Na otváračke stáli ľudia v radoch. Slováci vytvorili jedno z najobľúbenejších gastromiest celého regiónu
- Slovenská gastronómia je v poslednom období pripravená na kreatívne koncepty
- Takýmto spojením je Moment Liptov neďaleko centra Liptovského Mikuláša
- Slovenská gastronómia je v poslednom období pripravená na kreatívne koncepty
- Takýmto spojením je Moment Liptov neďaleko centra Liptovského Mikuláša
Unikátne spojenie naprieč gastronomickým svetom sľubuje výnimočné zážitky a posúva kvalitu služieb na nový level. Kvalitné potraviny postavené prevažne na lokálnych a farmárskych dodávateľoch, k tomu domáce kváskové pečivo a chlieb z vlastnej pekárne, píšu Kávičkári.sk.
No a čo padne lepšie, ako si pred nákupom dať skvelú kávičku a raňajky? To všetko a oveľa viac prináša Moment, pod ktorým je podpísaný charizmatický otec kávy na Liptove – Marek Benikovský.
Spolu so svojím tímom a s obchodným partnerom Andrejom Čatlochom vdýchli nový život prázdnemu priestoru v nákupnom centre a premenili ho na jedno z najobľúbenejších miest celého regiónu.
Jeden plus jeden je viac ako dva
Aby sme sa dostali k Momentu, musíme sa vrátiť trochu viac dozadu. Je to vlastne fúzia dvoch konceptov, ktoré existovali predtým, len na iných miestach.
Liptovskomikulášania si určite spomínajú na potraviny Sýpka a Marekovu druhú prevádzku Dvojka. V Dvojke oproti Aurelici ponúkali okrem kávy a koláča aj nejaké snacky a veľmi jednoduché raňajky postavené na pečive – ciabatty, panini, croissanty s rôznymi náplňami.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Bolo to niečo iné a ohlasy na toto mierne experimentovanie so sortimentom boli veľmi pozitívne. No a Sýpka predstavovala alternatívu k veľkým reťazcom a ku komerčným predajniam a snažila sa priniesť zákazníkom kvalitu, čerstvosť a poctivé potraviny.
Abrakadabra, tieto dva koncepty sa spojili v jeden a vznikol Moment. Priestor, ktorý je viac než kaviareň a zároveň presahuje pojem slova „potraviny“.
Samozrejme, s Momentom to nešlo tak jednoducho
„V tom čase nás a našu značku Aurelica na Liptove pomerne dobre poznali a dostávali sme rôzne ponuky na spolupráce a otváranie nových konceptov.“
Nie všetky ponuky však Marekovi dávali zmysel a práve v tomto období ich dostával niekoľko a všetky odmietal.
Podobne ako v Aurelice, najlepšie je byť pánom svojho konceptu a rôzne ponuky od investorov nepripadali do úvahy. Rozrastanie je náročnejšie aj z hľadiska manažmentu, personálu, všemožnej administratívy a zodpovednosti. V posledných rokoch to bolo naozaj náročné.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Napriek silnejúcej pozícii Michala Mačicu vo firme bolo zvažovanie nových projektov pre Mareka nielen hľadaním tých najlepších podnikateľských rozhodnutí, ale aj testovaním hraníc zdravotného stavu.
Predsa len, s diagnózou roztrúsenej sklerózy treba k veľkým rozhodnutiam pristupovať obzvlášť zodpovedne. Z mladého chalana bol už otec a do nových projektov sa nedalo vstupovať s takým rizikom ako do pražiarne. A tak Marek prvú ponuku na Moment odmietol.
Dvakrát meraj a raz strihaj
Ak by Moment nikdy nevznikol, bola by to veľká škoda. Je dobre, že Marek o tejto možnosti uvažoval dlhšie a nakoniec do toho išiel. Treba podotknúť, že tento výnimočný koncept je spojením dvoch firiem. A ako sa spoja dve firmy? No predsa cez spoločného účtovníka.
Tento príbeh však Marek rozpráva oveľa zábavnejšie. Marekova Aurelica a Andrejova Sýpka mali rovnakého účtovníka, ktorý ich spojil. Aj keď vzájomne vnímali prevádzky toho druhého, až toto chýbajúce spojivko bolo hýbateľom, ktorý vyústil do spoločného biznisu.
Isté obavy z projektu, ktorý je oveľa väčší a náročnejší než Aurelica, boli namieste. Dokázať personálne obsadiť a finančne, obsahovo aj marketingovo zvládnuť taký priestor je výzva.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Celý tím sa s ňou však popasoval na výbornú. „Čím ďalej som o tom uvažoval, aj v kontexte toho, že sme s raňajkami a pečivom koketovali vo svojom priestore, tým viac mi ten nápad dával zmysel.“
Slovo dalo slovo a počas jesene v roku 2019 sa začali rekonštrukčné práce v OC Jasná, na mieste, kde pred nimi sídlila banka. Ešte predtým Marek odstúpil svoju Dvojku, pretože Michal, ktorý ju mal na starosti, mal byť kľúčovou postavou nové konceptu Moment – teda jej kaviarenskej zložky.
Otváranie Momentu tesne pred covidom – nočná mora mnohých prevádzok
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.