Na bratislavskej gastro scéne sú len krátko, no stali sa hitom. Spoznáš podniky hlavného mesta?

  • Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
  • Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
gastro v Bratislave, na fotke jedlo aj priestor
Unsplash/Heftiba, Startitup
  • Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
  • Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad

Slovenské gastro sa spamätáva z pandemickej krízy. Tie najsinejšie a najvytrvalejšie prevádzky prežili a v týchto dňoch sa tešia z fungovania.

Na bratislavskej gastro scéne a v jej okolí vzniklo v poslednom období celé spektrum rôznych prevádzok, kde je radosť si vychutnávať dobré jedlo či drinky.

Otestuj sa v našom kvíze, či patríš medzi tých, ktorí majú v rámci miestnej gastronomickej sféry perfektný prehľad.

Varí sa tu výlučne kóšer a všetko má pod palcom samotný rabín. Vieš o akom bistre je reč?

Na snímke hummus z Yalla Hummus. Wolt
Správne! Nesprávne!

Boaz Raz je izraelský podnikateľ, ktorý po pôsobení v IT sektore zakotvil v oblasti gastronómie. Je zakladateľom a majiteľom značky Yalla Hummus, ktorej prevádzku nájdeš na Kozej ulici 18 v Starom Meste. Väčšinu surovín do reštaurácie Boaz kupuje na Slovensku. Mäso, ktoré tu spracúva, má však z Rakúska, keďže v jedlách využíva výlučne kóšer mäso.

Je to cestovinová manufaktúra a je tu aj vlastná „in house“ cukráreň. Koncept otvorili v historickej budove bývalej cvernovej továrne. Vieš názov tejto prevádzky?

Na snímke jedlo z bistra Mint. Medusa Group
Správne! Nesprávne!

Mint je prepojením talianskej a mediteránnej kuchyne s ohľadom na lokálne chute a tradície. Za celým projektom stojí najväčšia gastro spoločnosť na Slovensku – skupina Medusa. Mint sa po Ružinove na Herlianskej rozrástol o ďalšiu prevádzka v novovzniknutej časti Nív – v unikátne zrekonštruovanej priemyselno-historickej budove Pradiareň 1900.

Tri Slovenky zásobujú Bratislavu koláčmi a teraz expandujú, nová prevádzka ich mala stáť 60-tisíc eur. Vieš o aký projekt ide?

Na snímke koláče z dielne Fertucha. Martin Sirotny/ lowkey.sk
Správne! Nesprávne!

Fertucha bola malou rodinnou pekárňou, ktorú založili tri ženy na materskej dovolenke, sestry Barbora a Petra Bilčíkové s kamarátkou Luciou Čiernou. Ich biznis sa za pár rokov rozrástol a ich pekáreň aj značka Fertucha sa stali vyhľadávanými. Aj preto oznámili rozširovanie o novú prevádzku, ktorá poteší mnohých milovníkov zákuskov.

Marcel investoval do jeho podniku 100-tisíc eur. Prevádzky s miešanými drinkami má v Bratislave aj Trnave. Vieš ich názov?

Na snímke je miešaný na´poj. archív Marcel
Správne! Nesprávne!

Marcel je slovenský podnikateľ stojaci za značkou Hedon Barov. Podniky, ktoré ti naservírujú skutočný zážitok v pohári, nájdeš v Trnave aj Bratislave. Pred vyše rokom Hedon otvoril aj druhú prevádzku, a to v modernom downtowne Bratislavy, v Sky Park-u. Do tejto prevádzky spoluinvestoval Radislav Rumpel, pričom celkový koncept je obohatený o kuchyňu v štýle moderného bistra. Na skvelý koktejl môžeš zájsť aj sem.

Pre mnohých najlepšia zmrzlináreň v Bratislave nedávno otvorila novú prevádzku. Vieš jej názov?

Na snímke interiér zmrzlinárne Arthur gelato. Startitup
Správne! Nesprávne!

Zmrzlináreň Arthur gelato, ktorá sídli v centre Bratislavy, zrejme nemusíme nikomu obzvlášť predstavovať. V priebehu pár rokov sa stala love brandom a pred jej predajňami stoja zástupy miestnych i turistov.

Michal a Karol majú miliónové tržby, založili EDO-KIN a teraz sa pustili do nového projektu v nákupnom centre. Vieš, ako sa volá?

Na snímke jedlo z Aziakju. archív Michal Š.
Správne! Nesprávne!

