, ktoré často obsahujú množstvo pridaných cukrov a tukov. Vysoko spracované potraviny môžu viesť k zdravotným problémom.
Šokové mrazenie
Portál gastroservis.sk informuje, že šokové mrazenie alebo hĺbkové je také, ktoré prostredníctvom zmrazovača, rýchlo schladí potraviny tak, aby prekonali čas, kedy sa začnú množiť mikroorganizmy. Rýchle schladenie jadra potravín výrazne potláča ich rast. Zachová sa tým sviežosť a chuť potravín.
Napríklad jedlo, ktoré má 90 stupňov Celzia sa v priebehu 90 minút schladí na 3 stupne Celzia. Počas 240 minút jedlo dosiahne teplotu -18 stupňov Celzia.
Výhody a nevýhody mrazených potravín
Ako uvádza štúdia, ktorá je publikovaná na portáli ACS, mrazené potraviny sú čím ďalej tým viac základom modernej stravy. Kupujúcim zmrazovanie umožňuje prístup k potravinám, ktoré sú napríklad dostupné len v určitú sezónu.
Prvýkrát sa mrazené jedlá začali využívať až po druhej svetovej vojne, keď sa uskutočnil výskum, ktorý podrobne určil, aký je správny čas a teplota, pri ktorej sa majú zmrazovať potraviny.
Portál The Telegraph píše, že mrazená pizza, pečivo a vyprážané jedlá sú pre naše zdravie najhoršie. Pizza obsahuje množstvo nasýtených tukov, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia.
Napríklad mrazená pizza, ktorú nájdeme aj v našich obchodných reťazcoch, obsahuje ingrediencie ako maltodextrín a dextróza.
Maltodextrín je látka, ktorá spadá do kategórie sacharidov. Používa sa v potravinárstve ako zahusťovadlo alebo konzervačná látka do spracovaných jedál. Ide o biely prášok, ktorý je vyrobený zo škrobu, väčšinou z kukuričného, ryžového alebo zemiakového. Nadmerná konzumácia tejto látky spôsobuje vyšší krvný tlak, informuje portál wefood.eu.
Dextróza je monosacharid, čiže látka, ktorá obsahuje len jednu sacharidovú jednotku. Tento sacharid je známy aj pod názvom glukóza alebo hroznový cukor. Ide o zdroj energie. Často sa objavuje v energetických nápojoch. Účinky dextrózy po konzumácii alebo vypití pôsobia v krvi okamžite, píše portál notino.sk.
Nie všetky mrazené pokrmy sú však pre naše zdravie škodlivé. Ako uvádza The Telegraph, mrazená zelenina si po zmrazení zachová svoju maximálnu nutričnú hodnotu. Je oveľa výživnejšia ako tá, ktorá sa rozkladá v chladničke.
Bianca Tamburello, registrovaná dietetická odborníčka na výživu, hovorí: „Mrazené potraviny, ako mrazená zelenina a mrazené ryby sú rovnako výživné ako čerstvé. V skutočnosti sú tieto potraviny zmrazené včas, aby sa zachovali vitamíny a minerály,“ informuje portál Forbes.com.
Vyberaj si z takých mrazených jedál, ktoré obsahujú rovnováhu v potravinových zložkách, vrátane zeleniny a bielkovín.
Zdroje: gastroservis.sk, ACS, The Telegraph , wefood.eu, notino.sk, Forbes.com