Do centra Bratislavy dorazili autentické vietnamské bagety. Tu si ich môžeš vychutnať

  • Vietnamské bistro Bánh Mì Huy otvorili na Vysokej ulici v Bratislave
  • Nájdeš v ňom pravé vietnamské bagety z autentických surovín
Archív Startitup
  • Vietnamské bistro Bánh Mì Huy otvorili na Vysokej ulici v Bratislave
  • Nájdeš v ňom pravé vietnamské bagety z autentických surovín

Ázijská kuchyňa slávi v poslednej dobe zlaté časy. Obľúbená je nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dôkazom toho sú hlavne rozrastajúce sa reštaurácie s exotickými špecialitami z Číny, Japonska, Thajska, Indie, Vietnamu a mnohých ďalších krajín. Už dávno to nie je iba o klasických čínskych bistrách s ostrokyslou polievkou, ľudia chodia ochutnávať a skúšať nové recepty.

Koncept vietnamských bagiet pozná Európa už celkom dobre, preslávili sa hlavne u našich českých susedov, kde sa im veľmi darí. Na Slovensku však doteraz takéto niečo neexistovalo, až pokým neprišiel Nguyen Quang Huy, majiteľ bistra Huy Vege, s nápadom otvoriť si vietnamskú bagetériu Bánh mí Huy.

Nejde pritom o klasické bagety, na aké si zvyknutý z bežných bagetérií. Huy ich pečie sám vo vlastnej pekárni na Vajnorskej ulici podľa vietnamskej receptúry. Vďaka nej sú bagety na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkšie ako tie klasické. Plnené sú mäsom, zeleninou alebo tofu, ktoré sú marinované v typických ázijských omáčkach na prírodnej báze. Na výber máš z 10 bagiet a väčšina z nich stojí 3,90 eura. Väčšinu kľúčových ingrediencií a korenín si Huy necháva dovážať priamo z Vietnamu.

„Chcel som, aby boli moje bagety cenovo dostupné, aby si ich mohol dovoliť každý, napríklad aj školáci,“ vyjadril sa Nguyen Quang Huy pre Startitup.

zdroj: Báhn mí Huy (Archív: Startitup)

Samotný majiteľ pritom tvrdí, že koncept mal v hlave už dávno, no musel čakať. Rodený Vietnamec, ktorý žije na Slovensku, už viac ako tridsať rokov totiž za svoju kariéru v gastre zistil, že našinci sú celkom konzervatívni, a to aj čo sa týka chutí. Prvú ochutnávku bagiet spustil ešte vo svojom bistre Huy Vege na Kolárskej ulici, kde ich však ponúkol v limitovanom počte.

Prvú oficiálnu prevádzku bagetérie otvoril Huy ešte cez leto na Zlatých pieskoch, no kvôli zlej lokácii, sa jej nedarilo. „Na Zlatých pieskoch som bol iba kvôli letnej sezóne, no vždy som hľadal priestor v centre mesta. Ľudia sa ma na bagety často pýtali, no na Zlaté piesky ich prišlo iba málo, pretože je to od ruky. Tu sú v okolí firmy, ľudia môžu bagety ochutnať, aj keď mnohí ich už poznajú,“ priblížil Huy.

zdroj: Báhn mí Huy (Archív: Startitup)

Súčasný priestor Bánh mí Huy sa nachádza na Vysokej 35, kde bola predtým prevádzka egyptskej reštaurácie. Huy si najal dizajnéra Martina Kahana, ktorý priestory pretvoril na moderné bistro s jemnými industriálnymi prvkami. Podľa majiteľa ide o klasický street food, ktorý je v jeho rodnej krajine populárny a v duchu street foodu je aj zariadená celá prevádzka. Do redizajnu musel Huy investovať 20-tisíc eur, no tvrdí, že to stálo za to. Stále sa mu podarilo zachovať si finančnú nezávislosť a všetko ťahá z vlastných zdrojov.

Bistro je momentálne otvorené už tretí týždeň. Zatiaľ teda nemôže hovoriť o nejakom zisku, no Bánh Mì Huy sa podarí každý deň predať zhruba 40 bagiet a autor myšlienky verí, že časom sa do prevádzky nahrnie viac zákazníkov. Okrem bagiet si tu totiž môžeš dať aj iné klasické vietnamské receptúry ako napríklad tradičnú polievku Pho, vegetariánske, ale aj vegánske polievky či omáčky, ktoré sa podávajú s vietnamskou bagetou a mäsovou alebo zeleninovou oblohou.

View this post on Instagram

Bageta Pate #zlatepiesky #banhmi #vietnamskabageta

A post shared by Banh Mi Huy (@banh_mi_huy) on

„Nechcem robiť ázijko-európske jedlá, ako to robia v niektorých bistrách. To je ako urobiť bryndzové halušky a miesto halušiek použiť rezance. V mojej kuchyni sa presne držím vietnamských receptov. Ak ľuďom niečo nechutí, radšej ten recept úplne vyradím, než by som mal prispôsobiť tradičnú receptúru európskym chutiam,“ priznal sa Huy.

Bánh Mì Huy je v pracovných dňoch otvorené od 7 do 20 hod., v sobotu od 11 do 19 hod. večer. Už samotný názov naznačuje o aké jedlo ide, keďže podľa slov majiteľa Bánh Mì sú po vietnamsky ich tradičné bagety, Huy je jeho krstné mesto, ktoré nájdeš aj v názve bistra Huy Vege.

Huy zatiaľ nepremýšľa nad predĺžením otváracích hodín, znepokojuje ho totiž bezpečnostná situácia v okolí Obchodnej ulice v nočných hodinách. Hoci klasické bistro Huy Vege už rozširovať nechce, ak sa bude konceptu bagiet dariť, rád by si otvoril aj ďalšie prevádzky.

Najnovšie videá

Trendové videá