Na Slovensko mieri nová ikonická kaviareň: V susednej Viedni pobláznila davy, u nás otvorí na známej adrese
- Známa sieť kaviarní dorazí do Bratislavy
- Na Slovensku plánujú otvoriť 5 prevádzok
- Známa sieť kaviarní dorazí do Bratislavy
- Na Slovensku plánujú otvoriť 5 prevádzok
Ak si milovník kávy a čerstvého pečiva, našli sme ti novú obľúbenú kaviareň. Už v septembri 2024 do Bratislavy dorazí pobočka ikonickej rakúskej kaviarne Aïda, ktorá sa udomácni v bratislavskom nákupnom centre Nivy Mall.
Aïda nie je len taká hocijaká kaviareň – táto značka s viac ako 110-ročnou históriou je známym pojmom pre všetkých, ktorí si radi vychutnávajú kvalitnú kávu a lahodné sladkosti v štýlovom prostredí. Poznajú ju najmä Slováci, ktorí chodia do Viedne alebo iných rakúskych a nemeckých miest.
Prvá bratislavská pobočka Aïda bude na ploche 130 metrov štvorcových s kapacitou pre sto zákazníkov. Ako informuje portál Interez, táto kaviareň bude miestom, kde si budeš môcť vychutnať autentické rakúske dezerty, lahodné pečivo a špičkovú kávu priamo z Viedne.
Raj pre milovníkov kávy
Slovenský trh je pre Aïdu nový, ale plány sú ambiciózne – do roku 2027 má spoločnosť Dahleh Cafe s. r. o., držiteľ licencie pre Slovensko, v úmysle otvoriť až päť pobočiek. Zatiaľ však nie je jasné, či sa dočkáme aj prevádzok mimo hlavného mesta.
„V spoločnosti Dahleh Cafe s. r. o. sme našli silného partnera, ktorý bude prevádzkovať pobočku Aïda v Bratislave a ďalšie na Slovensku v našom duchu a tradícii a s dôrazom na detail,“ povedal Dominik Prousek, výkonný riaditeľ spoločnosti Aïda pre web World Coffee Portal.
Jedinečnosť slovenskej Aïdy bude spočívať v tom, že všetky produkty, ktoré tu ochutnáš, budú priamo z Viedne. Výroba má prebiehať vo viedenskej výrobni vo Floridsdorfe, odkiaľ sa čerstvé pečivo, dezerty a káva budú pravidelne dovážať do Bratislavy. To znamená, že aj keď si na Slovensku, môžeš si byť istý, že kupuješ to najlepšie z rakúskej gastroscény.
Káva pôjde s cenami hore
Globálnych milovníkov kávy, ktorí dúfali, že cena ich obľúbeného nápoja čoskoro prestane rásť, čaká nepríjemný budíček: bude ešte horšie. Uviedla to agentúra Bloomberg, od ktorej správu prevzala TASR.
Ceny arabiky vyššej kategórie, ktorú uprednostňujú kaviarenské reťazce, ako je Starbucks, aj cenovo výhodnejšej odrody robusta prudko vzrástli. Dôvodom je výpadok dodávok z Vietnamu do Brazílie. Firmy v dodávateľskom reťazci zvyšujú ceny a rušia zľavy, aby ochránili svoje marže, a mnohí varujú pred ďalším rastom cien.
Ceny robusty, ktorá sa používa pri výrobe instantnej kávy, vyleteli na najvyššie hodnoty od 70. rokov minulého storočia. Zrná arabiky vyššej kvality boli začiatkom tohto mesiaca najdrahšie za viac ako dva roky.
Niektoré z týchto zdražení sú spojené so zlým počasím. Sucho vo Vietname, veľmoci v produkcii robusty, spôsobilo, že globálna úroda bude už štvrtý rok po sebe slabšia, zatiaľ čo suché počasie v Brazílii zredukovalo úrodu arabiky.
Rozdiel medzi cenami termínovaných kontraktov na tieto dve odrody je blízko rekordného minima. To núti spracovateľov, aby zvyšovali ceny pre kaviarne a obchody. Nie je to však len počasie, ktoré ženie ceny kávy nahor. Vznikajúci dopyt na trhoch, ako je Čína, signalizuje, že dodávky budú napätejšie.
Na druhej strane vyššie zisky podnecujú farmárov, aby pestovali radšej kávu namiesto iných plodín. Umožňujú im takisto reinvestovať výnosy z predaja do zvýšenia odolnosti stromov voči chorobám a klimatickým rizikám. No zároveň niektorí obchodníci s kávou a pražiarne už dlho neplatia farmárom adekvátne ceny.
Toto „podfinancovanie“ sa niektorí nákupcovia snažia zvrátiť, aby bolo toto odvetvie udržateľnejšie. Ak sa totiž ceny kávy pre pestovateľov nezvýšia, nebudú mať dôvod udržiavať dlhodobú produkciu.
Zdroje: Interez, World Coffee Portal, TASR