Mýtus o obľúbenom jedle vyvrátený. Ak chudneš, z jedálnička cestoviny nevyhadzuj

  • Do makroživín sa radia tuky, sacharidy, bielkoviny
  • Tejto potraviny sa nemusíš vzdať ani pri chudnutí
Ilustračná foto
Ilustračná foto Unsplash/Yeh Xintong Unsplash/Towfiqu Barbhuiy
  • Do makroživín sa radia tuky, sacharidy, bielkoviny
  • Tejto potraviny sa nemusíš vzdať ani pri chudnutí

Ak si si aj ty v novom roku povedal, že začínaš s diétou, zlepšíš svoju stravu a budeš chodiť cvičiť a podobne, zrejme patríš medzi tých, ktorí sa každoročne, na nový rok, začnú presviedčať, že zo seba idú urobiť nového človeka. S najväčšou pravdepodobnosťou začneš s chudnutím – „odtrhanie si od úst“.

Jednou z najznámejších techník je čierna listina potravín, kde si napíšeš, ktorých sa zbavíš či už z dôvodu ich absolútnej „nezdravosti“, alebo sa zbavíš fastfood jedál. No na tomto zozname „zlých“ potravín sa ocitnú aj také, ktoré obsahujú „priveľa“ sacharidov, o ktorých si myslíš, že sú pre teba nepotrebné. Medzi tieto potraviny väčšina ľudí zaradí aj celosvetovo známe cestoviny.

Portál Science Alert uviedol, že na to, aby sme zlepšili svoje stravovanie, nie je nutné vyhadzovať z jedálnička práve cestoviny. Popisovať jedlo len na základe jeho jednej kľúčovej zložky sa nazýva redukcionistický prístup k výžive.

Cestovina nie je len kopa sacharidov

Jedna šálka uvarených cestovín, čo predstavuje približne 145 gramov, obsahuje 38 gramov sacharidov, 7,7 gramov bielkovín a 0,6 gramov tukov, popri tom všetkom sa v cestovinách nachádza aj nasatá voda a množstvo vitamínov a minerálov.

Určite si už aspoň raz v živote počul o počítaní si kalórií a odporúčaniach, koľko kalórií by si mal počas dňa prijať. Okrem iného existujú aj odporúčania na to, koľko makroživím a akých druhov potravín je pre telo dobré počas dňa prijať a zároveň konzumovať také, ktoré dodávajú energiu.

Do makroživín sa radia tuky, sacharidy, bielkoviny, ktoré sa následne v tele rozkladajú na výrobu energie pre telo. Každý človek potrebuje pre správne fungovanie svojho organizmu prijať určitý počet všetkých makroživín, nie veľa a nie príliš málo. Oba prípady môžu mať na starosti zdravotné ťažkosti rôzneho druhu.

45 až 65 percent energie by mal človek získať práve zo sacharidov, 10 až 30 percent z bielkovín a 20 až 35 percent z tukov.

Toto všetko znamená, že za deň môžeš zjesť 1,2 až 6,5-krát viac sacharidov ako bielkovín. Jeden gram bielkovín sa rovná jednému gramu sacharidov, teda telu dávajú rovnaké množstvo energie.

Ak si zoberieš cestoviny, ktoré majú 38 gramov sacharidov a 7,7 gramov bielkovín, pomer je približne 5:1, čo je v rámci absolútne prijateľného rozsahu makroživín, ktoré môžeš prijať.

Takže nie, cestoviny nie sú len sacharidy, majú dostatok bielkovín na vyváženie so sacharidmi.

Cestovinové chudnutie 

Z výsledkov vedeckého výskumu, ktorý uverejnil Open Access, je zrejmé, že ľuďom sa darí viac chudnúť práve vtedy, keď ich jedálniček pravidelne obsahuje cestoviny. V štúdiách sa taktiež zistilo, že cestoviny sú pre hladinu glukózy v krvi omnoho lepšie ako chlieb či zemiaky.

Ak je tvojím snom schudnúť a zároveň miluješ cestoviny, nemusíš sa ich vzdávať. Stačí, ak zmenšíš porciu alebo z klasických cestovín prejdeš na „zdravšiu“ verziu celozrnných cestovín, ktoré okrem iného obsahujú aj viac vlákniny.

Zo štúdie taktiež vyplýva, že pokiaľ ti zostanú cestoviny z obeda a budeš si ich chcieť dať na večeru, pre tvoje telo je to ešte zdravšie. Časť uhľohydrátov sa premení na rezistentný škrob, ktorý prispieva pre lepšiu hladinu cukru v krvi, zo „zvyškov“ cestovín sa teda stane menej kalorické jedlo, akým boli hneď po uvarení.

Zdroje: Science Alert, BMJ Open Access, Eatforhealth

Najnovšie videá

Trendové videá