Michal Šramko a Karol Gálik už pred desiatimi rokmi priniesli na slovenský trh značku EDO-KIN, ktorú si Bratislavčania obľúbili kvôli vyladeným ázijským jedlám. Teraz dali spolu s tímom hlavy dokopy a vytvorili celkom nový projekt – Aziakju. Ide o ázijský street food na spôsob BBQ, z ktorého vyplýva aj fonetický názov Aziakju. Jeho základom sú predovšetkým chutné grilované jedlá.

Jedlo si tu namiešaš podľa seba. V Bratislave otvorili novinku, ktorá v Maďarsku zožala masívny úspech. Vieš jej názov?

Padthai wokbar/ Startitup Startitup
Správne! Nesprávne!

Populárna značka Padthai wokbar už otvorila aj na Slovensku. Novú prevádzku nájdeš v Bratislave, priamo v obchodnom centre Nivy. Zakladatelia prevádzky chceli na trh priniesť miesto, ktoré by spájalo orientálne chute s urbánnym prostredím a prírodu s centrom mesta. V tejto fast casual reštaurácii si môžeš sám poskladať jedlo z čerstvých surovín, ktoré pred tvojimi očami pripravia ázijskí kuchári v horúcom woku.

Šimon priniesol do Bratislavy bistro, ktoré v sebe spája rýchlosť fastfoodu a kvalitu surovín ako z top reštaurácií. Vieš, za akou značkou stojí?

Na snímke jedlo z Kaliforňan archív Šimon
Správne! Nesprávne!

Šimon Smrtič je mladý gastro podnikateľ, ktorý do Bratislavy priniesol dnes už obľúbený street food Kaliforňan, inšpirovaný pestrosťou Kalifornie. Teraz otvoril novú prevádzku v Starom Meste na adrese Tobrucká 12, od 11:00 do 15:00. Reštaurácia vzniká aj napriek dlhodobým turbulenciám na gastro scéne. Šimon objasňuje, že vďaka pandémii si uvedomil, že nemá cenu investovať do veľkých priestorov so sedením.

V centre otvorili kaviareň, ktorá poblázni Bratislavčanov, je priamo v historickom paláci.

Na snímke kaviareň Emil. Instagram
Správne! Nesprávne!

Bratislava dostala celkom novú kaviareň, ktorá má neobyčajný nádych a ponúka to, čo ocenia všetci fanúšikovia nielen dobrej kávy, ale aj poctivých voňavých koláčov a dobrého vína. Nájdeš ju na Františkánskom námestí číslo jedenásť. Tento podnik je skrytý na nádvorí Galérie mesta Bratislavy. Podnik sa volá Emil a môžeš sa s ním prísť zvítať medzi 10 a 22 hod. Emil je jednoducho nové bratislavské miesto s veľkou dušou.

Boris má úspešný biznis pri Pentagone. Jediný v Bratislave ponúka autentickú gastro špecialitu. Vieš názov jeho projektu?

Na snímke sú empanády z podniku EmpaNada. Boris Biba
Správne! Nesprávne!

Boris Biba sa venoval IT a kryptomenám, no dnes svoju energiu vkladá do gastro projektu BAD BOYZ Kitchen. Teraz sa pustil do novinky s názvom EmpaNada. Tento projekt je podľa neho jedinečný najmä v jeho autenticite. To, čo ponúka jeho projekt EmpaNada, sú remeselné, ručne vyrábané empanady, ktoré pripravujú rodení Argentínčania.

KVÍZ: Na bratislavskej gastro scéne sú len krátko, no stali sa hitom. Spoznáš podniky hlavného mesta?
Máš sa v čom zlepšovať.

Na snímke Burger mäsb

Tvoj gastro prehľad môže byť oveľa lepší. Prečítaj si pár článkov na našom webe, a to v sekcii Food biznis.
Tvoj prehľad na gastro scéne nie je absolútny prepadák.

Na snímke Burger mäsb

Niektoré z podnikov si síce spoznal, no gastro guru z teba zatiaľ nebude.
Máš naozaj obstojný prehľad.

Na snímke Burger mäsb

Len tak ďalej. V miestnom gastro biznise máš pomerne slušný rozhľad.
Si skutočne pravý znalec.

Na snímke je burger.

Toto sa tak často nevidí. Tvoj prehľad v lokálnej gastronómii je obdivuhodný.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá