Na obed s Čiližrútom: Priprav sa, pozrieme sa na miesta, ktoré prinášajú nielen to najlepšie denné menu v meste. Takto budeme hodnotiť
- So Startitup sme sa rozhodli pozrieť sa na miesta, kde sa oplatí dať si obedové menu
- Kritériá hodnotenia sú jasne stanovené
- So Startitup sme sa rozhodli pozrieť sa na miesta, kde sa oplatí dať si obedové menu
- Kritériá hodnotenia sú jasne stanovené
Dlhú dobu sa obedové menučká považovali za nejaké nutné zlo a ten, kto sa rozhodol ich ochutnať, bol poväčšine nútený v mene nízkej ceny obetovať akékoľvek očakávania o kvalite, dobrej chuti či nebodaj čohokoľvek navyše – ako dobrá obsluha, úsmev, pohár vína alebo koláčik.
Dnes to už tak nie je a z mojich skúseností viem, že výborný obed si môžeš dať aj v kantíne, táckarni či bistre, no aj v skvelých reštauráciách, ktoré sa rozhodli podávať cez obed tzv. Business menu. Preto sme sa rozhodli, že sa vždy párkrát do mesiaca na takéto miesta pozrieme a ohodnotíme ich.
A na čo sa budeme zameriavať? Hlavne to bude chuť, kvalita surovín, keďže aj cez obed chceme jesť kvalitné jedlo z čerstvých surovín. Akonáhle niekde natrafíme na polotovar typu mrazená knedľa, predsmažené rezne a podobne, pôjde hodnotenie rapídne dole.
Polotovar ako čerstvé kvalitné cestoviny, ktoré reštaurácii pripraví lokálny producent a podobne, budeme naopak hodnotiť vysoko pozitívne, lebo takto má fungovať pomoc v gastre a podpora kvalitných miestnych producentov a pestovateľov. Druhou najdôležitejšou časťou bude servis.
Počas obeda chceme usmiatu a rýchlu obsluhu, ktorá perfektne ovláda svoje remeslo a ponuku. V táckarni to bude usmiata teta, ktorá odporučí segedín, na ktorý je hrdá, v bistre čašník, ktorý povie o pôvode surovín, v reštaurácii zasa čašník, ktorý vytvorí atmosféru. Vždy bude hodnotenie prispôsobené zameraniu podniku.
Zaujímať nás bude aj prostredie, pomer ceny a kvality a či má prevádzka cez obed pripravené niečo navyše, ako napárované víno, dobrú malinovku alebo možnosť priobjednať si domáci koláčik. Pri prostredí budeme, samozrejme, rozlišovať medzi kantínou, kde skôr pôjde o čistotu a pohodlie, a luxusným podnikom, kde si budeme všímať aj rôzne detaily.
A toto všetko bude mať vplyv na pomer ceny a kvality. Ten môže byť zlý aj pri cene 4 €, ale aj výborný pri cene 19 € za menu. Vplývať na to bude chuť, obsluha, prostredie aj to pomyselné niečo navyše.
Hodnotenie bude prebiehať v štyroch kategóriách, kde každá prevádzka bude môcť získať 0 až 5 bodov, kedy 0 je najmenej a 5 je počet za vysoko nadpriemernú kvalitu. Najdôležitejšia bude chuť a servis, a tieto kategórie sa vo finálnom hodnotení budú násobiť dvomi.
Najvyšší možný počet bodov bude teda 35 a ja som už teraz zvedavý, či nájdeme podnik, ktorý sa k tomuto hodnoteniu priblíži. Body budeme udeľovať v týchto kategóriách:
- chuť a kvalita jedla a surovín,
- servis,
- prostredie,
- pomer cena/kvalita,
- niečo navyše.
Foodie event
Okrem písania článkov a blogu na IG organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Už 16. Foodie event bude pre mňa veľmi špeciálny, nazvali sme ho S kožou na trh.
S dnes už partnerom v projekte FOODIEVENTS Dávidom, fantastickým človekom, priateľom a kuchárom si pre vás vlastnoručne pripravíme viacchodovú degustačnú večeru v nádhernom priestore Café opera na Jesenského 2 v Bratislave.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Suroviny zoberieme v čo najväčšej miere od lokálnych farmárov a chovateľov a pokúsime sa vám predstaviť „Prešpurskú“ kuchyňu tak, ako ju vnímame my. K tomu Rasťo – majiteľ Café Opera – napáruje krásne a živé vína, povedieme debaty a veríme, že zažijeme kopec zábavy.
Lístkov je obmedzený počet.
Budem sa na teba tešiť.