Na obed s Čiližrútom: Ikona Miletičky a jej absolútne fenomenálny bôčik a intenzívne prevoňaný vývar
- Legenda bratislavských Vietnamov
- Celá Bratislava sem chodila na Bun bo Nam Bo a tešila sa z jedla, ktoré vlastne skoro vôbec nie je vietnamské
- Legenda bratislavských Vietnamov
- Celá Bratislava sem chodila na Bun bo Nam Bo a tešila sa z jedla, ktoré vlastne skoro vôbec nie je vietnamské
Ako prvé miesto na obedy začnem netradične. Nejde totiž o klasickú kantínu, obedáreň, či reštauráciu, ktorá cez obed podáva klasické obedové menu. Napriek tomu ide o legendu bratislavských obedov. Ikona Miletičky – Phong Nam. Už dlhé roky sem chodia ľudia z kancelárií, manažéri, mamičky, no aj študenti na parádny obed. Skrátka všetci.
Toto miesto je tak obľúbené ako máloktoré iné. Je plné každý jeden obed, a to odkedy si pamätám.
Ide o sympatickú búdku na konci trhoviska, kde si sadneš buď na priestrannú terasu za pekné a mohutné drevené stoly, alebo vojdeš do vnútra. Interiér nie je z tých najpríťažlivejších, ale je čistý, funkčný a tak nejak vyzerá presne tak, ako by si si predstavoval tradičné bistro niekde vo vietnamskom meste. Takže za mňa veľmi dobré.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Plynie už jedenásty rok, čo toto bistro vedie vietnamská rodina, ktorá inak žije na Slovensku už 25 rokov. Na začiatku išlo v zásade o „phočkáreň“, kde varila vtedy iba manželka legendárnej „tváre“ tohto bistra, pána Thanha. Šéfkuchárkou je až dodnes a je zodpovedná za všetky tie dobroty, ktoré nás robia šťastnými. Aj keď treba povedať, že dnes už sa tvárou stáva skôr ich starší syn Phong. Inak názov Phong Nam sú vlastne mená dvoch bratov – synov zakladateľov bistra.
Boli časy, keď sa sem celá Bratislava schádzala na vietnamskú „klasiku“ Bun bo Nam Bo, ktoré ani veľmi nie je vietnamským jedlom, ale vtedy to bolo vlastne jedno. Podstatou bolo veľké jedlo napchaté chuťami, vôňami, exotikou a kopou čerstvých byliniek a zeleniny. To bolo na tej kuchyni atraktívne vtedy a ostalo až doteraz. Aj keď je tá ponuka už oveľa pestrejšia a rozhodne sa nehanbí nechať si poradiť. A už to ani nie je o jedlách vpravo a vľavo pre znalých a neznalých.
Ja, keď niekde vidím bôčik, tak sa mi zahmlieva pred očami a nejak si nedokážem pomôcť, a neviem si objednať nič iné. No a ten tunajší je absolútne fenomenálny, má číslo 81. Na obrovskom kopci výborne uvarenej ryže dostaneš studený nakladaný pak choi, vymakaný kapustový šalát a skvelú marinovanú mrkvu. Na vrchu tróni nespočetné množstvo plátkov mäkučkého bôčika, ktoré namáčaš do sladko-kyslo-pikantnej šťavy.
Keď sa všetky tieto elementy spoja v ústach, tak nastane niečo nečakane krásne. Ťažko opísať, treba zažiť. Cena cca 11 €, z ktorej som sa riadne najedol na obed, čo ostalo som si nechal zabaliť a ostalo mi na poriadne sýtu večeru. Porcie sú tu naozaj trošku prehnané, ale vraj to tak má v pravom vietnamskom bistre byť.
Ako ďalšie jedlo rozhodne a všetkými desiatimi odporúčam Polievku Bún Chá Cá (č. 50). Je to intenzívny a nádherne prevoňaný vývar s ananásom, zeleninou, vietnamským špenátom, vodným zelerom, paradajkami, cesnakom či zázvorom a výhonkami sóje. Sýtosť polievky vytvárajú ryžové rezance a neskutočné kaprie fašírky, ktoré majú okrem fantastickej chuti aj nezameniteľnú, skôr tuhšiu a ľúbivú textúru.
Celé dokopy to pôsobí nesmierne upokojujúco voňavo a pohodlne. Za cenu 11 € dostaneš naozaj obrovskú porciu vynikajúceho jedla. Rozhodne odporúčam si do polievky vyžmýkať aj priloženú limetku a zamiešať trošku čerstvého čili, ktoré tiež dostaneš bokom. Inak, ak nie ste megajedlíci, tak aj táto porcia vystačí pre dvoch úplne v pohode.
Naviac si môžeš dať pohár naozaj silného a voňavého čaju, čerstvé čili, prípadne niektorú z omáčok. Obrovské množstvo zákazníkov potvrdí, že keď sem raz zavítaš a ochutnáš, tak to rozhodne nebude naposledy.
Hodnotenie:
- Chuť a kvalita jedla a surovín 5/5 = 10 bodov
- Servis 4/5 = 8 bodov
- Prostredie 3/5 = 3 body
- Pomer cena/kvalita 5/5 = 5 bodov
- Niečo naviac 3/5 = 3 body
Celkové hodnotenie 29 bodov z možných 35.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Už 16. Foodie event bude pre mňa veľmi špeciálny, nazvali sme ho S kožou na trh.
View this post on Instagram
S dnes už partnerom v projekte FOODIEVENTS Dávidom, fantastickým človekom, priateľom a kuchárom si pre vás vlastnoručne pripravíme viacchodovú degustačnú večeru v nádhernom priestore Café Opera na Jesenského 2 v Bratislave. Suroviny zoberieme v čo najväčšej miere od lokálnych farmárov a chovateľov a pokúsime sa vám predstaviť „prešporskú“ kuchyňu tak, ako ju vnímame my. K tomu Rasťo – majiteľ Café Opera napáruje krásne a živé vína, povedieme debaty a veríme, že zažijeme kopec zábavy. Tešíme sa na vás. Lístkov je obmedzený počet.
Budem sa na vás tešiť.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy